Hlavní obsah

Objevte jemnou krásu dymnivek

Novinky, Dagmar Cvrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozdobou zahrady mohou být jen takové rostliny, kterým se zde dlouhodobě daří. Neuděláte tedy nikdy chybu, zvolíte-li domácí druhy. Nemusí jít zdaleka jen o ty vysloveně přírodní, často se některé z nich záměrně šlechtí, aby vznikly odrůdy, jež se dobře přizpůsobí místním podmínkám a zároveň zaujmou výraznými květy nově vzniklých odrůd.

Foto: Shutterstock, .

Článek

 V PŘÍRODĚ

Pod listnatými stromy ve světlých vlhčích hájích právě v tomto čase objevíte fialové, výjimečně i bílé květy dymnivky duté (Corydalis cava). Tato trvalka patří do čeledi zemědýmovitých a je také blízkou příbuznou mákovitých rostlin. Lysá lodyha, která vyrůstá z podzemní duté hlízy, je vysoká kolem třiceti centimetrů. Na ní většinou bývají dva světlezelené listy s dlouhými řapíky. Kvítky vyrůstají z úžlabí listenů a tvoří květenství ve tvaru hroznu. Dymnivky najdete v nížinách i v podhůří v době, kdy stromy ještě nejsou olistěné.

 V ZAHRADĚ

V zahradách se můžete setkat se dvěma druhy dymnivek. Rozšířenější bývá nízká dymnivka žlutá (Corydalis lutea, také Pseudofumaria lutea), která sice pochází ze Středomoří a Alp, ale v tuzemských podmínkách se velmi úspěšně aklimatizovala. Rostlinky s jemnými lístky dorůstají asi dvaceti pěti centimetrů. Nejčastěji je najdete ve stinných částech zahrad, přímé slunce nesnášejí. Líbí se jim ve spárách skalek, zídek a starých kamenných schodišť. Jsou ideální květinou pro odvrácené strany skalek. K výhodám patří dlouhá doba kvetení. Tento druh se množí semeny, která roznášejí do okolí mravenci, a na místě se bez problémů drží dlouhá léta. Druhým druhem je robustnější, asi třicet centimetrů vysoká dymnivka pevná (Corydalis solida).

www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Oblíbené bubliny míří na české zahrady

Milujete bublinkovou lázeň? Ale už vás nebaví jezdit za ní někam do aquaparku nebo platit nesmyslné částky ve wellness studiích? Pořiďte si milióny bublin...

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Výběr článků

Načítám