Hlavní obsah

Neplýtvejte příliš silou, řežte motorovou pilou

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpracování palivového dřeva je právě teď hodně aktuální téma. Nejběžnějším a zároveň nejoblíbenějším pomocníkem při téhle příjemné činnosti je pila. Jde to klasickou ruční pilou, ale hodně se nadřete. Motorovou pilou uděláte daleko víc práce s podstatně menší námahou.

Foto: Mountfield, .

Článek

Na větší objemy dřeva je nejvhodnější benzinová pila. Na českém trhu je takových pil nepřeberné množství. Od úplně nejzákladnějších hobby pil přes pily farmářské až po profesionální stroje na těžbu dřeva v lese.

Když jste dřevorubec…

Potřebujete dravce: pilu, která vydrží pracovat i několik hodin v kuse a moc se u toho „nezadýchá“… Na pravidelné kácení velkých stromů je potřeba stroj s maximálním výkonem a optimální ergonomií. Takové pily jsou konstruovány pro profesionální celodenní i celoroční používání a jsou vybaveny třeba i vyhřívanými rukojeťmi.

Foto: Mountfield, .

Dřevorubec sáhne zpravidla po osvědčených značkách, které se opírají o letitou tradici a pily jsou pro jejich výrobce často vlajkovou lodí sortimentu. Taková pila, která obstojí i v těch nejtěžších lesních bitvách, má třeba i 60 cm dlouhou řeznou lištu a výkon motoru přes 5 kW. Dávkování paliva je řízeno elektronicky a je automaticky přizpůsobeno podmínkám prostředí. Ale stojí třeba i 30 tisíc, a jestli se těžbou dřeva neživíte, nemá pro vás smysl.

Když nejste dřevorubec…

Ale také řežete občas dřevo v lese, pak potřebujete rovněž vyšší modely s výkonnými motory kolem 2,5 kW a více a řeznou lištou přes 40 centimetrů. Jedná se o pily, které také snesou ty nejvyšší nároky, a pořídit byste si takový stroj měli za předpokladu, že už v tomto směru máte něco za sebou. Rozhodně nejsou pro úplné nováčky, protože to nejsou ořezávátka…

Foto: Mountfield, .

Benzinová pila Oleo-Mac OM 956 s motorem o výkonu 3,1 kW při práci v lese.

Když řežete hlavně doma…

Tak si pořiďte pilu z kategorie farmářských. Jsou výkonné a vyhoví dokonale občasným uživatelům. Zvládnou nařezat dřevo na špalky, aniž by se u toho příliš unavily, jsou perfektní na odvětvování, použít je můžete i na zahradě, v sadu, na farmách nebo i ve stavebnictví. Jejich využití je opravdu velmi široké.

Nemusí to být nutně úplně nadupané stroje, ale více důležitosti je kladeno na uživatelský komfort, nižší hmotnost a také dlouhou životnost, protože nejsou denně vystavovány extrémní zátěži.

Foto: Mountfield, .

Na občasnou práci na zahradě nebo v okolí domu jsou nejlepší volbou hobby pily. Mají motory s výkonem kolem 1,5 kW a řezné lišty od 30 do 40 cm. Jsou vhodné pro začátečníky, kteří s motorovou pilou ještě nemají zkušenosti. Taková pila je výborná na řezání větví, slabších stromů, náletů, nařeže vám ale i polena do krbu nebo na venkovní ohniště.

Když jste nešika…

Tak některou z doporučených pil kupte sousedovi a koukejte se od něj něco přiučit. Nebo si jednoduše kupte už zpracované dřevo. Sice se to prodraží, ale zase vše přežijete bez úhony.

Reklama

Související články

Spanilá jízda s elektrickou pilou

Potřebujete na zahradě nařezat dřevo do krbu nebo ohniště? Řežete i v dílně nebo na stavbě? Všude tam, kde je přívod elektřiny? Pak právě pro vás je ideální...

Nejlepší recept na podzimní údržbu trávníku

Sekací sezóna se pomalu blíží ke konci a měli byste začít myslet na to, co všechno potřebuje trávník před zimním spánkem. Jednou z nejdůležitějších věcí je...

Výběr článků

Načítám