Hlavní obsah

Nejlevnější řešení – nadzemní bazény

Novinky, Alena Vondráková, časopis Domov

Chcete-li si pořídit vlastní venkovní bazén, ale vaše investice jsou přece jen omezené, nejvhodnějším řešením bude nadzemní typ venkovního bazénu.

Článek

Nadzemní bazény již dávno nepředstavují pouze „šplouchátka“ pro nej­menší členy rodiny. Dražší typy zajistí dostatečnou relaxaci i jejím dospělým členům. Vývoj tohoto typu bazénů již pokročil natolik, že některé modely lze částečně nebo úplně zapustit do země.

Nejen nízká cena

V případě nafukovacích „gumáků“ jde o vel­mi jednoduché bazény, které se prodávají složené v krabicích. Jejich předností není pouze nízká cena, ale i velmi rychlá a snad­ná instalace. Na své zahradě musíte pouze pro bazén najít rovné místo a upravit podklad. Pak již stačí bazén pouze vybalit, nafouknout obvodový prstenec a postupně do bazénu napouštět vodu. Ta prstenec zvedá vzhůru a tím současně vztyčuje stěny bazénu. Tyto bazény lze snadno přemísťovat (na zimu sbalit a uskladnit na suchém a nezamrzajícím místě), pořídit se dají za jeden až dva tisíce korun. Při pohledu na ně je ale jasné, že se především hodí jako „koupaliště“ pro děti.

Kromě toho, že se v nich nedá plavat, mají většinou i omezenou životnost. Bývají ná­chylné k protržení, takže je ohrožují nejen drápky domácích mazlíčků, ale např. i prudké dosednutí dítěte na okraj. Na druhou stranu jsou při často divokých dětských vodních hrách bezpečné, protože všechny části jsou z gumy.

U tohoto typu bazénu může postačit kartušová filtrace, ale chce-li mít člověk jistotu, že bude mít vodu vždy v pořádku, pak je vhod­nější spíše filtrace písková.

Bazény s pevnou konstrukcí

Tento typ bazénů má kruhový tvar, pevnou montovanou konstrukci, nejčastěji modré bar­vy, vnitřní fólii a staví se na povrch terénu. Stačí jen najít vhodné rovné místo a připravit kruhový podklad: odkopat drny, udusat hlínu, vysypat kruh velmi jemným ne­zrnitým pískem, položit geotextilii a bazén postavit. Není to ale nic jednoduchého. Pře­devším proto, že montáž jeden nezkušený člověk sám nezvládne, potřebuje k tomu alespoň další dva páry rukou. Navíc je nutné mít ve finále správně vypnutou vnitřní fólii, aby se během napuštění bazénu nekrabatila. V takových místech totiž pak hrozí rychlejší opotřebování nebo protržení fólie, následné vylití bazénu do okolí a zhroucení celé konstrukce.

Rozhodnete-li se pro tento typ bazénu, měli byste se vyhnout nákupu bazénu v krabici někde v supermarketu a raději zvolit ná­kup u specializovaného prodejce bazénů, kde mají vyškolené a zkušené bazénové tech­­niky a bazén umí profesionálně postavit. A sa­mozřejmě i zapojit veškerou technologii. Zde už odborníci doporučují pískovou filtraci, k níž lze podle potřeby zapojit i vysavač ne­čistot, solární ohřev nebo tepelné čerpadlo.

V době, kdy si chcete domů poprvé pořídit cenově dostupný bazén, udělá vám tento typ dobrou službu. Ale postupem času, jak začnete být náročnější, přestane vám nejspíše stačit. Čím více si totiž na svých zahradách lidé zakládají a chtějí je mít co možná nejhezčí, tím více jim tyto nepříliš pohledné válce usazené na pěstěných trávnících vadí.

Nad i pod zemí

Zcela novou generaci představují nadzemní montované bazény, které lze jak jednoduše zapustit do země – úplně nebo jen částečně – tak ponechat na povrchu. Je to možné díky to­mu, že mají podstatně pevnější konstrukci a jejich stěny jsou vyrobeny ze speciálních odolných materiálů s vysokou antikorozní ochranou. Díky novým technologiím je ten­to druh nadzemních bazénů nabízen nejen v různých objemech, ale vy­brat si můžete i z různých kruhových a oválných tvarů.

Možnost částečného zapuštění bazénu ví­tají především majitelé svažitých zahrad, kteří dříve kvůli ne­způsobilosti terénu na jeho pořízení ne­mohli ani pomyslet.

Venkovní stěny těchto bazénů už nejsou výrazně modré, ale mají atraktivní dekor imitující většinou dřevo, a tudíž snadno esteticky zapadnou do každé zahrady. Zá­leží tedy pouze na majiteli, zda si bazén zapustí zcela nebo jen částečně a kolem si udělá nějakou zajímavou palisádu. Mož­nos­ti jsou v tomto směru neomezené.

Tyto bazény se vzhledově i co do užitných vlastností vyrovnají luxusním zapuštěným bazénům, ale ve srovnání s nimi se dají pořídit za podstatně nižší cenu. Jejich cena začíná na částce kolem dvanácti tisíc korun, ale když trochu zapátráte po mimořádných předsezónních akcích, dají se pořídit podstatně levněji.

Pokud si takový bazén majitel vybaví ne­jen kvalitní pískovou filtrací, ale i některým z nabízených druhů vytápění (tepelné čerpadlo nebo solární ohřev), může si koupání v teplé vodě užívat až 6 měsíců v roce.

Přenosné zastřešení
Nadzemní bazény si dnesmůžete i vybavit přenosným zastřešením. Má velmi snadnou montáž, není zapotřebí žádná stavební příprava, jen se do země upevní kotvící patky. ­­­Při zvolení většího rozměru získáte zastřešené místo i pro posezení vedle bazénu. Lze je otevřít ze všech stran, což umožní přístup k bazénu podle momentální potřeby.­­­Toto zastřešení je vyrobeno z lehkých trubek z hliníkové slitiny, konstrukce je pokryta speciální textilií Airtex. Průhledná fólie je pak vyrobena z materiálu vysoce odolného proti UV záření. Zastřešení je snadno přenosné, takže v případě nepohody může výborně posloužit i jako party stan nebo jako herna pro děti.­­­Toto zastřešení se vyrábí kruhové (průměr až 4,9 m) nebo oválné (o šířce až 4,9 m a délce až 8, 9 m).

Reklama

Související články

Jak na to, aby koupání bylo skutečně luxusní

Ani ten sebekrásnější bazén si pořádně neužijete, pokud v něm nebude voda dokonale čistá a příjemně teplá. Proto je potřeba dostatečnou pozornost věnovat jeho...

Nejvyšší čas na bazén

Koupání ve volné přírodě je omezené, nejen vzhledem k horší kvalitě vody v rybnících a na přehradách. Koupaliště jsou v létě přeplněná, hlava na hlavě, hluk,...

Výběr článků

Načítám