Hlavní obsah
Jako noční zahradní svítidla vytvoří pravou halloweenskou náladu. Foto: Jiří Antal, Právo

Podzim jede na plné obrátky a ke slovu se dostávají i letošní plody tykví neboli lidově zvaných dýní. Spousta jich poslouží nejen v kuchyni, ale i k veselé dekoraci. Nechte se inspirovat! Zvláště pro děti bude dlabání dýní a vymýšlení různých kreací skvělou zábavou.

Jako noční zahradní svítidla vytvoří pravou halloweenskou náladu. Foto: Jiří Antal, Právo
Nastal čas hravých dýní

Rod tykev obsahuje téměř 30 druhů, pocházejících z tropických a subtropických oblastí Ameriky. Původně je pěstovali indiáni, kteří využívali na tuky bohatá semena. V té době byly plody hořké, nepoživatelné. Vysušené plody našly uplatnění jako nádoby, hudební nástroje a dekorativní předměty.

Bonbon je odrůda tykve vyznačující se raností a je určená pro zpracování v kuchyni. Má silnou, pomerančově zbarvenou dužninu, smetanovou strukturu a obsahuje hodně karotenu.

Foto: Jiří Antal, Právo

Dýňové masky se stanou veselou podzimní ozdobou terasy či zahradního koutu.

Foto: Jiří Antal, Právo

Nejvíce se pěstují tykev obecná (Cucurbita pepo), tykev velkoplodá (Cucurbita maxima), tykev muškátová (Cucurbita moschata), tykev fíkolistá (Cucurbita ficifolia) a tykev pomíchaná (Cucurbita mixta).

Uchiki Kuri je japonská odrůda tykve (Cucurbita maxima) s lahodnou chutí lehce připomínající kaštany a zářivě oranžovou barvou. Někdy se označuje také jako červené Hokkaidó. Plody jsou menší, 1–2,5 kg a hodí se k přípravě polévek nebo i příloh.

Foto: Jiří Antal, Právo

Plody okrasné tykve (Cucurbita pepo) se označují jako tzv. kačenky. Mají dlouhý zahnutý krk.

Foto: Jiří Antal, Právo

Velmi oblíbené jsou drobnější, tvarově i barevně variabilní tykvičky. Plody mají hruškovitý, kulovitý, podlouhlý nebo žaludovitý tvar s povrchem hladkým, žebernatým nebo bradavičnatým. Barvy mohou být zelené, smetanově bílé, žluté, oranžové i vícebarevné.

Tykev olejná Cucurbita pepo var. oleifera Olga je plazivá tykev s kulovitými plody. Semena jsou elipsovitá, tmavě zelená bez slupky.

Foto: Jiří Antal, Právo

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků