Hlavní obsah

Nastal čas hravých dýní

Právo, Jiří Antal

Podzim jede na plné obrátky a ke slovu se dostávají i letošní plody tykví neboli lidově zvaných dýní. Spousta jich poslouží nejen v kuchyni, ale i k veselé dekoraci. Nechte se inspirovat! Zvláště pro děti bude dlabání dýní a vymýšlení různých kreací skvělou zábavou.

Foto: Jiří Antal, Právo

Jako noční zahradní svítidla vytvoří pravou halloweenskou náladu.

Článek

Rod tykev obsahuje téměř 30 druhů, pocházejících z tropických a subtropických oblastí Ameriky. Původně je pěstovali indiáni, kteří využívali na tuky bohatá semena. V té době byly plody hořké, nepoživatelné. Vysušené plody našly uplatnění jako nádoby, hudební nástroje a dekorativní předměty.

Foto: Jiří Antal, Právo

Bonbon je odrůda tykve vyznačující se raností a je určená pro zpracování v kuchyni. Má silnou, pomerančově zbarvenou dužninu, smetanovou strukturu a obsahuje hodně karotenu.

Foto: Jiří Antal, Právo

Dýňové masky se stanou veselou podzimní ozdobou terasy či zahradního koutu.

Nejvíce se pěstují tykev obecná (Cucurbita pepo), tykev velkoplodá (Cucurbita maxima), tykev muškátová (Cucurbita moschata), tykev fíkolistá (Cucurbita ficifolia) a tykev pomíchaná (Cucurbita mixta).

Foto: Jiří Antal, Právo

Uchiki Kuri je japonská odrůda tykve (Cucurbita maxima) s lahodnou chutí lehce připomínající kaštany a zářivě oranžovou barvou. Někdy se označuje také jako červené Hokkaidó. Plody jsou menší, 1–2,5 kg a hodí se k přípravě polévek nebo i příloh.

Foto: Jiří Antal, Právo

Plody okrasné tykve (Cucurbita pepo) se označují jako tzv. kačenky. Mají dlouhý zahnutý krk.

Velmi oblíbené jsou drobnější, tvarově i barevně variabilní tykvičky. Plody mají hruškovitý, kulovitý, podlouhlý nebo žaludovitý tvar s povrchem hladkým, žebernatým nebo bradavičnatým. Barvy mohou být zelené, smetanově bílé, žluté, oranžové i vícebarevné.

Foto: Jiří Antal, Právo

Tykev olejná Cucurbita pepo var. oleifera Olga je plazivá tykev s kulovitými plody. Semena jsou elipsovitá, tmavě zelená bez slupky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám