Hlavní obsah

Muškátové dovádění nejen za okny

Právo, Hana Šmidrkalová

Kdyby se vypsala hitparáda balkonovek, bez problému by dobývaly přední příčky. Těší se po generace obrovské oblibě, aniž by ztratily šarm ve svých barvách, tvarech květů i listů. Ba naopak! Dokonce dokážou i nádherně vonět, třeba po citronu. Takové jsou muškáty (Pelargonium).

Foto: Pelargonium for Europe

Tradice na moderní terase. Ani městské prostředí kráse muškátů neunikne. V působivé kombinaci s exotickými rostlinami, doplněné komorním doprovodem liánovitého trubače vzniklo posezení respektující milé soukromí.

Článek

Jak se dočkat bohatých květů

Muškáty umístěte ven zpravidla po ledových mužích v době, kdy denní teploty přesahují 10° a v noci již nehrozí přízemní mrazíky.

Muškáty pocházejí z Jižní Afriky. Dopřejte jim tedy teplá místa s přímým sluncem, přívětivý mírný stín nevadí.

Mají dostatek místa? Pak se jim bude dobře dařit. Hlavně, že se netísní! Chcete-li jich mít více v jednom větším truhlíku, dopřejte rostlinkám 20 cm rozestup.

Potřeba zálivky se zvyšuje spolu s teplotami a začátkem kvetení. Truhlíky musejí umožňovat odtok přebytečné vody. Jestliže je parno, zalévejte menším množstvím vody ráno i večer. Platí jednoduché heslo: vlhká zemina prospívá, mokrá devastuje.

Foto: Pelargonium for Europe

Trocha rozkvetlé poezie v koutě. Není nad příjemné chvíle meditace nebo četby v přívětivém zákoutí.

Pamatujte na výživu: hodí se použít speciální substrát na muškáty opatřený množstvím hnojiva s postupným uvolňováním. Teplota zeminy v truhlících je ale v létě často vyšší, proto jednou týdně použijte do zálivky hnojivo pro muškáty a další kvetoucí rostliny. Od září hnojení postupně snižujte.

Zažloutlé listy a odkvetlé květy pravidelně odstraňujte uštípnutím, podpoříte tak další kvetení i pěknou vizáž rostliny.

Chcete se z letošních muškátů těšit i příští rok? Před prvními mrazíky rostliny zastřihněte zhruba na 15 cm a přeneste je domů na světlé místo chráněné před mrazem, ideální teplota je 5 až 10 °C. Můžete i odstranit listy, snížíte tím riziko napadení škůdci. Snižte zálivku na minimum, skoro na ni „zapomeňte“.

Muškáty nabídnou barevnou hostinu

Zahrada

Po přezimování (od února) dejte rostlinám novou zeminu a začněte s pravidelnější zálivkou, od dubna, jestliže nemrzne, už je přes den zkoušejte nechat venku. Pozor ale na jarní přímé slunce, spálilo by je.

Pohrajte si s nimi kreativně

Muškáty efektně ozdobí parapety oken, zábradlí balkonů i lodžií, stupně schodišť, zavěsit je v květináčích můžete i na vrata, v drhaných závěsech ozdobí okna i zápraží, seskupené na štaflích či paletách můžou vytvořit působivou rozkvetlou kaskádu. Tvořivému dovádění se meze nekladou, buďte hraví!

Foto: Pelargonium for Europe

Po venkovsku, ale přesto jinak! Že vaše babička mívala muškáty vždycky jen na okenním parapetu? Ani kreativní závěs v oknech kouzlu venkova neuškodí.

A proč jsou tak oblíbené?
Prominou pěstitelské chyby, jako je třeba výpadek v zálivce či přihnojování (jen přemokření nesnesou a hrozí jim uhnití kořenů).
Kvetou nepřetržitě celé léto, i když je vedro k zalknutí, či naopak deštivo a chladno.
Díky šlechtitelům nabízejí neuvěřitelnou škálu barev: odstíny od bílé přes lososovou, růžovou až po červenou (jen v modrém zbarvení je zatím ještě nikdy nikdo neviděl).
Dovedou být krásné od jara do podzimu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozkvetlá fantazie jménem muškát

Umíte si představit léto bez záplavy muškátových květů před okny? Asi ne! Není to však jediné místo, kde muškáty uplatňují své půvaby.

Výběr článků

Načítám