Hlavní obsah

Kyslík pro trávník na zahradě

Novinky, (ha)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trávník nyní klidně odpočívá, ale vy se můžete v klidu zamyslet, jestli si kromě sekačky nepořídit pro novou sezonu i další vybavení.

Článek

Důkladná péče není jen pravidelné sekání. Na to, aby byl trávník na první pohled v dobré kondici, potřebujete i něco navíc. Pěknou barvu docílíte pravidelným hnojením, hustotu zase provzdušňováním. Pomocníci, bez kterých se neobejdete, jsou vertikutátor, který prořezává travní drn, a provzdušňovač, neboli aerifikátor. Vybírat ze široké nabídky můžete podle svých požadavků a rozměrů vašeho trávníku. Zvýšení obsahu kyslíku v půdě bude na kondici vašeho trávníku opravdu znát!

Jak pomáhají

Prořezávače mají rotující válce, které kolmo půdu prořezávají. Rozrušují vrstvu mechu a travní plsti a ničí i plošně se rozrůstající plevel. Kromě toho rozřezávají i drny výběžkatých druhů trav, které tvoří součást travních směsí, a nutí je tak k dalšímu odnožování, trávník tedy zhoustne. Při práci kontrolujte hloubku zářezů, která by se měla pohybovat kolem jednoho centimetru.

Řez vertikutátorem: rotující nože vertikutátoru zbaví trávník mechu a travní plsti, čím umožní trávníku lépe přijímat živiny.foto: Mountfield

Provzdušňovače jsou vybaveny hroty s pružinami, které zajistí v povrchové vrstvě půdy dostatek vzduchu - tam právě roste nejvíce kořenů. Hroty pronikají do půdy do hloubky 6 – 10 cm. V půdě po nich zůstanou malé otvory, které přispějí k vylepšení zhutnělé půdní vrstvy.

Kdy je používat?

Prořezávání trávníku vertikutátorem provádíme na jaře nebo začátkem podzimu. Ideální je jarní termín, hned po prvním sečení. Pokud travní plocha zaroste mechem během vegetace, potom zasáhneme ještě na podzim. Účinnost vertikutace zvýšíme tak, když provedeme další ošetření v kolmém směru na směr původní. Trávník provzdušňujeme obvykle na jaře.

Vertikutátor je stroj vzhledově hodně podobný sekačce.foto: Mountfield

Do malých zahrádek stačí i vidle
Na malé travnaté plochy se nevyplatí kupovat drahé vybavení, kromě ceny nastává další problém i s jeho uložením. Na odstranění travní plsti stačí ruční prořezávací hrábě. Na provzdušnění nám dobře poslouží rycí vidle, které v pravidelných roztečích zapichujeme do půdy. Po tomto ošetření rozhodíme po ploše trávníku hnojivo, které dodá živiny pro další regeneraci. Nezapomeneme čas od času rozhodit po ošetřené ploše i trochu jemného písku.

Reklama

Související články

Pohodlné sekání? Osedlejte zahradní traktor

Je zbytečně trávit hodiny při běhání za sekačkou, když se majitelé zahrad mohou pohodlně posadit za volant elegantních a podstatně výkonnějších stojů jakými...

Jak si vybrat správný bazén pro vaši zahradu

Zima letos nastoupila v plné síle a i když to tak při pohledu z okna a kontrole teploměru nevypadá, je ideální čas začít plánovat léto. Kdo si chce letos...

Výběr článků

Načítám