Hlavní obsah

Květinové kombinace příjemně ozvláštní vzhled zahrady

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komponování kvetoucích trvalek je zábavné, ale také to může být docela obtížné. Cílem záhonové výsadby není mít za každou cenu co nejvíce druhů. Naopak. Pro oko jsou mnohem přijatelnější malé skupinky, které si vzájemně tzv. hrají do noty.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stříbřité listeny pichlavé máčky jsou daleko nápadnější v doprovodu sytě fialových šalvějí hajních. Velice zdařilý je nejen kontrast barevný, ale i tvarový.

Článek

Osvědčenou cestou nebo přinejmenším dobrým startem ke krásnému záhonu je umění párovat. Kombinaci kvetoucí trvalky s trvalkou zdobnou listem zvládne i úplný začátečník, ale nad efektním spojením odlišných květů je přece jenom nutné se trošičku zamyslet.

Některé fantastické dvojice mohou vzniknout neočekávaně, třeba když se některá z rostlin vyseje do jiné části zahrady, ale nemělo by to být pravidlem. Ochudili bychom se o zajímavou a vzrušující část zahradní tvorby.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zářivé letní duo tvoří žluté půlmetrové krásnoočko přeslenité a ještě o něco vyšší zápleváky s hřejivou červenooranžovou barvou. Přibližně stejně velké květy vynikají díky jasnému barevnému rozlišení.

Jak a podle čeho poznáme, že kombinace námi vybraných květin bude úspěšná?

Životní podmínky a nároky

Úplně ze všeho nejdříve musíme zjistit, zda vůbec budou vytoužené rostliny akceptovat stejné životní podmínky. Jen těžko by vedle sebe prospívaly vrbina s levandulí, třebaže barevně by šlo o kombinaci moc pěknou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Prostý půvab kakostu lučního spolu s nadýchanými obláčky žlutozeleného kontryhele měkkého zdobí v první polovině léta přírodní zahrádky, kde se mohou obě rostliny nerušeně vysévat.

Doba květu

Jak půvabná by byla kombinace rudých tulipánů s bílými podzimními sasankami! Potíž je ale v tom, že jedny kvetou začátkem a druhé až koncem sezony. Aby bylo párování možné uskutečnit, musí rostliny kvést ve stejnou dobu.

Barva květu

Barevné cítění je natolik subjektivní, že se dá jen stěží diktovat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ušlechtilou krásu vínově červených růží dokonale podtrhují masy drobných kvítků levandulově modré šanty. Kromě harmonizujících barev dvojici spojuje úžasná vůně.

Příjemná harmonie vzniká při sesazení tón v tónu, pastelové spektrum barev probouzí romantickou atmosféru a plamenné odstíny červené, oranžové a žluté přitahují pohledy jako maják.

Spoustu energie vyzařují dvojice kontrastních barev. Za určitých okolností fungují i tzv. zapovězené kombinace růžové a červené nebo třeba fialové s oranžovou, stačí zvolit neutrální, např. šedozelený podklad.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V romantickém rozpoložení se představují chrastavce se strbouly ve třech odstínech růžové a svíce modrých straček. Působivý je nápadný velikostní rozdíl květenství.

Velikost květu

V tomto ohledu je nejdůležitější nechat vyniknout individuální krásu jednotlivých rostlin. Obecně se dá říci, že čím větší, masivnější jsou květy jedné trvalky, tím menší a jemnější by měly být květy trvalky sousední a naopak. Velkokvěté druhy si tak nebudou výrazně konkurovat a drobné kvítky se nevytratí z naší pozornosti.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Štíhlé hrozny nachově růžové kypreje kontrastují s tvarem květů denivky. Barevně se rostliny pěkně doplňují, a to i přesto, že zelenožlutý střed denivky - kultivaru Night Beacon - vnáší do harmonie trochu vzruchu.

Tvar květu

Tvar květů se často odsouvá na vedlejší kolej, ale přitom s ním lze dobře pracovat. Stejně nebo podobně tvarované květy mají zesilující účinek. Ze záhonu na nás jednoznačně zapůsobí např. stračky s náprstníky a hlaváče s chrastavci. Napětí a vzruch kolem sebe šíří kompozice kontrastních květenství řebříčků a šalvějí nebo lupin a okrasných česneků.

Působivé kombinace

máčka (Eryngium) a šalvěj hajní (Salvia nemorosa)

kakost luční (Geranium pratense) a kontryhel měkký (Alchemilla mollis)

červená růže a modrá šanta (Nepeta)

krásnoočko přeslenité (Coreopsis verticillata) a záplevák (Helenium)

chrastavec (Knautia) a stračka (Delphinium)

kyprej (Lythrum) a denivka (Hemerocallis)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám