Hlavní obsah

Kreativně řešená cesta v zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpevněné komunikace jsou základem každé zahradní úpravy. Jejich význam je především praktický. Byla by ale chyba protnout pozemek suchopárnou betonovou linkou. I cesty potřebují nápad a trochu tvůrčí invence.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sedoulek

Článek

Správně zvolená cesta zve k procházce zahradou, umožňuje bezstarostný pohyb mezi osázenými plochami a chrání trávník před opotřebováním.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tempo chůze zvolní květy nad hlavou a příjemný šachovnicový stín.

Bezpečně a plynule

Frekventované cesty by měly být široké minimálně jeden metr, aby nám v případě potřeby umožnily pohodlný přesun nářadí a materiálu. Vzácněji využívané stezky mohou měřit 40 až 50 cm. Podklad nesmí být kluzký a rozviklaný.

Cesty vedeme přímo k cíli na místech mezi vstupní brankou a domovními dveřmi, mezi domem a zahrádkou s bylinkami nebo od užitkové zahrady ke skleníku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Plevelům vstup zakázán. Pokud se ale ve spárách usadí třeba dochan (na snímku), pěšinu to mile oživí.

Klikatící se pěšiny zase zvolní tempo při procházce mezi záhony, směrem k rybníčku nebo do odlehlého zákoutí s altánkem. Důležitou roli hraje navazující výsadba, která cestu zapojí do okolí.

Ráz přírodní a venkovské zahrady dovoluje rostlinám přepadávat přes okraje, formální styl zase klade důraz na precizně zpracované obrubníky, eventuálně kompaktní rostlinné bordury.

Oživující prvky

Kombinujte rozličné materiály. Hladká dlažba získá úplně jiný výraz s úseky vytvořenými z oblázků zasazených do maltového lože. Hravé povahy mohou několik valounů rozveselit barevným nátěrem.

Pěstujte rostlinky ve spárách. Omezený prostor pro kořeny nevadí mateřídoušce, laločnici (Lobularia maritima), drobným trávám či turanu (Erigeron karvinskianus).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Cestičku s přilehlým místem k posezení rozveselí několik oblázků přetřených stejnou barvou, jakou má zahradní nábytek.

Táhlou cestu dokonale vzpruží obrubní záhony se zídkami a sedátky. Porostlé oblouky ji zahalí do příjemného šachovnicového stínu.

Návrh na úpravu zahrady 

Nejprve bylo nutné odstranit původní rostliny a cestu rozšířit na jeden metr. V betonovém dláždění vznikly tři metr široké pruhy s mozaikou z bílých a šedivých valounů položených do maltového lože. Cestě dávají neotřelý a ušlechtilý vzhled. Dva pruhy jsou protaženy až do záhonu. Stojí na nich sedátka z betonu a dřeva, která zvou ke krátkému oddychu ve společnosti zajímavých rostlin.

Výsadbu dále člení betonové zídky. Díky nim rostliny nesplývají v nepřehlednou masu, lépe vynikají jejich barvy a výrazné tvary. Tyrkysově modrý nátěr je možná trošku troufalý, ale do zahrady vnáší svěží vítr a vytváří v ní nepřehlédnutelný výtvarný prvek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou: Šedivé cestě dlouhé 10 m chybí šmrnc stejně jako obrubním záhonů, v nichž je nouze o barvy. Ve spárách mezi betonovými dlaždicemi prorůstá plevel.

Záhonům vévodí trojice myrobalánů 1. Vzrušující barva těchto podmanivých stromů se v tmavším odstínu znovu ozývá prostřednictvím sedoulku 2. Jeho střapaté trsy objímají paty stromků, objevuje se i v záhonové borduře. Prospívá jak na sluníčku, tak ve stínu, kde není sucho. Stylově s ním kontrastuje modře ojíněný, rovněž stále zelený ovsíř 7, který lemuje část cesty a plošku se sedátkem na pravé straně.

Dynamickou úpravu umocňuje půvabná ostřice převislá 6 s dlouhými svěšenými klásky. Vážnější výraz má přísně vzpřímená třtina ostrokvětá 8 s výškou necelé 2 m, která už od poloviny léta okouzluje svými štíhlými, nazlátlými latami. Špetku exotické atmosféry propůjčují obrubním záhonů juky 5 a mnohokvěty 3 v barvě pomeranče. Obě trvalky vyžadují dokonale propustnou zeminu, jinak je lepší pěstovat je v nádobách. Juky potřebují několik let, než nad mečovité listy vystřelí mohutné kvetoucí stvoly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Návrh na úpravu cesty

Vycházku po nové cestě zpříjemňují všudypřítomné keříky ořechoplodce 4. Záplava modrofialových květů je pastvou nejen pro oči, ale i pro včely. Potřebují dostatek slunce a hluboký zpětný řez začátkem jara.

Nápadný prvek na konci cesty tvoří trojice oblouků porostlých trubačem 10 a povijnicí 9. Povijnice se vysévá každý rok znovu, ale její senzační květy nám práci navíc plně vynahradí. Mnohokvět (Kniphofia) nám učaruje svým exotickým vzhledem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kuriózní řídká až hustá květenství září v plamenných barvách. Jsou buď štíhlá, nebo buclatá a otevírají se odspodu. Vyčnívají nad hustými trsy listů, které jsou podle druhu a odrůdy stálezelené nebo se na zimu zatahují.

Některé variety kvetou několik týdnů počátkem, jiné až koncem léta. Trvalce dopřejeme co nejvíc slunce, dokonalé odvodnění a zimní ochranu z chvojí. Prospívá jí mulč z vyzrálého kompostu. Jakmile poleví v kvetení, trs rozdělíme.

Seznam rostlin

1 Myrobalán třešňový (Prunus cerasifera) Nigra - opadavý strom, nápadné purpurové listy, v dubnu narůžovělé květy, jedlé plody, v. i š. do 7 m, 3 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

2 Sedoulek (Ophiopogon planiscapus) Nigrescens - trávě podobná trvalka, úzké skloněné, téměř černé, stálezelené listy, v. 20 cm, š. 30 cm, 45 kusů

3 Mnohokvět (Kniphofia) - oddenkatá trvalka, varieta s nápadně oranžovými květy, nakvétá odspodu od léta do podzimu, v. okolo 1 m, š. 50 cm, 16 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Mnohokvět (Kniphofia) nám učaruje svým exotickým vzhledem. Kuriózní řídká až hustá květenství září v plamenných barvách. Jsou buď štíhlá, nebo buclatá a otevírají se odspodu.

4 Ořechoplodec (Caryopteris clandonensis) Heavenly Blue - opadavý keř, aromatické, stříbřité listy, modré květy, kvete VIII-IX, v. i š. asi do 1 m, 31 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

5 Juka vláknitá (Yucca filamentosa) - stálezelená trvalka, řemenité listy, až 2 m vysoké stvoly s krémovým květenstvím, kvete VI-VII, v. 75 cm, š. až 1 m, 6 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

6 Ostřice převislá (Carex pendula) - statná travina s přezimujícími listy, od konce jara ji zdobí lodyhy s dlouhými klásky, v. v květu až 1,5 m, š. 1 m, 17 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6

7 Ovsíř stálezelený (Helictotrichon sempervirens) - okrasná tráva, namodralé, čárkovité, přezimující listy, kvete VI-VIII, v. 40 cm, v květu 1 m, š. 50 cm, 41 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7

8 Třtina ostrokvětá (Calamagrostis x acutiflora) Karl Foerster - stroze vzpřímená tráva, kvete VI, žlutá na podzim, v. v květu až 1,8 m, š. 80 cm, 19 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

8

9 Trubač (Campsis radicans) - bujná, opadavá, samopnoucí dřevnatá liána, zpeřené listy, velké oranžové květy, kvete VII-IX, v. až 10 m, 4 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

9

10 Povijnice laločnatá (Ipomoea lobata) - jednoletá popínavá rostlina, hrozny v plamenných barvách, kvete VII-X, v. okolo 3 m, 1 sáček se semínky

Foto: Adéla Taitlová, Právo

10

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám