Hlavní obsah

Komunitní záhony, balkóny i truhlíky za oknem aneb Jak zahradničit ve městě

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěstovat okrasné rostliny, bylinky, drobné ovoce a rajčata můžete i ve městě, kde většinou chybí prostor pro záhonky. Nebo si místo pro záhonky pronajměte. Jak to udělat?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Městu sluší zelené střechy, na kterých nemusejí růst pouze mechy a rozchodníky.

Článek

Květiny, bylinky i rajčata vyrostou v květináčích a truhlících za oknem, na balkóně nebo na zelené střeše.

Chybějí-li nám záhonky a půda, možná právě ve městě, v němž žijeme, existuje tzv. komunitní zahrada. A pokud ne, buďte to vy, kdo ji založí!

Komunitní zahrady

Zahradničení ve městech se stává společenskou záležitostí, při níž pěstitelé získávají za trochu snahy a práce vlastní zeleninu a ovoce.

Dalším pozitivním dopadem opečovávané komunitní zahrady je oživení zanedbaných a opuštěných městských koutů nebo dvorků.

Foto: Gardena

Pro pěstování v komunitních zahrádkách jsou vhodné bylinky i zelenina s krátkou vegetační dobou.

Již existující komunitní zahrady v České republice nalezneme na www.kokoza.cz/ mapa. Avšak počítejme s tím, že sehnání pozemku může být během na dlouhou trať.

Dohodnout se musíme se soukromníkem nebo s městem. Stojí také za úvahu spojení s některým ze zastupitelů města, který bude za vznik komunitní zahrady lobbovat.

Foto: Alza

Rotační kompostér pro snadné a prostorově nenáročné kompostování. Stabilitu zajišťuje nosná konstrukce z pozinkovaných trubek. Cena 4990 Kč.

Jak si usnadnit práci na malých městských zahrádkách? Ohýbání zad minimalizují tzv. vyvýšené záhony. Vyrábějí se z přírodních materiálů, z dřevěných palet, z proutí, vyvýšený záhon vytvoříme i z kamenné hradby nebo v hobbymarketu zakoupíme zahradní pozinkovaný obrubník. Zeminu si ve vyvýšeném záhoně namícháme podle nároků pěstovaných rostlin.

Foto: Flera

Díky pevnému ohraničení zůstává zemina v záhonu na svém místě a nikam se nesesouvá.

Vyvýšený záhon se hodí i ke kompostování – na zralý kompost v záhonu přímo naneseme vrstvu zeminy. Půdu oživíme třeba kompostem z vermikompostu se žížalami, který můžeme mít doma nebo ve sklepě.

Balkón a střecha

Na balkóně využijeme samozavlažovací květináče, které při nedostatku místa zavěsíme na zábradlí. Hodí se také stojany na popínavé rostliny nebo stojany se stupni v podobě polic.

Foto: Tchibo
Foto: Tchibo

Závěsné kbelíky umístíme na zábradlí balkonu, stojan fixujeme kvůli případnému větru.

Foto: Hornbach

Tekuté hnojivo FloraSelf na balkonové rostliny, které lze přimíchat do zavlažovací vody, zvýší množství živin v půdě.

Na zelené střeše nemusejí růst pouze rozchodníky a trávy. Podle druhu pěstovaných rostlin vybereme skladbu střešního substrátu, s tím nám poradí v zahradnictví. Pozor, vrstva substrátu na střeše nesmí svou vahou ohrozit statiku domu!

Foto: Bonami

Textilní květináč Bacsac odolá vodě, slunci i mrazu. Je prodyšný, lehký, snadno ho zavěsíme na balkon nebo na sušák na prádlo.

Domácí hydroponie

Hydroponie je metodou pěstování rostlin ve vodě bez půdy. Díky přidávaným živinám a správnému světlu můžeme mít svou zahrádku na malém prostoru v bytě dokonce i v zimě.

Semínka rostlinek rozložíme na navlhčené podložky z kamenné vlny a vložíme je do nádoby určené k předpěstování.

Foto: Ikea

Víko nádoby na předpěstování umožňuje cirkulaci vzduchu a udržuje uvnitř teplo a vlhkost – perfektní podmínky pro růst semínek. Cena 200 Kč.

Nádobu umístíme na parapet okna. Přibližně po týdnu – záleží na typu semínek, některá klíčí delší dobu – jsou rostlinky, ukazující několik zelených lístků, připravené k přesazení.

První klíčky přesuneme z podložky na předpěstování do malých květináčů s pemzovými kamínky, které drží vodu a vzduch blízko kořenů. Kamínky poskytují podporu mladým rostlinkám až do dospělosti.

Foto: Ikea

Třípatrový díl Krydda na pěstování rostlin hydroponií. Osázíme-li jednotlivé úrovně s odstupem, budeme mít čerstvou zeleninu po celou sezonu. Díky přiloženým úchytkám a zásuvce pod dílem udržíme kabely lampy na pěstování stále uspořádané. Cena 1590 Kč.

Bylinkám a zelenině trvá přibližně sedm týdnů, než úplně dorostou. Listy salátu a mnoha bylinek lze průběžně sklízet během jejich růstu.

Doma za oknem

Za oknem se nejlépe daří bylinkám, cherry rajčátkům i malým papričkám. Pěstování na parapetu usnadní samozavlažovací květináče a truhlíky, díky nimž si nemusíme dělat starosti s každodenním zaléváním.

Foto: Ikea

Stojany na květiny ze série Satsumas využijeme na parapetu okna i na podlaze u balkonových dveří. Cena od 999 Kč podle typu.

Na okně na slunečné straně se daří mateřídoušce, šalvěji, oreganu, rozmarýnu, zklidňující levanduli a meduňce. Stín či polostín je vhodný pro mátu a libeček.

Foto: Bonami

Součástí tzv. létajícího květináče je sítko na zachycení zeminy i houbička, která vydatně zásobuje květinu vodou přímo ke kořenům. Praxe ukazuje, že rostlinám růst hlavou dolů nevadí. Cena podle typu květináče od 499 Kč.

Kupujeme-li předpěstované bylinky, pak jen ty v dobré kondici a v půdě vlhké v celém objemu pěstebního květináče. Zemina pro doma pěstované bylinky musí být dobře propustná a bohatší na živiny, než je zapotřebí při pěstování na záhonech.

Co se dá pěstovat

Na východní straně se daří náročnějším rostlinám, jako jsou petržel, pažitka nebo šalvěj. Na jaře a na podzim vysadíme listové saláty a ředkvičky, v létě zase popínavé fazole, hrášek, keříková rajčátka, papriky, ale i jahody.

Na západním balkóně a straně střechy se bude líbit ředkvičkám, které můžeme sklízet již šest týdnů od výsevu. Z bylinek pořídíme meduňku, petržel, bazalku.

Jižní, slunná orientace svědčí levanduli, rozmarýnu, tymiánu, oreganu či rajčatům. V propustné půdě s přídavkem písku je nemusíme ani hnojit.

Severní strana s nedostatkem slunce nevadí libečku a medvědímu česneku, polníčku a špenátu. 

Dobrými pomocníky jsou tekutá hnojiva, tyčinky a kvalitní substrát s přídavkem rašeliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám