Hlavní obsah

Kam se zahradním nábytkem na zimu

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte na zahradě nebo terase vysněný dřevěný zahradní nábytek a chcete, aby stále vypadal jako nový? Pak je nejvyšší čas mu před začátkem zimy věnovat trochu péče.

Článek

Podzim se nám opravdu vyvedl. Kdo měl možnost, rád si ještě na poslední chvíli vychutnal přívětivé sluneční paprsky uvelebený v zahradním dřevěném nábytku na zahradě nebo terase. Ale teď už je nejvyšší čas mysle na to, jak své oblíbené posezení co nejlépe uskladnit na zimu.

„Správným uložením se vyhnete jak nezhodnocení vzhledu, tak i zbytečnému zkrácení životnosti,“ říká zahradní architektka Pavla Milotová. „České zahrady opanovala především švédská borovice, tropické meranati, balau nebo odolný teak. O tom, jakým způsobem budeme nábytek udržovat, rozhoduje ovšem nejen typ dřeviny, ze které je vyroben, ale i jak často jsme ho během sezony používali a nakolik byl vystaven povětrnostním vlivům.“ Jinou péči bude potřebovat sestava postavená  v interiéru, například v zimní zahradě, kde trpí povrchová úprava méně než v exteriéru.

Exotické dřeviny patří pod střechu

Nábytek, který je vyrobený ze severské borovice nebo tropických dřevin, bychom měli na zimu přestěhovat do suchých a krytých prostor. Ideální je pro tento případ zahradní domek nebo garáž. Dříve než nábytek začnete stěhovat pod střechu, je potřeba ho zbavit nánosů znečistění. „Dříve se na to používal slabým roztok saponátu, ale takový postup bych dnes nedoporučovala,“ upozorňuje architektka. „Dřevo mnohem víc svědčí speciální čistící přípravky, které ho nejen očistí, ale i ochrání, aniž by ho zbytečně vysušily. Po umytí je třeba nábytek nechat důkladně oschnout a pak uložit v krytých a nevytápěných prostorách pod plachtou, aby se na něj zbytečně neprášilo.“

Co musí být v teple

Může se stát, že nemáte místa nazbyt a potřebujete například příliš rozměrnou houpačku nebo lavici rozebrat. V takovém případě si dejte dobrý pozor, aby se spojovací materiál nepoztrácel. Ideální je vše dát do uzavíratelného plastového sáčku, který si izolepou přilepíte například k desce stolu.

Při ukládání je dobré také myslet na to, že některé součásti nábytku nejsou vzhledem k použitému materiálu odolné proti mrazu. Třeba střechu houpačky tedy skladujte odděleně tam, kde nehrozí, že teplota klesne pod bod mrazu.

Teak se mrazu nebojí

Za nejkvalitnější dřevinu na výrobu zahradního nábytku je považován teak. Nábytek z něj můžete na zahradě ponechat celý rok. „Díky vysokému obsahu kaučuku a teakového oleje totiž dobře odolá povětrnostním vlivům, střídání teplot i škůdcům, takže můžete na zahradě zůstat i přes zimu,“ vysvětluje Milotová.

Pokud takový nábytek necháte jen tak stát venku, počítejte s tím, že získá po čase typickou stříbrošedou patinu. Když o ni nestojíte, je pomoc lehká. „ Nábytek postačí pravidelně ošetřovat olejovým nátěrem. Nejlepší volbou je kvalitní pravý teakový olej,“ doporučuje architektka.

Před zimou pod širým nebem se ujistěte, že jsou veškeré šrouby a spoje na nábytku pečlivě utažené. V opačném případě hrozí, že se do neutažených kování dostane voda. A pnutím zmrzlé vody, by mohlo dřevo popraskat. Když se rozhodnete teakový nábytek uskladnit, můžete postupovat stejně jako u ostatních dřevin. Postačí suchá garáž s dostatečnou ventilací, kde očištěný nábytek přikryjte plachtou.

Reklama

Související články

Nábytek do zahrady

Dřevěný, kovový, s výpletem, textilem nebo z plastu – zahradní nábytek může mít mnoho podob.

Dřevěný nábytek vám zvedne náladu

Jaro máme tady. Asi největší radost z toho mají majitelé zahrad, kteří už se těší, až se ve svých královstvích pohodlně usadí a budou se moci naplno kochat...

Výběr článků

Načítám