Hlavní obsah

Jezírko přiláká do zahrady zajímavé návštěvníky

Právo, Adéla Taitlová

Zdá se vám, že na zahradě se záhony vystlanými rozmanitou vegetací už nemůže být víc živo? Rozprostřete mezi nimi alespoň kousek vodní hladiny a budete se divit, kolik zajímavých tvorů do vaší zahrady přiláká.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Elegantní jezírko v zahradě

Článek

Tento projekt vznikl na přání přivést do zahrady nové druhy živočichů. Hledalo se řešení, jak uspořádat vodní plochu se smíšenými záhony, aby celek působil elegantně a symetricky, aniž by ho svazovala přísná pravidla formálního stylu, který k volně žijící zvířeně nebývá příliš vstřícný.

Tady je návod, jak toho snadno dosáhnete i ve své zahradě.

Tvarovaná hladina

Pokud se i vám líbí zahrady v přírodním duchu, ale zároveň si potrpíte na jasné tvary a přehledné uspořádání vycházející z formálních úprav, neostýchejte se porušit některá pravidla a z každého stylu si odneste to, co vás zaujme.

Třeba geometrický obrazec, jako je tento přísně střižený kruh jezírka evokující přírodní tůň. Jak se takové jezírko dělá?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Výkopové práce. Menší jezírko zvládnete vykopat ručně. Aby v něm mohli živočichové přezimovat, mělo by být hluboké aspoň osmdesát centimetrů.

Po důkladném zaměření vykopejte jámu. Tahle má poloměr 2 m a hloubku bezmála metr. Malé plochy zvládnete vyhloubit rýčem a krumpáčem. Dobře si rozmyslete, co uděláte s vykutanou zeminou. Tady posloužila k vyplnění vyvýšených záhonů lemujících jezírko.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vyměření a ochrana. Pomocí šňůry zjistíte, kolik metrů budete na vyložení jezírka potřebovat. Písek na dně ochrání fólii před protržením.

Pomocí vodováhy se ujistěte, že jsou okraje ve stejné úrovni. Dno jámy pokryjte asi 5centimetrovou vrstvou jemnozrnného písku, která ochrání fólii před protržením.

Hrozí-li poškození ze stran, vyložte celou plochu silnou geotextilií nebo kokosovou rohoží.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rybniční fólie. Zvolte dostatečnou šířku, abyste ji nemuseli svařovat. Postupně napouštějte vodu a fólii tvarujte tak, aby si do jámy pěkně sedla.

Rybniční fólie se prodává o různé síle a šíři. Není levná, proto měřte dvakrát! Volně natažená šňůra kopírující reliéf výkopu včetně dostatečně širokého pásu od okrajů vám dá představu o tom, kolik metrů na vyložení jezírka potřebujete.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Užitečné lekníny. Listy vrhají do hlubin příjemný stín. Slouží taky jako přistávací plocha pro hmyz a menší ptáky, rádi se na nich vyhřívají žáby.

Materiál nechte chvíli na sluníčku, aby změkl a lépe se s ním pracovalo. Šetrně jím vyložte jámu a začněte napouštět vodu. Váha vody pomůže při vyhlazování vrásek na fólii, i když u jezírek se zaoblenými okraji se jich nikdy úplně nezbavíte.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Chytré řešení. Zemina z výkopu posloužila k vyplnění přilehlých okrasných záhonů lemovaných žulovými kameny.

Zbývající fólii odstřihněte. Pozor, nikdy ne těsně podél okraje! Přesah schovejte pod zeminu, oblázky a obrubu. Tahle je z těžkých žulových kamenů, úmyslně nadivoko poskládaných. To proto, aby se jezírko navzdory svému strohému tvaru netvářilo příliš škrobeně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krátce po dokončení. Prvky převzaté z formálního stylu, jako jsou symetrické záhony a přísně střižené kruhové jezírko, nejlépe vynikají na jaře a v zimě.

Zelená divočina

Jezírko svírá dvojice symetricky navržených záhonů, každý ve tvaru obdélníku s jednou stranou kopírující křivku vodního prvku. Zatímco se na jeho hladině zrcadlí obloha a jen poskrovnu z něj vykukují blatouchy, stolístky, puškvorce a lekníny, výsadbové plochy jsou už v červnu napěchované k prasknutí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Perla zeleného království. S vodou schoulenou v náruči kvetoucí zeleně získává zahrada úplně novou dimenzi.

Vedle tavolníků (Spiraea) a okrasných trav se tu po celé léto střídají květy denivek (Hemerocallis), bělotrnů (Echinops), kakostů (Geranium), mavuní (Centranthus), šalvějí (Salvia), echinacejí (Echinacea), sluncovek (Eschscholzia), kontryhelu (Alchemilla) a brutnáku (Borago officinalis). Pestrá směsice propůjčuje upjatým záhonovým obrysům lehkost a přirozenost.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Fascinující vývoj. S trochou štěstí uvidíte na vlastní oči, jak se z larvy šídla modrého, která dosud žila pod vodou, stává nádherný dospělec.

Bordura z přírodního kamene dojem umocňuje a zabraňuje troušení drobných říčních oblázků z pěšinky lemující jezírko po celém obvodu. Kvetoucí rostliny lákají jak opylovače, tak i predátory jako třeba zlatoočky, slunéčka či páteříčky. Dokonce i obří kobylka zelená do záhonů občas zavítá, aby nakladla do půdy vajíčka nebo ulovila něco k snědku.

Po patnácti minutách

Zlatožlutý blatouch obsadil jezírko záhy po napuštění. Od té doby uběhlo asi patnáct minut. Myslíte si, že se za takovou chvilku nemůže nic přihodit? A přece! Jedna, dvě, ne rovnou tři bruslařky brázdí hladinu jako na zamrzlém kluzišti. Tohle hraničí s magií.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kobylka zelená. Do záhonů občas chodí na lov much a jiné hmyzí drobotiny, kterou chytá předníma trnitýma nohama.

Dřív než se nadějete, přidají se k nim zdatní požírači komářích larev - znakoplavky, potápníci, vírníci a stovky titěrných tvorečků, jako jsou užitečné hrotnatky, tzv. vodní blechy, které do vody zanáší vítr.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Roztomilý tvoreček. Pulci nejdřív narostou zadní a pak přední nohy. Teď už jen stačí, aby zmizel ocásek, a bude z něj opravdová žabka.

Na vlastní oči si užijete vývoj vážek a žab. Voda přivábí i mnoho ptáků včetně krásného cupitajícího konipasa bílého. Ten se už od časného jara s oblibou potuluje po kamenných březích. Od prvního zaboření rýče bylo za necelé dva týdny jasné, že se práce vyplatila.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám