Hlavní obsah

Jarní pozdravy z květináče

Právo, Adéla Taitlová

Přestože se zahrada teprve probouzí, balkóny, terasy a vstupy do domu už jsou v plné jarní kráse. Stačí si přinést z obchodu několik předčasně vyrašených cibulek a otužilých jarniček, naaranžovat je a umístit tak, aby byly pěkně na očích.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

Malebná zvonkohra

V předjaří nesmíme zapomenout na zvonky. Jednoduché nebo plné kvítky v modré, fialkové i bílé barvě můžeme obdivovat už od února. Nejčastěji se přirychlují zvonek dalmatský (Campanula portenschlagiana), karpatský (C. carpatica) či zvonek Poscharkův (C. poscharskyana), který vidíme na snímku. Hustá, květy obalená kštice vévodí zátiší s violkami rohatými (Viola cornuta) a nepoužívanými květináčky z pálené hlíny.

Tip: Zvonky s plazivými výhony uplatníme v závěsném košíku. Prodávají se i miniatury, které aranžujeme v samostatných nádobkách vždy minimálně po třech kusech.

Pěkně vítáme!

V prostoru před domovními dveřmi můžeme vytvořit reprezentativní a osobitý přechod mezi ulicí a domem. Potřebujeme k tomu pár větších terakotových květináčů s kvalitním substrátem a pořádnou porci rozkvetlých hyacintů, třeba modro-bílo-fialové trio. Jejich omamná vůně prosytí vzduch, a s každým otevřením dveří pronikne i domů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tip: Pokud si hyacinty sami nevypěstujeme a za velké množství se nám nechce utrácet, zvolíme menší květináče, které postavíme na sloupek.

Na selský způsob

Na modré hrozny modřenců (Muscari) naštěstí nemusíme čekat, už teď svou jemnou ovocnou vůní přinášejí svěží závan jara. A když se vedle modrých obláčků, zlatě jako sluníčko, rozsvítí naše domácí prvosenka jarní, bude aranžmá dokonalé. Radost udělá i prvním včelám, které se k voňavým květům slétají. Obě skromné rostliny jsou jako stvořené pro tradiční venkovský styl.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tip: Celkový dojem vylepšíme, když substrát zakryjeme mechem vyhrabaným z trávníku nebo zelenými sisalovými vlákny.

Úsměvů není nikdy dost

Náladu nám spraví veselé violky zahradní (Viola x wittrockiana) alias macešky. Na čerstvém vzduchu kvetou mnoho týdnů. Potřebují jen pravidelnou zálivku a vyštipování uvadlých květů. Výrazný vzhled macešek jemně podpoří přítomnost malinově zbarvených listů dlužichy (Heuchera) a žlutých tulipánů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tip: Violky nevyžadují hluboké květináče, skvěle vypadají v širokých mísách.

Šup s nimi do záhonu

Některé přirychlené trvalky - zvonky, pryšce, sasanky, prvosenky jarní - mohou po odkvětu pokračovat v růstu na záhoně.

Až půda roztaje, přesadíme je na chráněné místo a přihnojíme. Šanci objevit se znovu příští rok mají i narcisy, krokusy či modřence. K opakovanému rychlení už ale rostliny nepoužíváme!

Pozor na mráz

Čerstvý vzduch rostlinám svědčí, venku vydrží mnohem déle než ve vytápěných místnostech.

Jestliže ale mají znovu udeřit silné mrazy, přeneseme osázené nádoby na chladné místo v domě nebo je alespoň přitáhneme k domovní zdi a zakryjeme nejlépe bílou netkanou textilií, novinovým papírem či krabicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenáročné pokojovky pro začátečníky

Nadšenci, kteří se chtějí věnovat pěstování pokojových rostlin, nebo čerství majitelé bytů často přemýšlejí nad tím, s kterými rostlinami mají začít. Vyplatí...

Výběr článků

Načítám