Hlavní obsah

Jaký zahradní nábytek bude vaší zahradě slušet nejlépe?

Novinky, Dana Novotná

Chystáte se pořídit na zahradu nebo terasu nový zahradní nábytek a nevíte si rady při jeho výběru? Pak pro vás máme několik rad a tipů, jak si zvolit ten správný.

Článek

Poptávka po zahradním nábytku roste už několik let, ale poslední dobou je zájem enormní. „Lidé se bojí budoucnosti, proto škrtají náklady a drahé zahraniční dovolené jsou mezi prvními,“ vysvětluje architekt Petr Dolanský. „Zároveň si ale uvědomují, že někde trávit volný čas musí. Proto řada z nich volí nejjednodušší cestu a své zahrady a terasy chce přeměnit na jakési oázy klidu, kde by mohli ve volných chvílích pohodlně relaxovat s rodinou a přáteli. K tomu potřebují právě zahradní nábytek.“ A jaký by měl podle odborníka být? „Rozhodně kvalitní a pohodlný,“ dodává Dolanský.

Dřevo hraje prim

Na trhu je řada druhů zahradního nábytku z nejrůznějších materiálů, které se liší jak cenou, tak zpracováním. Pořídit si můžete například křesla pevná i polohovací, rozkládací i pevné stoly obdélníkového nebo oválného tvaru, lavice, servírovací stolky, lehátka, houpačky i slunečníky v různých stylech a provedeních.

Nejlevnější je nábytek plastový, ale protože se požadavky zákazníků na pohodlí, estetiku a bezpečnost podstatně zvýšily, zájem o něj citelně klesá. Mnohem více se naproti tomu prosazuje dřevo a to především dřevo exotické, které je vůči rozmarům počasí velmi odolné.

Borovice

Nejrozšířenějším a cenově nejdostupnějším dřevem pro výrobu nábytku je borovice. Více než evropská se ovšem využívá borovice severská, která má mnohem vyšší kvalitu. V drsných klimatických podmínkách totiž roste pomaleji a její dřevo je pak tvrdší, pevnější a odolnější.

Zahradní nábytek ze severské borovice je pro ještě pohodlnější posezení vhodné doplnit o polstrované potahy, které jsou na výběr v široké škále designů, nebo praktický otáčivý slunečník s boční nohou.foto: Mountfield

Teak

Tento druh nábytku patří k nejodolnějším, a proto i nejdražším. Vysoký obsah kaučuku a teakového oleje činí dřevo extrémně odolným proti vlhkosti a povětrnostním vlivům, střídání teplot, případným plísním i škůdcům. Díky těmto vlastnostem se nemusí ani v zimních měsících pracně skladovat, ale může zůstat na zahradě či terase.

Meranti

Atraktivní červenohnědé dřevo je stále populárnější. Není divu, vždyť má podobné vlastnosti jako dřevo teakové (vysoká tvrdost a nebývale dlouhá životnost), ale je podstatně levnější. Dováží se převážně z Malajsie, kde těžba dřeva i následná výroba podléhají nejpřísnější kontrole. Dokonalé zpracování nábytku tomu odpovídá.

Exotické meranti má atraktivní červenohnědou barvu, díky které na každém kusu nábytku dokonale vynikne kresba dřeva. Má vlastnosti podobné odolnému teaku, ale lze ho pořídit za příznivější cenu.foto: Mountfield

Eukalyptus

Dřevo eukalyptu vyniká nejen tvrdostí, ale i odolností proti kyselým evropským dešťům. Kromě této podstatné vlastnosti má zajímavé zbarvení a dlouho životnost. Využívá se především na výrobu menších elegantních nábytkových sestav na balkóny a menší terasy.

Znáte Wicker?

Zajímavou novinkou, která nachází ohlas především mezi příznivci módních trendů, je zahradní nábytek z kombinace hliníku nebo nerezové oceli a výpletů z polypropylenového vlákna zvaného Wicker. Má klasický design výrobků z pravého ratanu, ale na rozdíl od nich nevyžaduje prakticky žádnou údržbu, protože je extrémně odolný proti vodě a slunečnímu záření.

Reklama

Související články

Dřevěné posezení

Přestože v roli výrobního materiálu zahradního nábytku se v poslední době stále častěji uplatňují například plasty a kovy, hlavní role zde stále připadá dřevu....

Jak si vybrat správný bazén pro vaši zahradu

Zima letos nastoupila v plné síle a i když to tak při pohledu z okna a kontrole teploměru nevypadá, je ideální čas začít plánovat léto. Kdo si chce letos...

Výběr článků

Načítám