Hlavní obsah

Jak zredukovat práci na zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z různých důvodů (méně času, vyšší věk) může nastat okamžik, kdy zahrádkář musí anebo zkrátka chce snížit pracovní vytížení. Stačí provést několik praktických změn, které množství práce a námahy zredukují na minimum. Poradíme vám, jak na to.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ozeleněné zdi jsou praktickou alternativou pracně tvarovaných živých plotů.

Článek

Zahradní kout s posezením

Tento kout může mít mnoho podob. Jak si ho zařídíme, je velice důležité, jestliže chceme trávit volný čas spíše odpočinkem než údržbou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kvalitní trvanlivá dlažba nevyžaduje kartáčování, natírání ani jiné ošetřování.

Důraz klademe především na materiály. Pod nohama nám sice může růst pěstěný pažit nebo hřát příjemné dřevo, ale obojí dá víc práce než bytelná dlažba.

Když se ještě podaří namíchat různé vzory a barvy a okraje zjemnit houževnatými trvalkami, je výsledek perfektní.

Ohraničení pozemku

Precizně tvarované živé stěny z tisu či ptačího zobu mají obrovskou estetickou hodnotu, avšak značná je i míra údržby.

Méně práce a času si vyžádá volně rostlý pás z keřů, které stačí jednou za pár let seříznout na požadovanou výšku.

Další alternativou je plot nebo zeď. Vlídnější tvář získají s nenáročnými a dlouhověkými popínavkami, jakými jsou vistárie, břečťan či hortenzie.

Rostliny v nádobách

Dělají zahrádku zajímavější a přinášejí barvy a strukturu i tam, kde chybí půda. Když už je ale květináčů moc, stává se obíhání pozemku s konví nebo dlouhou hadicí náročnou disciplínou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Námahu a čas při péči o větší množství osázených nádob zredukujeme, když je sestavíme do skupiny.

Spoustu malých nádob buď vyměníme za několik velkých, anebo je naaranžujeme do skupiny. Takový záhonek z květináčů dobře vypadá a zálivka je snadná. Snadnější už je pak jedině se samozavlažovacím zařízením.

Záhony s květinami

Jsou na zahrádce významné nejen pro naše oko, ale také pro motýly a jiný užitečný hmyz, který je navštěvuje. Jak se ale zbavit obtížného okopávaní, časově náročného pletí a zalévání?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Štěrkový záhon nám ušetří práci s okopáváním, častou zálivkou a pletím.

Pomocí štěrku! Odolná a trvanlivá kamenná drť výborně zadržuje vlhkost a potlačuje plevel. Vrstva by měla být vysoká minimálně 5 cm.

Při reorganizaci záhonu rovnou nahradíme náročné rostliny skromnějšími trvalkami a stálezelenými dřevinami.

Jezírko

Už po krátké době opomíjení se jezírko mění v chaotický a rušivý prvek s přemnoženými rybkami a přebujelou vegetací. Nechat ho zasypat zeminou je příliš radikální a docela zbytečné, zvlášť když voda zahradu významně obohacuje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na rozdíl od jezírka s vegetací a živočichy je prostá a elegantní fontána takřka bezúdržbová.

Mokrou a špinavou práci spojenou s přírodním jezírkem vyměníme za čistou, víceméně bezúdržbovou fontánu - vizuálně efektní a zvukově malebný doplněk.

Trávník

Často je mu věnován značný prostor, přestože optimální péče o něj znamená velkou dřinu. Kdo se zeleného koberce vzdát nechce, může si alespoň usnadnit pravidelné sečení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nevýznamné ostrůvky z trávníku odstraníme, protože znesnadňují sečení.

Okraje zarovnáme do jednoduchých linií a z travní plochy odstraníme všechny jednotlivě vysázené keře a titěrné květinové ostrůvky, které hladkému pojezdu sekačky překážejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Na letní špínu s kanónem

Prach a špína mají tu vlastnost, že se časem dostanou všude. A drží se jak přibité. Někdo se možná pustí do gruntování se zahradní hadicí a smetákem v ruce,...

Deset důvodů, proč pěstovat dlužichy

Elegantní, výrazné, nevšední a nenáročné trvalky se těší velké oblibě. A není se čemu divit. Známe 10 důvodů, proč se vyplatí dlužichy (heuchery) pěstovat.

Zásoby dříví za jediné odpoledne

Jak by bylo na světě krásně, kdyby nebylo štípání dřeva, říkáte si možná každý rok v období blížícího se podzimu. Máme pro vás ale dobrou zprávu: pokud nejste...

Výběr článků

Načítám