Hlavní obsah

Jak vyladit dílnu k dokonalosti

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si zpříjemnit dlouhé zimní večery? Každý to má trošku jinak nastavené. Milovník hudby si pustí oblíbené cédéčko, knihomol sáhne po osvědčené knize, televizní maniak usedne k seriálu, sportovní fanatik se potí ve fitness centru a kutil nejradši utíká do dílny, která je pro něj tím nejlepším relaxem třeba po náročném dni v práci.

Foto: Mountfield, .

Sestava dílenského nábytku

Článek

Dílna je pro kutily skoro posvátné místo. Skoro každý si ji postupně zvelebuje a dovybavuje, aby byl schopen vytvářet všechno, co zrovna chce nebo potřebuje a nemusel si chodit půjčovat nářadí k sousedovi.

Zrekapitulujme si, co by ve správné dílně nemělo chybět. Když pomineme základní věci, jako dostatečný prostor, světlo nebo elektřina, nezbytnou součástí je pracovní stůl neboli ponk s odkládacími místy a zásuvkami pro uložení malého ručního nářadí, nástrojů a dalších drobných pomůcek.

Ideální možností je postavit si kompletní sestavu. To znamená k ponku dokoupit závěsné skříně, pojízdný kabinet, panely pro přehledné uspořádání nářadí, poličky, organizéry a všechny potřebné držáky i háčky. Většinu věcí tak máte na očích a nemusíte nic zdlouhavě hledat. V  dílně by rozhodně neměl chybět svěrák. Záleží na každém, jaké má nároky, ale na běžné práce většinou stačí klasický stolní svěrák.

Foto: Archiv, .

Gola sada by neměla chybět v dílné žádného kutila.

A teď k nářadí. Ideální je kombinace ručního a elektronářadí. Z ručního nářadí se správná dílna neobejde bez základních věcí, jakými jsou např. kladivo, různé kleště, sady šroubováků (křížové i ploché), klíčů včetně imbusů, proto přijde vhod i celá sada nářadí. Výběr je rozmanitý a nakupovat můžete i kousek po kousku, takže se dá vybavení dílny neustále rozšiřovat.

Řada ručního nářadí se může skladovat v praktickém kufříku (boxu), který se dá bez problémů vzít třeba i na chalupu nebo do bytu. Pro kutilské a hobby potřeby postačí menší stroje a ruční nářadí s nižšími požadavky na přesnost, které lze doplnit nejrůznějším příslušenstvím.

Foto: Patriot, .

AKU vrtačka PATRIOT 18 V disponuje Li-ion baterií s nadstandardní kapacitou 1,5 Ah.

Nejrozšířenější je nářadí elektrické, stále oblíbenější jsou i produkty AKU. Jejich výhodou je mobilita a nezávislost na přívodu elektřiny, ale po určité době práce musíte počítat s dobíjením. Než jdete do specializovaného obchodu s nářadím, měli byste mít jasno, co od výrobku očekáváte, jak často s ním budete pracovat a kolik peněz do něj chcete investovat. Ceny ručního nářadí začínají už na desítkách korun, za výrobky renomovaných značek si připlatíte více.

Foto: Archiv, .

Kotoučová pila PATRIOT s příkonem 1300 W a kotoučem o průměru 185 mm.

Z elektro či AKU nářadí jsou nejrozšířenějšími produkty vrtačky, šroubováky, ve správné dílně by neměla chybět ani stolní bruska nebo kotoučová pila. Tyto produkty se dají pořídit od tisícovky výš, pro hobby použití bezpečně stačí AKU vrtačka do 1500 korun. Výběr nářadí ani dílenského nábytku by nikdo neměl podceňovat. Vždyť každý správný kutil se chce ve své dílně cítit jako v bavlnce, protože je to pro něj i místo dokonalého relaxu.

Reklama

Související články

Zima velí jít do sauny

Saunování je podle mnohých jediný rozumný způsob, jak přečkat nevlídné zimní měsíce. A lékaři dodávají, že pravidelný pobyt v sauně má velmi pozitivní vliv...

Zářiče prodlouží léto až do zimy

Sychravé období je tady, ale vám se ještě nechce opustit posezení v barevné podzimní zahradě? Prodlužte si čas příjemně strávený na čerstvém vzduchu bez rizika...

Vaše tělo pohladí miliardy bublinek

Představte si, že jste pohodlně uvelebeni v teplé vodní lázni. Na každý váš sval doráží intenzivní proud vody a bublinek, masíruje a přitom uvolňuje nejen...

Výběr článků

Načítám