Hlavní obsah

Jak si zajistit na zahradě pravidelné zavlažování

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě se střídá sucho s masivními srážkami. Avšak většina rostlin vyžaduje rovnoměrné pravidelné zavlažování. Jak toho docílíme?

Foto: NICOLL (2x)

Montáž podzemní nádrže LiLo2. Nádrž 1500 l za 19 990 Kč

Článek

Vyplatí se sběr dešťové vody. Nejen proto, že pitná voda je stále dražší a její zdroje jsou omezené.

Foto: 4HOME

Plastové zahradní sudy na dešťovou vodu o objemu 200 litrů s výpustným kohoutkem jsou vyrobeny z PP materiálu. Cena 499 Kč.

Využívání vody v nejedné domácnosti dokazuje, že až polovinu spotřeby pitné vody můžeme nahradit vodou dešťovou. Je chudá na soli a neobsahuje chlor, což vyhovuje rostlinám i půdě.

Typy a využití nádrží

Nádrže na zachycení dešťové vody můžeme v systému kombinovat se studnou i s vodovodním řadem. Zajistíme tak závlahu zahrady po celé vegetační období.

Elektromagnetický ventil napojený na hladinové spínače systému totiž při nedostatku srážek a vyschnutí nádrže otevře přítok vody ze studny. V případě nedostatku vody ve studni otevře přívod z vodovodního řadu.

Foto: BAUHAUS

Čerpadlo do sudů na dešťovou vodu je ideální pro zavlažování prostřednictvím zadešťovačů, trysek Micro Drip apod. Cena 1750 Kč.

Nadzemní nádrže na dešťovou vodu jsou nejčastěji celoplastové sudy, stojící u domu pod okapovým systémem střechy. Jejich kapacita začíná zhruba na 200 l.

K čerpání vody ze sudu využíváme speciální čerpadlo. Sofistikovanější typy záchytných sudů napojíme přímo na okapový svod s filtračním zařízením.

Foto: NOE

Žebrovaná válcová nádoba na dešťovou vodu je vyrobena technologií rotačního natavování vcelku, bez svárů. Nehrozí proto jejich stárnutí a únava. Cena 12 705 Kč/2400 l.

Kvůli zvýšení kapacity se nádrže dají propojit. Zásobníky a venkovní nádrže mají ovšem tu nevýhodu, že voda v nich je vystavena horku a výkyvům teplot, snadno se v ní tvoří řasy. Nadzemní nádrž musíme zazimovávat, tzn. vypustit nespotřebovanou vodu.

Podzemní nádrže s vlastním samočisticím filtrem mají také tvar sudu, do skalnatého terénu jsou vhodnější placaté s malou výškou. Díky stabilní teplotě v půdě se v zachycené vodě tolik nemnoží mikroorganismy.

Foto: NICOLL

Ukázka sady pro využití dešťové vody.

Zásobník ukládáme do vykopané jámy, napustíme ho z 1/3 vodou, aby si sedl a roztáhl. Jámu postupně zasypáváme a instalujeme přítokové trubky přesně v doporučeném sklonu. Zapojíme-li nádrž do systému zpětného využití dešťové vody, získáme užitkovou vodu např. na omývání auta, splachování WC, napouštění bazénu.

Rozhodneme-li se pro podzemní nádrže, svěřme výběr a instalaci odborníkům. Doporučí nejen objem nádrže, ale také nejúspornější způsob využití pro konkrétní dům a domácnost. Roli zde hrají potřeby rodiny a také mj. srážkové poměry v regionu, velikost střechy, její sklon a koeficient odtoku vody z jejího povrchu.

Praktický automatický zavlažovací systém

Automatický zavlažovací systém (AZS) lze propojit s různými zdroji vody, tedy i se zásobníky. Umožňuje programování frekvence zálivky, např. ranní, noční zalévání, různé části zahrady zavlažuje v odlišných režimech. Jeho činnost optimalizují zahradní čerpadla.

Foto: MOUNTFIELD

Impulsní zavlažovač z kvalitního plastu. Max. průměr plochy, kterou postřikovač může pokropit, je 24 m. Cena od 65 Kč.

AZS instalujeme v nově založené zahradě po dokončení terénních úprav. Rozmístění a chod plánujeme s odbornou instalační firmou, aby rostliny byly zavlažovány podle svých potřeb a zóny dostřiku se zbytečně nepřekrývaly.

K ovládací jednotce AZS bývá připojeno čidlo srážek a větru.

Foto: MOUNTFIELD

Víceúčelová stříkací pistole je určena zahradníkům a poskytuje 8 rozstřikovacích režimů. Cena od 129 Kč.

V případě vichřice a lijáku ovládací jednotka zavlažování sama zablokuje. Odpaří-li se vláha a vítr ustane, provoz se automaticky obnoví. Záložní zdroj energie v jednotce zajistí funkci AZS i při výpadku proudu.

Foto: BAUHAUS

Kovový vozík na hadice, vč. 30m hadice za 1790 Kč.

Na podzim po poslední závlaze napojíme na systém vzduchový kompresor, který vytlačí vodu ze systému ven. Zamezí se tak zamrznutí vody a popraskání rozvodů v zimě. Na jaře pak překontrolujeme části systému a vpustíme do něj vodu, zapneme a naprogramujeme ovládací jednotku.

Závlaha a terén

Dostatečnou vláhu udržujeme v kořenovém systému zeleně. Při volbě postřikovače a režimu závlahy zvážíme nároky rostlin, skladbu podloží a terén. Z vrchních míst voda rychle stéká, takže zavlažujeme často a s menší intenzitou.

Vodohospodáři doporučují pro soukromé pozemky vytvářet systémy příkopů a mokřadů nebo speciální úpravy terénu. Např. u prvku průleh-příkop dešťová voda steče do zatravněného zasakovacího průlehu.

Foto: HORNBACH

Kruhový postřikovač poslouží k rovnoměrnému zavlažování trávníku.

Odtud putuje do retenčního příkopu vytvořeného pod průlehem. Z něho pak díky regulátoru odtoku voda řízeně odtéká. Systém průlehů a příkopů propojených do sítě s regulátory odtoku umožňuje přepouštět vodu mezi jednotlivými prvky.

Čím ještě zavlažovat

Konví, hadicí s postřikovačem, nebo stříkací pistolí napojenou na hadici zavlažíme malou zahrádku rozdělenou na záhony.

Foto: MOUNTFIELD

Otočný postřikovač Vortex 8 Hozelock nabízí až 8 postřikovacích režimů, které se hodí na všechny typy zalévání. Stabilitu postřikovače zajišťuje saňová základna vhodná na všechny povrchy. Maximální plocha postřiku je 79 m2. Cena od 325 Kč.

Samozavlažovací truhlíky jsou výhodné pro květiny na venkovních parapetech. Voda se dostává do zeminy speciální tkaninou.

Foto: Gardena

Čtyřplošný zavlažovač pro dávkované zavlažování okrasných zahrad. Micro-Drip-System čtyřplošný zavlažovač OS 90 zavlažuje plochu od 1 do 90 m2. Cena 640 Kč.

Plnění zajišťuje hadička vedená z boční strany. Indikátor množství vody ukazuje, kolik jí je v rezervoáru k dispozici.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám