Hlavní obsah

Jak pečovat o trávník v letních parnech

Novinky, nes

Krásný a zdravý trávník je přáním všech majitelů rodinných domů, chat anebo chalup. Letní parna jim ale někdy v jejich snažení příliš nepomáhají. Každý má jistě v živé paměti tropická horka loňského léta, kdy většina zahrad připomínala spíše spáleniště než bujně travnaté plochy. Pojďme si proto připomenout, jak se o trávník správně starat, a to zejména v horkých dnech.

Foto: Mountfield

V letních parnech trávníku prospěje, pokud ho nebudeme sekat příliš na krátko.

Článek

V parnech je nezbytné trávník zavlažovat. Časté letmé postříkání ovšem trávě k ničemu nebude. Voda se z povrchu a z vrchních vrstev půdy rychle odpaří. Účinek má důkladné zalití (cca 15 l na 1 m2) zhruba dvakrát týdně.

Voda tak má šanci proniknout do hlubších vrstev půdy, odkud si rostlinky trávy svými kořínky ještě dokážou vodu nasát. (Bez potíží „dosáhnou” do hloubky 20 cm.)

Stejně jako u zbytku zahrady, i při zalévání trávníku platí, že jej zavlažujeme v době mimo největší vedra. Ideálně ráno, kdy se stihne voda vsáknout do půdy a trávník ji odtud během dne může čerpat.

Foto: Briggs&Stratton

Minimální délka travních stébel v parnech po sekání je 3 až 4 centimetry. Kdo chce svému trávníku prospět, ponechá je ještě delší.

Důležitá je i výška sečení. „Výška sečení by v letních měsících měla být o něco vyšší než obvykle. Stébla nezkracujeme o tolik, jako mimo léto, travní listy by měly mít po sečení délku minimálně 3 - 4 centimetry. Tím umožníme trávě pohodlný průběh fotosyntézy a pažit bude hustý a zelený," radí Radovan Bureš z českého zastoupení výrobce amerických sekačkových motorů, sekaček a dalších zahradních pomocníků Briggs.

Zároveň bude tráva dostatečně hustá a hezky zelená. Chceme-li trávníku ještě více prospět, ponecháme jej ještě vyšší. S delšími stébly si totiž zvládne udržet více vláhy. Když už sekáme, činíme tak mimo období poledního žáru. Ideální dobou pro sečení je večer, kdy je chladněji.

Dobrým způsobem, jak trávník opět trochu ochránit před přílišným vysycháním a zároveň jej i ekologicky pohnojit, je mulčování. Tuto funkci nabízí už spousta sekaček. Namísto sběru posekané trávy do koše ji rozsekají na malé kousky a ty pak vmetou zpět do trávníku.

Pro potřeby mulčování je ovšem třeba zkrátit trávník jen minimálně, aby se vzniklý mulč stihl rychle rozložit a v trávníku nezahníval. (Dvakrát ročně pak nezapomeneme ošetřit trávník vertikutátorem.)

Na trávník bez chemie
Ten, kdo se chce při práci na zahradě vyhnout používání chemických přípravků, může si při péči o trávník pomoci jednoduchými triky.
Místo hnojení trávníku chemicky si na pozemku vyčleníme část pro kompost. Získáme místo pro likvidaci bioodpadu a zároveň zdroj kvalitního hnojiva nejen pro trávník.
Kdo nechce trávník sekat pomocí benzínové ani elektrické sekačky, může zkusit vřetenovou. „Nepotřebujete žádný přívod elektrické energie a při sekání nevytváříte žádné škodlivé zplodiny," říká Tomáš Duda, country manažer Fiskars pro ČR a SR.
Také plevele se zbavíme bez chemie, a to pomocí vytrhávačů. Ty nejsofistikovanější mají nejenom kvalitní pevné nerezové nože na vytržení nežádoucí rostliny, jako je pampeliška či bodlák, ale zároveň i nastavitelnou délku, aby s ním mohli pohodlně pracovat všichni členové rodiny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám