Hlavní obsah

Jak nejlépe připravit trávník na zimu

Novinky, Dana Novotná

Během léta byl hodně zatěžovaný. A aby zůstal krásně zelený, odolný a přečkal ve zdraví celou zimu, ho nestačí pouze sekat. Kvůli nahromaděné travní plsti, tvořené zejména z mechu a zbytků staré trávy, má trávník po létě problém dýchat, přijímat vodu i živiny. Jak ho dostat do kondice před blížícím se chladným obdobím? Pomocí vertikutace.

Foto: Mountfield, .

Září je ideální doba pro podzimní ošetření trávníku vertikutátorem. Věnujte mu péči, ať ve zdraví přečká blížící se chladné období.

Článek

Jak vertikutátor pracuje

Vertikutátor je stroj podobný sekačce na trávu, jeho funkce je však úplně jiná. Na hřídeli má svisle umístěné nože a pružiny, díky kterým dokáže zbavit trávník veškerých nečistot. „Stroje vybavené noži umí nařezávat travní drny a tráva poté odnožuje, neboli houstne. Jednoduše také trávník zbaví travní plsti. Stroje s pružinami jsou ve vyhrabávání mechu a odumřelých zbytků trávy o něco efektivnější, trávník dokonale vyčešou a zbaví všech nečistot,“ vysvětluje odborník na vertikutaci Jan Melena.

Foto: WOLF-Garten, .

Dokáže divy. I ze zdravě vypadajícího trávníku po létě vyčeše vertikutátor veškerou travní plsť. Trávník tak bude moci opět dýchat, přijímat vláhu i živiny.

Kdy na podzimní vertikutaci?

Optimální doba pro podzimní vertikutaci je v měsíci září nebo říjnu. Ohled je samozřejmě potřeba brát na aktuální počasí. Vertikutace by se neměla provádět ve chvíli, kdy je travní porost pod náporem ostrého slunce nebo naopak nadměrně podmáčen po déle trvajících deštích. Před začátkem práce je potřeba nastavit správnou hloubku vertikutace, aby trávníku zásah neublížil. Ta by neměla přesáhnout 4 milimetry. Vertikutací vyčesaná travní plsť se pak dá sbírat již během vertikutace do sběrného koše stroje nebo jednoduše z trávníku vyhrabat hráběmi.

Foto: Archiv, .

Vertikutační nože umí nařezávat drny a pomáhají trávě houstnout. Pružiny jsou zase výborným pomocníkem při vyhrabávání mechu a odumřelých zbytků trávy – zkrátka veškerých nečistot.

Jak vybrat ten správný stroj

Při výběru vertikutátoru je důležité si uvědomit, jak velkou travní plochu chceme vertikutovat. V případě menších ploch a dostupnosti elektrické energie je vhodné zvolit vertikutátor elektrický. Je lehčí, tišší, skladnější a také méně náročný na údržbu. Benzínové stroje jsou oproti elektrickým výkonnější – a to díky silnějším motorům a většímu záběru. Práce s nimi je mnohem rychlejší a vhodné jsou proto i pro rozlehlé travní plochy. Při výběru stroje je dobré sázet na renomované výrobce.

Foto: WOLF-Garten, .

Lehké, tiché a skladné. Elektrické modely se nabízejí nejen v různých škálách výkonu, ale také s různou šířkou záběru. Na snímku model VA 303 E.

Vertikutace jako první krok

Trávník potřebuje na podzim kromě ošetření vertikutátorem také přísun vody. Důležité je nezapomenout na dávku podzimního hnojiva. To se liší od běžného hnojiva používaného během vegetačního období svým složením. Převládající složkou v podzimním hnojivu je draslík sloužící k posílení travních kořenů a k připravení porostu na zimu. Vertikutací mohou vzniknout holá místa, která je vhodné dosít kvalitním travním osivem. Do půdy pak můžeme trávě doplnit i jemný křemičitý písek, který jí velmi prospívá.

Foto: Mountfield, .

Benzinové modely si poradí i na velmi rozlehlých pozemcích. Díky výkonným značkovým motorům a větší šířce záběru je s nimi práce velmi efektivní.

Reklama

Související články

Pod střechou je blaze

Máte na zahradě bazén a zlobí vás, že do něj padají všelijaké nečistoty? Nejúčinnější ochranou před nimi je zastřešení.

Jak je to s péčí o zahradní nábytek?

Nábytek na zahradu a terasu poskytuje příjemné pohodlí vám i vašim hostům. Aby tomu tak mohlo být co nejdéle, potřebuje péči v podobě správné údržby. Některé...

Hit letní sezóny v Česku. Nekonečný bazén

Máte na zahradě úžasný rodinný bazén a lámete si hlavu s tím, jak si v něm ještě lépe zaplavat? Zkuste si k němu instalovat plavecký protiproud. V okamžiku...

Výběr článků

Načítám