Hlavní obsah

Jak na mšice účinně a přitom bez chemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj se mšicemi je pro spoustu zahrádkářů nepříjemnou součástí snad každé sezony. Někdo má na tento drobný hmyz osvědčené fígle, jiný se snaží každý rok přijít s něčím novým a konečně účinným. Zatímco jedni ve jménu „vyššího dobra” sahají po chemických přípravcích, jiní se s přírodní kalamitou snaží bojovat přírodními prostředky. Příroda přitom nabízí spoustu zbraní.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Mšice dokážou zničit celou úrodu, je proto potřeba začít s jejich likvidací ihned, jakmile se na zahradě objeví.

Článek

Ačkoli doma připravované postřiky, které se nevyrábějí průmyslově a nemají onen hutný, chemický základ, bývají někdy odbývány mávnutím rukou coby babské rady, své místo v boji proti mšicím mají přímo nezastupitelně.

Vycházejí totiž z generacemi ověřených postupů a mnohé jsou skutečně účinné, aniž by škodily okolní přírodě.

Jako postřik se používají nejrůznější nálevy a výluhy. Některé z nich možná znáte a máte vyzkoušené, o jiných jste dost možná už slyšeli, ale ještě je sami nepoužili, a o dalších třeba vůbec netušíte. Pojďme si probrat alespoň některé druhy.

Tabákový nálev

Základ úspěchu tabáku v boji proti mšicím tkví v obsaženém nikotinu, který je pro tyto drobné živočichy toxický. Potřebovat budeme proto tabák.

„Nařezaný tabák zalijte horkou vodou a nechte je do druhého dne vyluhovat. Poté je pečivě přeceďte přes jemné síto nebo tkaninu, aby nemohlo dojít k ucpání trysky postřikovače. Postříkejte postižené rostliny, v případě potřeby postřik opakujte,“ radí Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

Komu by se použití nálevu příčilo, může zvolit méně agresivní metodu a vysadit v blízkosti napadených druhů několik rostlin tabáku.

Rebarborový odvar

Na mšice můžeme využít také rebarboru, a to v podobě odvaru. Potřebovat budeme listy a řapíky, které na jemno nakrájíme a povaříme ve vodě. Necháme vychladnout a opět scedíme.

Postřik z rebarbory používáme opakovaně, zabrat by měl nejenom na mšice, ale zrovna tak i na housenky.

Jedna ze zázračných léčivých rostlin si u nás moc nelibuje, přesto ji lze úspěšně pěstovat

Zahrada

Macerát z česneku

O léčivých účincích česneku není třeba dlouze psát, ty zná snad každý. Málokdo ale ví, že je tato cibulovina stejně dobrým lékem i pro rostliny, pokud je napadnou mšice. Aby si uchoval pokud možno co nejvíce svých účinných látek a především aroma, nebudeme tentokrát potřebovat horkou vodu.

„Dva stroužky česneku rozmačkejte do sklenice vody a nechte odstát alespoň 6 hodin. Nevýhodou může být, že může odpuzovat i některé opylovače. Aplikovat by se tedy měl až po odkvětu plodin,“ doporučuje Petr Tichý.

Náš tip!
Česnekový macerát můžeme zrovna tak dobře využít jako odpuzovač mravenců. Stačí jím důkladně potřít místa, kudy vedou jejich cestičky.

Dobrého nepálí, mšice zlikviduje

Podobným způsobem jako v případě česneku postupujeme i při přípravě macerátu z kopřivového listí. Zde počítáme s poměrem zhruba 15 g sušené kopřivy na litr vody.  'Listí vodou zalijeme a necháváme při pokojové teplotě vyluhovat 3-4 dny. Po přefiltrování vzniklý macerát naředíme 4 l čisté vody.

Roztok můžeme použít nejenom k postřiku rostlin, ale i k jejich zálivce. Kromě mšic si poradí i s některými dalšími škůdci, například molicemi.

Smrtící rajčata

Překvapením může být pro některé zahrádkáře i způsob, jak využít listy z rajčat. Ty totiž není třeba po sezoně likvidovat například v kompostu. Posloužit mohou velmi dobře ještě za rok.

Sto gramů rajčatového listí jemně nasekejte, zalijte litrem vody a nechte přes noc macerovat. Sceďte a můžete použít do postřikovače.

Hmyzí hotel de luxe pro včelky samotářky

Zahrada

Povolejte do zbraně hmyz!

S mšicemi na zahradě nám ovšem rádi pomohou jejich přirození nepřátelé z říše hmyzu. Je proto moudré pro ně připravit na zahradě příhodné podmínky, aby se u nás usídlili a pokud možno už zůstali natrvalo.

Kromě poměrně známých slunéček, a to nejenom sedmitečných, která si na mšicích pochutnají nejenom v dospělosti, ale také v larválním stadiu, si na mšicích rády pochutnávají například zlatoočky (i ty hodují na mšicích jak v dospělosti, tak už coby larvy), škvoři či pestřenky, jimž se nepřesně říká vosičky.

Víte, jak vyrobit škvorník?
Škvoři mají sice rádi ovoce, ale ještě raději si pochutnají na mšicích. Proč jim tuto pochoutku nedopřát? Abyste škvory nalákali tam, kde je chcete mít, tj. k mšicím, vytvořte jim v blízkosti napadených rostlin tzv. škvorník. Na výrobu opravdu není třeba mnoho, stačí například starý popraskaný květináč naplněný senem nebo hoblinami a postavený na zem dnem vzhůru. Ryze přírodní domeček pro škvory představuje ztrouchnivělý kus dřeva.

Posledně jmenovaný druh, pestřenky, se ovšem mšicemi v dospělosti neživí. To už dávají přednost pylu a nektaru. Zato jejich larvy jsou dravé a mšice spořádají s velikou chutí.

Ideálním způsobem, jak přitáhnout do zahrady co nejvíce užitečných druhů hmyzu, je vybudovat, nebo dnes třeba i koupit, tzv. hmyzovník. Nebo chcete-li hmyzí hotel.

„Jde o soubor materiálů s dutinami, který imituje staré dřevo. Pro tento účel můžete použít také staré kmeny stromů nebo hromady kamení. Koutek pro hmyz umístěte na suché a slunečné místo, které je v zahradě nejméně využívané,“ říká Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Anketa

Trápí vás na zahradě mšice?
Ano, je to s nimi hrůza!
80,6 %
Občas je musíme likvidovat...
15,6 %
Nevybavuji si, že by nám působily nějaký problém.
2 %
Ne, naštěstí se nám vyhýbají.
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3987 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám