Hlavní obsah

Hrnkové hortenzie - modrá pastva pro oči potěší i v zimě

Právo, Adéla Taitlová

Hortenzie nejsou hitem jen v teplé části roku. U květináře nebo zahradníka je pořídíme, i když venku stále ještě leží sníh a led. Bohatě kvetoucí keříky do bytu vnesou oživující změnu a upoutají pozornost. Víte, co dělat, aby dlouho vydržely?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Svícen obohatí živý věneček. Na nádobku navlékneme drátek, za který hustě nastrkáme chomáčky květů.

Článek

Hrnkové hortenzie nejsou typickými pokojovými rostlinami. Předpěstování pro domácí podmínky pro ně představuje stres, který snižuje jejich imunitu. Rostlinu si při nákupu celou důkladně prohlédneme:

Kořeny prorůstající odtokový otvor nepředstavují problém, nejsou-li načernalé nebo hnědé a hnilobně vodnaté. Nepříjemný zápach substrátu svědčí o dlouhodobém přemokření a napadení houbami či plísní.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nad půvabem hrnkové hortenzie velkolisté se rozbuší srdce každého obyvatele bytu.

Výhony musejí být bohatě olistěné. Zdravé listy jsou tuhé a tmavě zelené, nikdy ne zažloutlé, s bělavým povlakem, skvrnité nebo napadené škůdci. Zkontrolujeme je i zespodu.

Ještě v obchodě rostlinu zabalíme do papíru a vložíme do tašky, aby při přepravě nenastydla.

Má se keřík hned přesadit?

Přesazení by pro hortenzii znamenalo jen další stres. V plastovém květináči nerostla tak dlouho, aby kořeny vyžadovaly větší prostor nebo nový substrát. Z květináče nevytahujeme ani konstrukci z bambusových nebo plastových tyček. Ty totiž slouží jako opora pro často slabé, nevyzrálé výhony, které by se jinak pod tíhou květenství snadno rozklesly nebo zlomily.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Lákavě modrá květenství potěší ve zdobeném květináči i v obyčejné pozinkované váze.

Vhodné stanovištní podmínky

Stejně jako na zahradě ani v domácím prostředí hortenzie nesnášejí polední úpal, při němž se jim nepěkně pálí listy i květy. Vyhovuje jim rozptýlené světlo, ale porostou i dále od okna v polostínu. Vysokou trvanlivost prokazují při teplotě okolo 18 °C.

Pokud chceme hortenzie pěstovat v teplém obývacím pokoji, přeneseme je vždy na noc do chladnější místnosti. Nikdy je nestavíme do blízkosti ústředního topení nebo krbu.

Nároky na vodu a živiny

Hortenzie patří mezi žíznivce, podobně jako hrnková azalka. Substrát udržujeme stejnoměrně vlhký, ale v mokru rostlinu stát nenecháme, začala by totiž zahnívat. V suchu, které ji nadměrně vysiluje, rychle ztrácí listy. Jestliže zálivku opomeneme, ponoříme květináč do škopku, dokud bal dokonale nenasákne. Hnojiva si rostlina při rychlení užila dost, proto už teď žádné další nepotřebuje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na prostřeném stole se pěkně vyjímá bílý talíř s květy plovoucími po hladině.

Kreativní aranžování

Kulovitá květenství hortenzií velkolistých vydrží kvést až 3 týdny. Skládají se převážně z velkých sterilních květů, působí opulentně a nápadně, takže rostlina nádherně vyniká o samotě v obyčejném košíku na stolku, na širokém parapetu nebo na sloupku v předsíni, kde nás pokaždé přátelsky přivítá.

Větší rostliny nejsou levné, stojí okolo 250 Kč. Když se z jejich květů chceme radovat i jinde, odstřihneme jich pár do vázy. Romanticky působí ve skle, kouzelně venkovsky v pozinkované nádobě, moderně zase v bílé keramické míse.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hravě působí obláčky květů, s nimiž barevně ladí knoflíky přilepené na vázičkách ze skla.

Koupíme-li si hrnkovou hortenzii až v dubnu nebo v květnu, obohatí květinové aranže na balkóně a terase. Na noc ji ale zase uklidíme, aby nenamrzla.

Co dělat po odkvětu

Uvadající květenství zavčas odstřihneme. Rostlině ušetříme energii, navíc se dobře suší. Když zcela odkvete, nevypadá už nejlépe, přesto nemusí hned putovat do koše nebo na kompost.

Výhony seřízneme o třetinu až polovinu a rostlinu přeneseme na chladné, světlé místo bez přímého slunce, kde při pravidelné zálivce vyčká, než pomine riziko posledních mrazíků. Pak hortenzii vysadíme ven.

Poroste na zahradě dobře?

Hortenzie se po vysazení do volné půdy může zcela zotavit, ale první dva až tři roky od ní nesmíme nic moc neočekávat. Svou energii soustřeďuje především na tvorbu silných kořenů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kulaté květenství vložíme do závěsné baňky a hned vznikne romantická ozdoba zrcadlového rámu, trámu nebo zdi.

Vybereme pro ni místo ve světlém stínu, dobře snáší i ranní sluníčko a půdu s vysokým obsahem živin, která nevysychá, zároveň ale dobře propouští vodu.

Jak to, že už kvetou?

Hortenzie známe jako středně vysoké opadavé keře, které na zahradě vykvétají v létě. Pěstitelé ovšem vědí, jak přírodu oklamat, a proto se s nádhernými květenstvími na prodejních pultech setkáme už od poloviny února.

Předčasné kvetení vyvolávají technikou rychlení, která upravuje pěstební podmínky pomocí zvýšené teploty, živin a řízeného osvětlení. K rychlení se nejčastěji využívá hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla) se spíše kulovitým než plochým květenstvím.

Jak udržet modrou barvu květů

Modrá barva květů je v přírodě vzácná a na buclatých květenstvích hortenzií velkolistých vypadá úžasně. To, jestli si modrý odstín udrží nebo se přebarví do fialové či růžové, záleží na tom, jaká je půdní reakce.

Pakliže hodnota pH ukazuje méně než 5,5, znamená to, že půda je kyselá a květy zůstanou modré.

Čím vyšší bude hodnota pH, tím více vápníku půda obsahuje a květy se zbarví dofialova nebo úplně zrůžoví.

Na zimu nad kořeny rozprostřeme silnější ochrannou vrstvu mulče. První zima je kritická, může se stát, že keřík byl rychlením natolik vysílený, že nepřežije. Pokud na něm následující jaro najdeme zdravé čerstvé pupeny, má velkou šanci za několik let dorůst do 1 až 1,5 m vysokého nádherného keře. K opakovanému rychlení už ho nepoužíváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenáročné pokojovky pro začátečníky

Nadšenci, kteří se chtějí věnovat pěstování pokojových rostlin, nebo čerství majitelé bytů často přemýšlejí nad tím, s kterými rostlinami mají začít. Vyplatí...

Jedinečné efekty zimní zahrady

I spící zahrada může být krásná. Zimní tvář je však zcela odlišná od té letní, dominantní roli nehraje barva a množství květů, ale struktury a tvary. Mnohé...

Výběr článků

Načítám