Hlavní obsah

Hmyzí hotel de luxe pro včelky samotářky

Právo, Adéla Mclintock

Podejte pomocnou ruku včelkám samotářkám a postavte jim luxusní obydlí, jakému neodolají. Pak už jen se zatajeným dechem sledujte a počítejte, kolik huňatých okřídlených tělíček v něm najde domácí štěstí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

S čerpací stanicí za zády. Ideální podmínky nachází hmyz na klidném slunném místě, nejlépe v dosahu rostlin bohatých na nektar a pyl.

Článek

Přilákat do zahrady divoké včelí poustevnice, to není bláznivý nápad, ale geniální tah, jak si vychovat spolehlivé pomocníky. Vždyť jediná zednice rezavá dokáže opylovat stejné množství jabloňových květů jako sto dvacet včel medonosných!

Při troše štěstí se do příbytku nastěhují i další druhy. Pozorovat zblízka život valchářky, čalounice, maltářky nebo třeba buclaté drvodělky je zážitek k nezapomenutí.

Vhodný materiál

Jestli použijete tlustý špalek, vykotlaný kmen, bedničku stlučenou z prken nebo třeba prázdnou plechovku, záleží jen na vaší fantazii. Včelkám na tom až tak nesejde. S chutí se nastěhují do rustikální chaloupky, moderní vilky i do mrakodrapu.

U vysokých staveb dbejte na stabilní základnu! Využít můžete kamennou zídku, zabetonované sloupky, stylově vypadá starý povoz s loukoťovými koly. Jednotlivá patra s výplní oddělujte fošnami, paletami nebo třeba plotovými dílci.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Stylový příbytek na loukoťových kolech nabízí ubytování nejen včelkám samotářkám, ale také beruškám, škvorům i jiné užitečné drobotině.

Výplň nesmí být toxická, takže od mořidel a laků ruce pryč! Ideální je přírodní materiál s přirozenými či vyvrtanými tunýlky o délce mezi 10 cm a 16 cm a průměru od 2 do 12 mm. Každému druhu vyhovuje jiná velikost.

Hnízdní komůrky, do kterých včelí samičky na jaře kladou vajíčka a kupí směs nektaru a pylu pro budoucí larvičky, můžete koupit hotové, třeba v podobě bambusových brček, která se při řezání netřepí jako u klasických bambusových tyčí, nebo je nastříhat ze silnějších výhonů bezu, zlatice či stébel rákosí, bodláků, fenyklu, anděliky i jiných bylinných trvalek s dutými stonky.

Pozor, stonky musejí být dokonale suché, jinak shnijí! Dlouho prázdné nezůstanou ani chodbičky vyvrtané v dřevěných špalcích či v cihlách.

Od čeho ruce pryč

Zato nad slámou a šiškami včelky ohrnují sosáček. Jako by tušily, že slámu snadno rozfouká vítr a šišky se promění na past, jakmile vlhký vzduch zavře šupiny na sedm západů.

Zcela nevhodné jsou trubičky z plastu a skla. Sráží se v nich voda, následně šíří plísně.

Na dobré adrese

V záhonech s trvalkami a kvetoucími keři, uprostřed louky, v ovocném sadu, na břehu rybníčku pod rozkvetlou vrbou, zkrátka všude tam, kde včelky najdou dostatek potravy, bude kolem hmyzích domků rušno jako o jarmarku.

Také vyznavači minimalismu a moderny mohou samotářkám nabídnout střechu nad hlavou, stačí ji postavit na diskrétním místě. To může být půl metru nad zemí i vysoko v koruně stromu. Důležité je, aby tam nefučelo, bylo sucho, klid a aspoň trochu slunečno.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Na sloupu v závětří visí hotýlky ve výšce očí pro snazší pozorování. To odhalilo, že šišky jsou jen pro okrasu a samotářky v nich nehnízdí.

Že jsou dutiny obsazené, poznáte podle zátek. Zednice k uzavření používají hlínu, čalounice kousky listů, valchářky zase klubíčka smotaná z rostlinných chloupků.

Hotelový provoz udržujte v čistotě

Stejně jako lidské obydlí i to hmyzí potřebuje údržbu. Pravidelně z něj vymetejte pavučiny a kontrolujte, zda nezatéká střechou. Voda a plísně dokážou zničit celou snůšku.

Pořádnou paseku občas nadělají opeřenci, zvlášť holomci strakapoudi, kteří vytahují celé rourky a nájemníky si dávají k svačině. Zabrání jim v tom krytka z hustšího králičího pletiva, nejlépe předsazená, protože strakapoudův mlsný jazýček je hodně dlouhý.

Trubičky, ze kterých se vylíhly včelky, vyjměte a nahraďte novými, aby další generace vyrůstala ve zdravém prostředí bez parazitů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Holuba hřivnáče ze zahrady nevyhánějte

Tajemným, několikrát opakovaným hu-hú-hru hu-hrú se do daleka ozývá holub hřivnáč, který stejně jako kdysi kos opouští lesní tišiny, aby byl blíže lidem....

Dvě tváře kosa černého

Není zahrádky na vsi ani ve městě, není sadu nebo parku, aby se tam neukázal kos. Má kvality nóbl chlapíka a pěveckého génia, nebo je to bezostyšný drzoun...

Výběr článků

Načítám