Hlavní obsah

Hit letní sezóny v Česku. Nekonečný bazén

Novinky, Dana Novotná

Máte na zahradě úžasný rodinný bazén a lámete si hlavu s tím, jak si v něm ještě lépe zaplavat? Zkuste si k němu instalovat plavecký protiproud. V okamžiku dostane váš bazén úplně jinou dimenzi. Bez nadsázky bude nekonečně dlouhý.

Foto: Mountfield, .

Umělý vodní proud v zahradním bazénu, který umí vykouzlit závěsný protiproud, je zdrojem radosti a nových zážitků.

Článek

Letošní léto je opravdu vydařené. Přestože parna na několik dní vystřídaly deště, mají se teploty kolem třicítky opět co nevidět vrátit. ”Díky nádhernému létu si lidé koupání v bazénech mohou užívat skutečně naplno. A proto jsou vedle pískových filtrací nebo bazénových vysavačů obrovským hitem i plavecké protiproudy,“ komentuje Radek Hanzlík obrovský letošní zájem o bazény a doplňkovou bazénovou výbavu.

„Je totiž faktem, že právě díky tomuto jednoduchému zařízení si může každý dosyta zaplavat v libovolně velkém bazénu. Tedy i v takovém, který má menší rozměr,“ dodává Hanzlík.

Foto: Archiv, .

Závěsný typ plaveckého protiproudu je vhodný pro většinu typů zapuštěných i nadzemních bazénů a dá se instalovat i dodatečně.

Jak protiproudy fungují? Princip je překvapivě jednoduchý. V jejich těle je zabudováno výkonné čerpadlo, které odebírá vodu z bazénu a pod silným tlakem ji speciálně konstruovanou tryskou žene zpět. Tryska, která je umístěna pár centimetrů pod hladinou, vytváří proud vody, proti němuž plavete – stejně jako třeba v řece.

Foto: Mountfield, .

Tento závěsný protiproud Aqua Jet 100 může chrlit od šedesáti až do úctyhodných 100 m3 vody za hodinu. Vlevo detaily osvětlení a trysky, které jsou jinak skryty pod hladinou.

K dostání jsou takzvané protiproudy zabudované, které se instalují do korpusu zapuštěného bazénu souběžně s jeho výstavbou. Ale pokud už zapuštěný bazén na zahradě máte, nebo pokud máte bazén nadzemní, nemusíte vůbec naříkat. Zvolit si totiž můžete protiproud závěsný. Jak se závěsný protiproud k bazénu instaluje?

„Už z názvu je patrné, že jejich instalace k naprosté většině typů bazénů je v mžiku hotová. Jednoduše se vybalí z krabice, připojí k zásuvce (230 V) a zavěsí přes horní okraj bazénu. Pak už stačí jen stisknout knoflík a spustit proud vody. Tyto protiproudy jsou vhodné i k nadzemním nebo částečně zapuštěným bazénům. Pro takový případ instalace je potřeba si ještě přikoupit speciální teleskopický stojan,“ vysvětluje Radek Hanzlík.

Foto: Aqua Jet, .

Plavecké protiproudy fungují na velmi jednoduchém principu.

Moderní plavecké protiproudy se dají pomocí tlačítek nebo regulačních knoflíků lehce obsluhovat ze břehu i přímo z vody. Sílu proudu si každý může nastavit podle momentální chuti. Pokud chcete jen tak plavat v líně plynoucí vodě, prosím. Pokud máte chuť sportovně bojovat s peřejemi, taky žádný problém. A spousta lidí se protiproudem nechává i masírovat. Příjemnou vychytávkou jsou také LED světla (jednobarevná i vícebarevná), která jsou zabudovaná v podhladinové části protiproudu. Bazén bude při vašem večerním plavání nejen krásně ozářen, ale zároveň se po setmění stane luxusní ozdobou vaší zahrady.

Reklama

Související články

Pod střechou je blaze

Máte na zahradě bazén a zlobí vás, že do něj padají všelijaké nečistoty? Nejúčinnější ochranou před nimi je zastřešení.

Jak je to s péčí o zahradní nábytek?

Nábytek na zahradu a terasu poskytuje příjemné pohodlí vám i vašim hostům. Aby tomu tak mohlo být co nejdéle, potřebuje péči v podobě správné údržby. Některé...

Výběr článků

Načítám