Hlavní obsah

Dřevěné posezení

Novinky, Alena Vondráková, časopis Domov

Přestože v roli výrobního materiálu zahradního nábytku se v poslední době stále častěji uplatňují například plasty a kovy, hlavní role zde stále připadá dřevu. Coby přírodní materiál nejlépe ladí s přírodou.

Článek

Trh vám dnes předkládá pestrou nabídku dřevěného nábytku. Můžete vybírat z různých druhů dřeva, povrchové úpravy, designu a samozřejmě ceny.

Dřevěný zahradní nábytek, pokud má mít uspokojivě dlouhou životnost, musí odolávat povětrnostním vlivům. Jeho výrobním materiálem by mělo být kvalitní masivní dřevo, které by nemělo postrádat patřičné ošetření v podobě impregnace a vhodné povrchové úpravy. Zahradní nábytek by vám ale měl poskytnout i náležité pohodlí, možnost relaxace. Ani vzhled venkovního posezení není zanedbatelný. V žádném případě by nemělo ubližovat ani samotné zahradě.

Sestava nábytku ze severské borovice si najde místo na každé terase.foto: Mountfield

Na co dát pozor

V různých obchodech lze koupit poměrně hezký nábytek za velmi nízkou cenu. Důvodem je, že tento zahradní nábytek je většinou vyroben z měkkého, často odpadního dřeva. Za dva roky poznáte, že koupě, která se zdála výsostně výhodná, byla naopak vysoce prodělečnou záležitostí. Kvalitní zahradní nábytek se dnes nejčastěji vyrábí z tvrdého dřeva, nejčastěji exotického – teaku, meranti, eukalyptu, a severské borovice. Hodně vám v tomto směru napoví záruční doba, kterou výrobce na svůj výrobek poskytuje. V žádném případě byste neměli kupovat nábytek, se záruční dobou nižší než pět let.

Ilustrační fotofoto: Mountfield

Prodejce byste si měli vybírat nejen podle cenové nabídky a sortimentu, ale i podle služeb, které vám nabízí. To znamená, pokud potřebujete, zahradní nábytek by vám měli dovézt na místo a tam ho složit. V žádném případě by také neměla chybět informace, jak se o nábytek starat, aby vám co nejdéle vydržel v dobrém stavu. Přestože údržba kvalitního nábytku je velmi snadná, neměli byste ji dřevu coby přírodnímu materiálu odepřít.

A ještě maličkost – pamatujte na návštěvy - k velkému stolu si kupte větší počet křesel.

Sestava dřevěného nábytku z tropického dřeva merani.foto: Mountfield

Vysoká tvrdost a odolnost

To jsou vlastnosti exotického dřeva meranti. Zásluhou těchto vlastností si získává zahradní nábytek stále větší popularitu na celém světě. Zahradám sluší i díky své červenohnědé barvě. Uživatelé ocení pohodlné posezení, které jim nabízí.

Reklama

Související články

Pergoly - okrasa zahrady

Jsou to lehké, často dřevěné konstrukce, které se vztyčují nad terasami, travnatými plochami či cestami, aby vytvořili pocit soukromí.

Stavíme podlahu terasy

Podlahu terasy si můžeme zvolit dřevěnou, keramickou, z přírodního nebo umělého kamene či z cihel. Položíme si ji buď sami, nebo se obrátíme na firmu, která...

Zákoutí pro odpočinek

V létě si co nejvíc užíváme pobyt na zahradě. Aby byl co nejpříjemnější, vytvoříme si v ní různá zákoutí – podle toho, jak tu chceme trávit čas. Své místo...

Výběr článků

Načítám