Hlavní obsah

Dokonalé zahrady ve West Dean

Novinky, P. Chlouba, časopis Flóra na zahradě

Zahradnické návštěvy ve Velké Británii mají v sobě cosi podivného, záhadného a velkorysého zároveň. Země je přímo poseta zahradnickými klenoty a každý z nich nabízí cosi zajímavého, překvapivého a pro nás možná i nečekaného.

Článek

Nemusíte navštívit žádnou mimořádnou zahradu, stačí vidět jenom pár „obyčejných parků“, několik předzahrádek nebo jenom různé záhony veřejné zeleně. Pak budete určitě přemýšlet o tom, proč je Británie tak zelená a tak upravená. Nabízí se jasná a snadná odpověď – je to tím klimatem!

Ale to je pravda jen částečná. Polovina úspěchu skutečně tkví ve výborných klimatických podmínkách (z hlediska zahradnictví samozřejmě), kterými byla Velká Británie od přírody obdařena. Druhou, a zdaleka ne nepodstatnou složkou zahradnických úspěchů je však vztah Britů k zeleni, k milovaným stromům, keřům a krajině vůbec. Důkazem toho mohou být i zahrady ve West Dean.

Přes sto metrů dlouhá pergola je jednou z hlavních atrakcí zahrad ve West Dean.

Staré panství West Dean leží v malebně zvlněné pahorkatině hrabství Sussex, v jihovýchodní Anglii. Na mapě toto místo najdete nejlépe podle historického města Chichester, které leží zhruba deset kilometrů od jižního pobřeží Anglie. Cesta do West Dean vede z Chichesteru ještě dalších necelých deset kilometrů směrem na sever.

Zahradám ve West Dean vévodí starý dům, jehož historie zasahuje až do začátku 17. století. Na dům navazuje komplex několika samostatně stojících zahradních celků, které jsou však myšlenkově propojeny a tvoří tak pozoruhodný, organický celek.

Součástí zahrad je také sbírka mnoha pozoruhodných stromů a keřů, tzv. Saint Roche´s arboretum. Bylo založeno již v roce 1830 a rozkládá se na ploše téměř 20 hektarů. Právě toto arboretum spravuje anglickou národní sbírku jírovců a liriodendronů.

Zahrady ve West Dean jsou součástí malebné krajiny plné zvlněných plání a oblých kopců, které zvýrazňují romantický charakter tohoto venkovského sídla.

K největším pozoruhodnostem zahrad ve West Dean patří velká užitková zahrada, kterou Angličané s oblibou označují jako zahradu kuchyňskou. Tato zahrada je vedena velmi vzorně a britští specialisté se shodují, že je to jedna z nejkrásnějších kuchyňských zahrad v celé zemi.

Je zde k vidění velká sbírka kuchyňských rostlin typických pro Anglii, ale pěstuje se tu i velké množství exotických druhů a odrůd užitkových rostlin. K tomuto účelu slouží mimo jiné i 16 skleníků a studených pařenišť. Tyto skleníky pocházejí z Viktoriánské doby a jsou velmi pečlivě a citlivě zrekonstruovány. Tak velký komplex těchto zahradních staveb je i v rámci celé Anglie velmi unikátní.

Viktoriánské skleníky slouží k pěstování exotických pokojových rostlin, zeleniny (rajčata, okurky, melouny) a některých druhů ovoce (vinná réva, fíky). Také se zde pěstují různé léčivé byliny a koření.

Typickou rostlinou kuchyňské zahrady jsou chili papričky, které jsou tu zastoupeny velmi bohatým sortimentem odrůd. V kuchyňské zahradě místní zahradníci samozřejmě pěstují i celou řadu ovocných stromů, které rostou zejména na loubích a podél zdí v různých intenzivních tvarech.

Ovocné stromy tak vedle užitkové funkce tvoří i zajímavý dekorační efekt. Jednotlivé užitkové záhony kuchyňské zahrady často od sebe oddělují pečlivě udržované nízké plůtky ze zimostrázu.

Prostor kolem zdí kuchyňské zahrady vyplňují různé vytvarované ovocné stromy, které přinášejí kromě ovoce i zajímavý estetický prožitek.

Mnoho hezkého čeká návštěvníky i za zdmi kuchyňské zahrady. Jednou z největších atrakcí zahrad ve West Dean je stará Edwardiánská pergola, kterou vytvořil architekt Herold Peto. Tato pergola má na délku přes sto metrů a je ukončena kamenným altánkem se zaskleným oknem s průhledem do krajiny.

Důležité informace:

  • zahrady ve West Dean zabírají celkovou plochu 36 hektarů
  • nacházejí se asi 10 km severně od města Chichester, leží na silnici A286, v západní části hrabství Sussex
  • od března do října jsou zahrady otevřeny denně, od listopadu do února pouze od středy do neděle. V období od Vánoc do Nového roku jsou zahrady zcela uzavřeny. Tyto informace jsou z roku 2008, takže je možná změna.
  • Orientační vzdálenost - Praha – West Dean: 1300 km
  • mnoho důležitých informací najdete na www: westdean.org.uk

Sloupy pergoly i její masivní trámy porůstají různé odrůdy vistárií, plaménků, zimolezů a pnoucích růží. Ve spodní části jsou kolem pergoly vysazené krásné skupiny kakostů, kosatců, bohyšek, kapradin i jiných trvalek. V jarním období zde jednu z hlavních rolí hrají drobné cibuloviny, které jsou ve velkých partiích vysazeny i v přírodně krajinářských částech parku.

Reklama

Související články

Ozdobné trávy na zahradě

Vytrvalé trávy jsou zvláštní skupinou trvalek, zahrnující velký počet rodů i druhů. Jejich paleta je nesmírně bohatá – od malých nízkých druhů až k impozantním...

Kyslík pro trávník na zahradě

Trávník nyní klidně odpočívá, ale vy se můžete v klidu zamyslet, jestli si kromě sekačky nepořídit pro novou sezonu i další vybavení.

Výběr článků

Načítám