Hlavní obsah

Barevné a rozmanité plody dokreslují krásu podzimu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné jiné roční období se neumí vyšňořit tak jako podzim. Stačí nahlédnout do větví ověnčených barevnými plody, z nichž mnohé soupeří s krásou podzimního listí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bohatě plodící dřeviny dávají zahradě pravé podzimní kouzlo a lákají do ní rozmanité ptactvo.

Článek

Spoustu listnáčů zdobí plody tak pestré, až z nich přecházejí oči. Jako by jim příroda chtěla vynahradit méně okázalý nástup do jarní sezóny. Anebo mají nejrůznější bobule, malvice a peckovice za úkol navnadit ptáky, kteří se na oplátku starají o to, aby tyhle stromy a keře nezmizely ze světa? Ať je to jak chce, jedno je jisté: díky nim si podzim užijete ještě víc.

Čím víc, tím líp

Pokud rádi vymýšlíte květinové kombinace, určitě vás bude bavit totéž se stromy a keři přinášejícími podzimní plody. Poměrně snadno z nich vykouzlíte ráj pro rozmanité druhy ptactva a drobných savců, kteří tu nacházejí potravu i vhodné podmínky k životu.

Možná vás inspiruje fotografie jabloně (je jedno jestli pravé či okrasné) s hustou podsadbou z nenáročných červenoplodých skalníků (Cotoneaster). Ty mohou být stálezelené nebo opadavé, vysoké a vzpřímené, nebo naopak nizounké, rozprostírající se po zemi daleko do stran.

Růžové mámení

Až v měkkém podzimním světle uvidíte zářit brslen evropský (Euonymus europaeus), na kterém noční chlad nezanechal nic víc než plody ve tvaru kněžských čepiček, neubráníte se hlasitému obdivu. Sytě růžové čtyřpouzdré tobolky ukrývají ještě oranžově zbarvené míšky se semeny, které chutnají ptákům, ale pro lidi jsou jedovaté.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Je překvapivé, jaká krása může vzejít z květů, kterých si u brslenu (Euonymus europaeus) na jaře sotva všimneme.

S trochou štěstí ho opeření rozsévači do vaší zahrady zanesou z okolí. Vy se pak postarejte jen o to, aby měl dost slunečního svitu, potřebného k bohaté násadě divukrásných plodů.

Zásobárny céčka

Stejně jako dřišťálky jsou céčkem nabité rovněž šípky, ať už ty z růže šípkové (Rosa canina), nebo svraskalé (Rosa rugosa), jimž se lidově říká pomeranče severu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Leskle oranžové peckovičky rakytníku (Hippophae rhamnoides) jsou ceněné pro vysoký obsah céčka.

Ovšem za krále tohoto důležitého, našemu zdraví prospěšného vitaminu je mezi dřevinami považován rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides).

Ze šípků i z rakytníkových plodů připravíte výtečnou marmeládu, želé, ale i sirup a čaj. Kromě toho si můžete větvičky natrhat domů do vázy nebo z nich vyrobit třeba pestrobarevný věnec do oken či na dveře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šípky najdou uplatnění nejen v kuchyni a medicíně, ale také při výrobě podzimních aranží.

Pochoutka nejen pro ptáky 

Lámete si hlavu s dárky pro své známé a přátele? Pořiďte jim jeřáb! Nejlíp jeřáb Moravský sladkoplodý (Sorbus aucuparia var. moravica) s velkými střapci jedlých plodů, které už od konce léta světélkují i v docela mlaďounké koruně jako žárovičky na vánočním stromečku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jeřáb Moravský sladkoplodý (Sorbus aucuparia var. moravica) přináší na pohled krásné a zdraví prospěšné ovoce.

Gurmáni ocení jejich sladkokyselou chuť, která se pěkně promítá do kompotů, marmelád či pálenky.

Odolná varieta spolehlivě plodí i na horách a jeřabinami z ní si plní břicha početná hejna drozdů, kosů či nádherných brkoslavů, táhnoucích k nám z chladnějších severních zemí.

Pokladnice s rubíny

Nejběžněji pěstovaný dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii) je docela obyčejný, snadno dostupný a vitální keř, jemuž neublíží úmorné horko ani třeskutý mráz. Jen co ho podzim vysvleče z drobných lístků, zazáří stovkami štíhle oválných bobulí - dřišťálků - v rudě červeném odstínu. Dělají si na ně zálusk hlavně černí kosi, kteří, když je objeví, nepřestanou, dokud ve větvích nezůstanou jenom stopky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rudé vejčité bobulky propůjčují poněkud strnulým dřišťálům (Berberis) veselejší tvář.

Uzobnout můžete klidně i vy, pokud vám to svíravě nakyslá chuť dužniny dovolí. O něco sladší bývají po přemrznutí.

Tisíc sluníček v koruně

Ne vždy se pod tíhou úrody ohýbají větve, ale když se to povede, nevyměnili byste okrasnou jabloň (Malus) za nic na světě. Malvičky, o nic větší než třešně, se žlutou, oranžovou, červenou a někdy i fialovou slupkou se hodí do želé a nejrůznějších floristických aranží.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Štědrá nadílka rozkošných okrasných jablíček potvrzuje, že je podzim nejplodnějším obdobím v roce.

Zahradu probarvují tak dlouho, dokud nezměknou a nespolykají je hladoví ptáci. Klidně i celou zimu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Nemáte-li dost volného prostoru pro rozložitou korunu, sáhněte po varietě se štíhle sloupovitou siluetou, která bez problémů poroste třeba i v záhonu mezi trvalkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám