Hlavní obsah

Balkonovky překvapují

Novinky, P. Gajdoštin, časopis Flóra na zahradě

Také tento rok přinesl mnoho novinek ve výběru balkonových květin. Představíme vám ty nejkrásnější, díky kterým může být váš balkon úplně jiný než loni.

Článek

Spilant

Poléhavé výhonky spilantu (Spilanthes oleracea) rychle přepadnou přes okraj truhlíku a svými zelenými listy dodávají kombinované výsadbě klid. Patří do čeledi hvězdnicovitých, typické jazykovité květy však nemá. Rostlina nabízí i trochu kuriózní „přidanou hodnotu“, a to znecitlivující efekt po rozkousnutí knoflíkovitých květenství nebo mladých lístků.

Chuť je zpočátku mdlá, později nakyslá a po několika vteřinách se dostaví jemné trnutí a znecitlivění dásní. Efekt je výrazný, ale po krátké době odezní. Anglicky se rostlina jmenuje toothache plant, což by se dalo volně přeložit jako rostlina proti bolesti zubů.

Vizitka rostliny

Stanoviště: Spilant je nenáročná plazivá letnička, která má v oblibě slunná místa.

Kdy vysévat: Semena vyséváme od března do skleníku. Nezasypáváme je, protože světlo podporuje klíčení. Do truhlíků nebo na záhon je sázíme od května.

Náš tip: Během léta můžeme srdčité listy přidávat do salátů, dodají jim ostrou kořeněnou chuť.

Vitálka položená ´Sprite´

Květy připomínají malé slunečníky a hustě olistěnou rostlinu doslova zasypávají. Díky rychlému růstu už za několik týdnů po výsadbě začnou rostliny přepadat přes okraj truhlíku a vytvoří efektní převis. Vitálka (Sanvitali procumbens) má samočisticí schopnost - její korunní lístky neopadávají.

Nově dorůstající výhonky překrývají zvadlé květy, takže pod rostlinou na balkoně nemusíme stále zametat zbytky květů. Jejich tradiční barvou je zlatožlutá, výrazně kontrastující s černým středem. Některé plnokvěté a barevně odlišné odchylky se až donedávna rozmnožovaly pouze řízky. Novinkou pro zahrádkáře je osivo poloplné odrůdy ´Sprite´ ve třech barvách - oranžové, žluté a smetanové. Najdete ji v kolekci Paleta barev od firmy Semo. V sáčku jsou semena barevně rozlišena podle barvy budoucího květu.

Vizitka rostliny

Stanoviště: Vitálka má ráda plné slunce, je odolná vůči vysokým teplotám a snese i občasné vyschnutí. Zvadlé rostliny po zalití rychle nasají vodu a zregenerují se.

Kdy vysévat: Semena vyséváme od března na povrch substrátu a nezasypáváme je. Malé semenáčky rozsadíme ve svazečcích po třech až pěti rostlinkách.

Náš tip: Není to jen rostlina do truhlíků. Zasazená na záhoně vytvoří hustý a kompaktní koberec, kterým neproroste ani plevel.

Jednoleté plamenky

Trvalé plamenky jsou koncem léta výraznou dominantou mnoha nejen venkovských zahrad. Jejich příbuzná plamenka Drummondova (Phlox drummondii) je letnička s podstatně nižším vzrůstem vhodná do smíšených výsadeb okenních truhlíků, ale lze ji použít i na obruby záhonů.

Patří k letničkám, které začnou kvést už jako sazeničky a neúnavně v tom pokračují až do pozdního podzimu. Odrůdy ´Beauty´ s velkými celokrajnými květy a ´Cuspidata´ s květy stříhanými dorůstají do výšky 20 až 25 cm. Horkou novinkou je kompaktní odrůda ´Mount Hampden´ s výškou jen 10 cm a s poloplnými a plnými květy. Je ideální do smíšených výsadeb v truhlících společně s vitálkou či lobelkami, „sluší“ jim i nízký nestařec.

Vizitka rostliny

Stanoviště: Plamenka má ráda polostín až stín.

Kdy vysévat: Rozmnožujeme ji zásadně semeny, která vyséváme na přelomu března a dubna. Semenáčky mají rychlý vývin, na předpěstování sazeniček stačí šest týdnů.

Náš tip: Semena vyklíčí za sedm až 10 dní při optimální teplotě 18 °C. Po vzejití semenáčky rozsazujeme a koncem května sázíme do truhlíků.

Reklama

Související články

Samozavlažovací truhlíky

Pokud si chcete ozdobit balkón či terasu rostlinami v truhlíku, využijte samozavlažovací truhlík. Nemusíte se pak obávat, že zapomenete, nebo nebudete mít čas...

Co zasadit k pergole

Paleta kvetoucích popínavých letniček je široká a ne každý se hned v jejich nabídce zorientuje. Nabízíme vám tedy přehled druhů s jejich stručnou...

Výběr článků

Načítám