Hlavní obsah

Zajímavé tipy, jak oživit nudnou zahradu

Právo, Adéla Mclintock

Máte splín, že už to ve vaší zelené oáze není ono? Nabízíme šest tipů, jak jí v nadcházející sezoně vlít čerstvou energii do žil, aby vás zase bavila a lákala k objevům pokaždé, když do ní vstoupíte.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Na nátěrových barvách je úžasné to, že výsledek vidíte tentýž den. Pomohou vám dokreslit ráz celé zahrady.

Článek

Zahrada je živá a dobře tvárná. Můžete v ní provádět změny, jak se vám zlíbí, a ona se za to na vás zlobit nebude.

Stačí nová rostlina, pár tahů štětcem nebo třeba hodinka práce s nůžkami na živý plot a nuda nedostane šanci. Zkuste to!

Barevná hranice

Plaňkové oplocení je jedním z nejlacinějších řešení, jak oddělit užitkovou zahradu od okrasné, jak zamezit dětem v přístupu k jezírku nebo zachránit květinové záhony před psími tlapkami.

Dřevo však na rozdíl od kamene není věčné a potřebuje ošetřit proti vodě. Až půjdete pro ochranný nátěr, nesahejte hned ze zvyku po hnědé barvě. Raději se inspirujte ve vlastní zahradě, která také není hnědá, ale šťavnatě zelená a plná pestrých květů a motýlích křídel.

Barvy mají moc podtrhnout styl, v jakém je zahrada založená. Voní-li v ní růže a růžově kvetou třeba dvouleté kohoutky věncové (Lychnis coronaria), zavání to romantikou a pudrově modrý plůtek pocit dokonale umocní.

Strom jako obří kytice

Stejně jako hezká dekorace potěší zrak i zářivé květy. V záhonech je jich habaděj, ale když se vám otevřou nad hlavou, to je panečku jiný zážitek!

Pod třešní se můžete líbat, pod lípou snít a vesele žlutý štědřenec (Laburnum x watereri) vás zase nabije energií. Jeho korunu na několik květnových týdnů zaplavují hrozny motýlovitých květů, které se tvarem podobají hrachoru. Vysoký je okolo 5 m a snové jarní kombinace vytváří s vistárií a okrasnými česneky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Květen uvádí na scénu zlaté květy štědřence. Rozzáří slunná až lehce zastíněná místa s běžnou (i sušší) zahradní zeminou.

Jako dokonalý lapač pohledů si štědřenec zasluhuje prominentní místo v zahradě, klidně mezi existujícím keřovým porostem.

Z více exemplářů můžete vyčarovat úchvatné loubí. Mějte ale na paměti, že je celý jedovatý!

Okénko do světa

Živý plot nebude působit tuctově, když monolitický blok zeleně, jaký po letech vytváří tis červený (Taxus baccata), túje (Thuja) či buk (Fagus sylvatica), prosvětlíte pomocí nůžek a pilky průzorem, ať už v podobě okénka, nebo průchozího oblouku.

Zatímco tis s bukem bez problémů ustojí zásah do staršího dřeva, u tújí plánujte raději dopředu, jinak obnažíte jejich škaredé útroby, které ani po vystavení světlu neregenerují a zůstávají suché a hnědé.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Průchod v živém plotu tříští fádnost zeleně. I kdybyste jím prošli stokrát, pokaždé ve vás probudí zvědavost.

Pokud se chystáte založit tvarovaný živý plot, zapomeňte na zimostráz (Buxus). Je sice krásný a poddajný, jenže po něm jdou nenasytné housenky zavíječe zimostrázového, které ho dokážou zdecimovat během pár dnů.

Atraktivní přechody

Výškové změny v terénu dávají zahradě osobitost a jsou účinnou medicínou proti nezáživné rovině. Skýtají totiž příležitost vystavět mezi rozdílnými úrovněmi schody a zídky a vytvořit z nich jedinečný doplněk venkovního prostoru.

Zvolíte rustikální půvab pražců, střízlivý přírodní kámen nebo cihly, které místo opticky prohřejí? Pokud už schody či opěrnou stěnu máte, ale nelíbí se vám, že jsou z betonu, proměňte je pomocí mozaiky v umělecké dílo.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Drobné kytičky vetkané do spár v zídce a mezi schody působí jako vítané oživení strnulého kamene.

Tam, kde je to aspoň trochu možné, osázejte spáry nenáročnou vegetací. Když vyberete mavuň (Centranthus ruber), šantu (Nepeta) nebo třeba turan (Erigeron karvinskianus), postará se o jejich další šíření vítr.

Magický březový háj

Břízy zná sice každý, přesto pohled na ně nikdy neomrzí. Nejen základní druh s výškou přes 15 m, ale i všechny odvozené odrůdy, z nichž nejnižší je převislá Youngii, vyzařují svěžest a zvláštní uvolněnou náladu. Může za to rozevlátá koruna s jemnými výhony a svítivá strakatá borka.

Odolné, rychle rostoucí břízy však nabízejí víc než jen půvab. V letním horku oceníte proměnlivý stín, který vrhají, i chlácholivé šumění, když si s listy pohrává vítr.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Březový hájek si muže založit i ten, kdo nevlastní velkou zahradu. Magickou krásu mu dává hajní flóra a proměnlivý stín.

Využijte toho, že břízy nenoří půdu do temného stínu, a podsaďte je druhy, které neobstojí na slunci.

Každý rok vás tu přivítají sněženky, prvosenky, jarmanky (Astrantia) či bílé obláčky mařinky vonné (Galium odoratum).

Tak trochu jiný květináč

Nádoby můžete nově uspořádat a během pár minut proměnit terasu či zákoutí s altánkem v rozkvetlou oázu, kdykoli se vám zamane. Při osazování nezkoumejte jen to, jak se k sobě hodí jednotlivé druhy rostlin, ale také zda v nádobě pěkně vyniknou.

Pokud se vám květináče z obchodu nelíbí, obraťte se na přírodu. Ta plast nezná, zato krásným dřevem neskrblí. Dostanete-li příležitost vytvořit originální kousek ze starého kmene, byl by hřích toho nevyužít.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Obrácené pařezy připomínají tajuplnou krajinu zakletých pohoří. V prohlubních se dobře daří soběstačným netřeskům.

Pokud kácíte strom, nenechávejte pařez v zemi a snažte se ho opatrně vykopat spolu s kořeny. Pak ho obraťte vzhůru nohama a ostříkejte hadicí. Vynikne zajímavý reliéf ideální pro růst netřesků (Sempervivum).

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Jaký z tipů vás zaujal nejvíce?
Barevná hranice
23,1 %
Strom jako obří kytice
0 %
Okénko do světa
0 %
Atraktivní přechody
7,7 %
Magický březový háj
23,1 %
Tak trochu jiný květináč
7,7 %
Ani jeden z nich
38,4 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám