Hlavní obsah

Půvab kamene v zahradě vynikne i na sněhu

Právo, Adéla Mclintock

Mysleli jste si, že zahrada v zimním úboru nestojí za pohled? Tak to po návštěvě magického prostoru, jako je tento, nejspíš změníte názor. Tuny pískovce a křehké vločky sněhu tu čarují podmanivé scenérie.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Úpravou svažitého pozemku s výměrou kolem jednoho hektaru vznikla podmanivá scenérie s pískovcem v hlavní roli.

Článek

Na počátku byl kopec zvaný Poštor, ze kterého se do všech stran otevírá dechberoucí panorama na vinohrady a meruňkové sady Velkých Pavlovic.

Stačil jediný pohled na měkce zvlněnou jihomoravskou krajinu a rozhodnutí manželů Poliakových založit tu vinařský penzion se zahradou v toskánském stylu, do které můžete přijít načerpat inspiraci, bylo na světě.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Cesta vzhůru po klikatých pěšinách vyžaduje trochu námahy, proto majitelé na zahradě prozíravě vytvořili několik odpočinkových zastávek.

V létě byste přísahali, že vám nad hlavou svítí italské slunce, prázdninová atmosféra tu však vládne, i když pod nohama vrže sníh. Ten dokonale vyzdvihuje medově zlatý odstín pískovce, kterého se tu použilo víc než tisíc tun.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Hravé tvary stromů zjemňují strohost kamenné stěny. V jejích nesčetných skulinách čekají na jaro stovky drobných tvorečků.

Věčný a všestranný

Zahradě, ve které s každým krokem kupředu stoupáte výš k nebi, musíte ze všeho nejdřív dát pevné základy, jinak se může stát, že se po větrné smršti či lijáku veškeré úsilí i to, co jste zasadili, svezou dolů z kopce jako lavina. Proto manželé Poliakovi vsadili na odolnost, dlouhověkost a pevnost přírodního kamene.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Solitérní kameny předcházejí sesuvům půdy a současně navádějí pohledy k zakrslým borovicím. Barevné souznění nemá chybu.

Zatímco před domem ve stěně ze železničních pražců slouží jako dekorativní výplň, v zahradě z něj vznikly desítky metrů dlouhé opěrné zdi s betonovými základy, které účinně přemáhají gravitaci úctyhodného množství zeminy.

Není to nejlevnější ani nejsnazší řešení, ale rozhodně je tím nejlepším, jestliže toužíte po zahradě v co nejpřirozenějším duchu. Ale pozor, abyste se necítili jako v lomu, je potřeba zjemnit tvrdost kamenných kvádrů líbivou vegetací.

Kámen a jehličí

Těžkému, nepoddajnému materiálu náramně sluší společnost jemných listů okrasných trav, jako jsou třeba kavyly (Stipa tenuissima) či dochany (Pennisetum alopecuroides), které s ním vytvářejí neopakovatelné kontrasty.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Terasu před domem podpírá stěna z pražců dekorovaná výplní z drobnějších placáků. Kámen lze zkrátka využít na mnoho způsobů.

Totéž platí o dřevinách, nejlépe ojehličených pro celoroční efekt. Na neutrálním kamenném podkladu vyniká každá jehlička, ale i tvar, jak je vidět ze snímků s cedry, tisy, jalovci, cypřišky a zeravy pečlivě stříhanými do podoby obláčků, bubnových paliček a sněhuláků.

Tam, kde kvůli terasovitým záhonům nebylo zapotřebí stavět opěrné stěny, zastavují půdní erozi těžkotonážní solitérní kameny. Fungují skvěle jako poutače pohledů ke sbírce miniaturních jehličnanů včetně boroviček se zlatým jehličím, které s hřejivě tónovaným pískovcem tvoří bezchybný pár.

Magnet pro živočichy

Je až s podivem, kolik života tenhle neživotný materiál dokáže přivábit, když se správně použije.

Pokud to jde, postavte zídky nasucho, bez použití malty. V jejich tisícerých skulinách najdou úkryt a prostor k množení savci, obojživelníci i hmyz. I teď, v zimním tichu, tlučou mezi kameny a pod nimi srdíčka pavouků, střevlíků, stonožek, myší i žab.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Žleb s kaskádami vznikl ve snaze přilákat do zahrady rozmanité živočichy. Prostor pěkně oživuje, i když v zimě zůstává bez vody.

Jakmile mráz ustoupí jarnímu slunci, nepotrvá dlouho, než zahlédnete vylézat první ještěrku, pro kterou jsou zídky ideálním prostředím k lovu.

Ještě víc živočichů včetně vážek a ptáků do zahrady zavítá, když se kámen spojí s vodou. Proto tady nechybí kamenný žleb, ve kterém se od jara do podzimu prohání voda stékající ze svahu do velkého přírodního rybníčku pro divoké kachny, lemovaného, jak jinak, úchvatným pískovcem.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Díky zídkám vznikl rovinatý terén pro zajímavé kompozice rostlin. S kamenem si zvlášť dobře rozumějí trávy a jehličnany.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám