Hlavní obsah

Jak pečovat o jarní trávník

Novinky, nes

Jaro začíná doslova za pár dní, a to je signálem k tomu, abychom se začali na zahradě věnovat trávníku. Pokud tuto péči nezanedbáme, odmění se nám v létě pěkným hustým zeleným kobercem.

Foto: Mountfield (2x)

Jaro je obdobím, kdy trávník potrápíme vertikutátorem. Zahustí se, zvýšíme i jeho odolnost. Podruhé můžeme trávník takto ošetřit ještě na podzim.

Článek

Trávníku začínáme na jaře věnovat pozornost tehdy, když vyschne vrchní vrstva půdy. Jedním z prvních kroků bude především jeho očista.

Zbavíme jej napadaného listí, které na něm zbylo ještě z předcházejícího roku, a rovněž tak spadaných větví i kamenů, které se na něj mohly během zimy dostat.

Foto: Viking

Větví spadaných na trávník po zimě se zbavíme například v tichém elektrickém drtiči Viking GE 135 L, který zvládne zpracovávat materiál až do průměru 35 mm.

„Už během zimy, jakmile teploty překročí pět stupňů, začíná v trávníku růst mech. Ten trávu nejenom dusí, ale postupně ji zcela vytlačuje. Jako první prostředek k ošetření travnatého porostu po zimě je proto vhodné použít některý ze speciálních přípravků na bázi vápníku.

Možné je použít například Agro Vápnitý dolomit. Postupným rozpouštěním vápníku do půdy se zlikvidují mechy a upraví pH a na pár měsíců se omezí růst dalších mechů,” radí Jiří Janeček, produktový manažer řady Floria ze společnosti Agro CS.

Provzdušnění

Dalším důležitým krokem, který nás při jarní péči o trávník čeká, je vyhrabat z něj starou uschlou trávu. Ta v porostu jinak začne plstnatět a opět travní rostliny dusí. K tomu se ideálně hodí hrábě s kovovými trny, které namáhavá práce jen tak nezničí.

Foto: Gardena

Jako první po zimě zbavím trávník spadaného listí a větví, eventuálně i kamenů.

K prořezání travních drnů a k odstranění mechu a odumřelých zbytků trávy se používá tzv. vertikutátor. Jeho nože zjednodušeně řečeno drny trávníku rozřežou, tím se do něj dostane vzduch. Zároveň se vytvoří místo pro růst nových rostlinek.

Aby tento zákrok trávníku opravdu pomohl, a naopak mu neuškodil, je třeba pracovat pouze do hloubky 3 až 5 mm.

Foto: Mountfield

Vertikutátor má v porovnání se sekačkou nože mnohem kratší, má jich více a především - jsou orientované vertikálně. Výšku válce s noži lze u kvalitních nástrojů nastavit tak, aby nepracovaly příliš hluboko, tj. více, než 3-5 cm pod povrchem země.

Foto: Hornbach

Před prací s vertikutátorem je dobré správně nastavit výšku práce jeho nožů. Do vaku za ním se sbírají odstraněné kusy plsti a mechů.

Jinou možností, jak se zbavit travní plsti, je aplikace speciálního hnojivového přípravku pro její likvidaci. Ten obsahuje bakterie podobné těm, které se přidávají do kompostérů. Trávník je po ošetření přípravkem třeba udržovat po dobu tří týdnů vlhký, aby se bakterie mohly množit a plst zlikvidovat.

Foto: Agro CS

Kdo nemá čas nebo sílu odstraňovat travní plsť mechanicky, může použít přípravek Floria likvidátor travní plsti, jehož bakterie ji rozloží samy. Potřebují ale ke svému množení a práci dostatek vlhkosti.

Obnova

„Po vertikutaci mohou v trávníku zůstat holá místa, která je potřeba znovu osít. Pro tento účel je dobré si pořídit speciální regenerační směs 3v1, která kromě osiva obsahuje i přírodní zeolit a organické hnojivo,“ radí Tereza Veselá ze společnosti Mountfield. Někdy se takové směsi jmenují přímo i vertikutační.

Foto: Hornbach

Na trhu lze nalézt směsi travního semene určené přímo pro obnovu trávníku.

Holá místa také často zůstávají v trávníku tam, kde zůstal dlouho sníh na jednom místě v těžké silné vrstvě. Trávník tam vyhnil. Takové plochy lze buď znovu zacelit dodáním substrátu jeho osetím a eventuálně dohnojením. Anebo lze zvolit speciální směs, která všechny tyto složky v sobě už má ve správném poměru a kterou lze postižené plochy posypat.

Sledovat pak už musíme jen to, aby směs zůstávala dostatečně vlhká, stejně jako při použití tradiční metody, které se nevyhneme při napravování škod, jež občas na trávníků napáchá některý z domácích mazlíčků.

Foto: Agro CS

Směs travního semena, kokosového substrátu, hnojiva a složky Aqua Cell, která udržuje vlhkost v blízkosti klíčících trav.

Pro případné dosévání částí trávníků doporučuje David Benda ze společnosti Hornbach tento jednoduchý postup: „Před výsevem promíchejte rukou travní směs, aby se jednotlivá semena rovnoměrně rozdělila. Samotnou výsadbu je možné provést buď ručně, nebo pomocí sypacího vozíku. Pro dosažení hustého a odolného trávníku vysejte 20–25 g směsi na 1 m², v případě ručního setí použijte osiva o něco více, abyste dosáhli ucelené travní plochy.“

Foto: Gardena

Travní semeno je možné rovnoměrně zasít pomocí sypacího vozíku.

Se sypacím vozíkem se nám podaří pravidelnější setba, přičemž nejlepší je rozložit si množství osiva do dvou etap a osít danou plochu dvakrát, do kříže.

Hnojení

S pravidelným hnojením trávníku bychom dle odborníků měli začít, jakmile denní teploty stoupnou alespoň na 12 stupňů Celsia. V jarním období doporučují používat hnojiva s vysokým obsahem dusíku, který je impulsem pro rychlý jarní růst. Ideální jsou pak směsi, které zaručují výživu trávníku po dobu více měsíců.

Během roku bychom měli trávník pohnojit přibližně třikrát, ovšem na trhu jsou i směsi určené pro jednorázové hnojení jednou ročně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Hnojivo v podobě granulí aplikujeme vždy na suchý trávník. Při hnojení za vlhka totiž hrozí, že se granule nalepí na stébla trav a popálí je.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám