Hlavní obsah

Při úklidu zahrady šetřete čas i záda

Právo, Sylva Svobodová

Jak si na podzim ulehčíme práci na zahradě? Pomohou nám kvalitní pomocníci, s nimiž to jde od ruky. Myslíme tím vhodné nářadí a stroje, které jsou stále výkonné, neodmlouvají, pracují kdykoliv bez řečí a hlavně rychle.

Foto: Husquarna

Rider pro celoroční použití v létě poseče, na podzim lze připojit rotační kartáče a v zimě sněhovou radlici či frézu. Šířka záběru 94, 103 nebo 112 cm. Stroj R 316TXs AWD je vybaven posilovačem řízení. Cena 184 990 Kč (bez žacího ústrojí).

Článek

Výběr nářadí a strojů závisí na velikosti pozemku, množství stromů, keřů, živých plotů, vysazených rostlin, a dokonce i na tom, čím topíme.

Dát zahradu tzv. do pucu dá každoročně zabrat. A tak si letos pro jistotu zakoupíme hrábě se širším záběrem, teleskopické tyče s nastavitelnou násadou, drtiče větví, štěpkovače, nebo dokonce pilu, s níž nařežeme polena na chalupě raz dva.

Nářadí pro zdravá záda

Možná to znáte z vlastní zkušenosti. „Oddělaná" záda, zatížené klouby a přetažení vlastních sil. Důvod? Použili jsme krátké hrábě s úzkým záběrem a pracovali jsme příliš dlouho. Nebo jsme lezli na žebřík, kroutili se v koruně stromu, zatímco jsme mohli větve pohodlně ostříhat ze země nůžkami na teleskopické tyči.

Foto: Gardena

Vějířové plastové hrábě XXL mají pracovní záběr 77 cm a zvládnou kromě listí i trávu a menší větvičky. Mají jednu dobrou vychytávku: lze je rozdělit uprostřed na dvě části a vše sesbírat v klidu na jednu hromadu.

Všemu lze předejít, když zvolíme sofistikované nářadí, promyšlené do detailu. Je ergonomicky tvarované pěkně do ruky, lehké, lze prodlužovat jeho délku, sklon úhlu a nabízí spoustu dalších vychytávek.

Například: některé hrábě lze rozdělit na dvě části a listí snadněji nabrat. Nebo má nářadí vyměnitelné a nastavitelné násady, které se přizpůsobí různé tělesné výšce člověka.

Rovněž oceníme, když z rukojeti nelezou třísky, protože je povrch hladký, vyrobený z pevných, příjemných a neklouzavých materiálů. Je chráněn proti korozi, snadno se čistí a udržuje.

Foto: Mountfield

Tichý, ekologický a úsporný je AKU fukar IAB 40„25 s možností regulace výkonu a ergonomickým madlem. Patří k 5 AKU strojům (rotační a strunová sekačka, plotové nůžky, řetězová pila, fukar), k nimž stačí mít jen 1 baterii Samsung Cell 40 V s nabíječkou.

Umravnit stromy a keře

Udržovaná zahrada vyžaduje pravidelné prořezávání a stříhání. Uschlé a nalomené větve, které se prohnuly pod tíhou plodů, musejí pryč. Stejně tak hustý živý plot zakrátíme a dáme mu fazonu.

Na strom platí teleskopické tyče, které dosáhnou až přes tři metry, a na keře akumulátorové nůžky s otočnou rukojetí a délkou záběru 55 cm.

Foto: Hornbach

Teleskopické nůžky na větve s pilkou dosáhnou až do délky 3,50 m. Uštípnou větve až 30 mm silné, mají čepel z karbonové ocele a jsou lehké (3 kg). Cena 1779 Kč.

A co s odpadem? Kam s ním, když je pálení ve většině obcí zakázáno? Nezbývá než vše naložit, odvézt na skládku či napěchovat do speciálního kontejneru.

Nebo je tu další možnost: hromadu větví a odřezků zpracovat drtičem a štěpkovačkou.

Foto: Fieldmann

Až 80 litrů posekané trávy, listí, plevele nebo mulčovací kůry zvládne naráz převézt praktický zahradní vozík s vyměnitelným plastovým vakem FZO 4001-E. Díky víku do něj nenaprší, listí se nerozfouká.

Foto: Bauhaus

Pracovní kolečko, materiál pozinkovaná korba, objem 80 l, plné bezdušové kolečko o průměru 400 mm, nosnost 100 kg, hmotnost 14 kg. Cena 989 Kč.

Drtič pracuje na bázi disku se dvěma až třemi noži, které odpad rozdrtí na malé kousky. Ty se zachytí v boxu a my s nimi pak naložíme podle svého. Odpad nakonec poputuje na mulčování do záhonu (zamezí růstu plevele), na kompost.

Foto: Hornbach

Elektrický zahradní drtič odpadu nám ušetří spoustu času, protože nemusíme odpad nakládat a vozit na skládku. Vše zpracuje přímo řezný válec, zvládne větve do max. tloušťky 40 mm, výkon má 2500 W. Cena 4690 Kč.

Foto: Bauhaus

Praktický kompostér, který zpracuje veškerý bio odpad. Objem 300 l, 61 x 61 x 83 cm za 698 Kč nebo objem 450 l, velikost 80 x 80 x 81 cm za 990 Kč.

Ve štěpkovači je materiál drcen pomalu se otáčejícím ozubeným válcem. Proto zvládne i silnější, uschlé a tvrdší větve. Vzniklá štěpka je větší a po vyschnutí se hodí na podpal kamen či kotlů.

Štěpkovače jsou standardně vybaveny ochranou proti přetížení a zpětným chodem, aby v případě zaseknutí větve došlo k jejímu uvolnění.

Foto: Fieldmann

Větve z keřů a stromů pohodlně ztopíme díky elektrickému štěpkovači, který si poradí s odpadem o tloušťce až 4,4 cm. Je opatřen tepelnou pojistkou, materiál se ukládá do sběrného koše o objemu 60 litrů. Robustní konstrukce ručí za stabilitu. Cena 4699 Kč.

Foto: Viking

Výkonný elektrický zahradní štěpkovač větví Viking GE 150 s plnicím otvorem ve tvaru čtyřlístku. Má spínač krytý folií a nožový kotouč se sníženou rychlostí. Vhodný ke zpracování větví do průměru 35 mm. Cena 10 390 Kč.

Pily a štípače dřou za nás

Na podzim si připravujeme i palivové dřevo do krbu či kotle. Je to náročná práce a my se bez pořádné motorové pily neobejdeme. Určitě záhy zjistíme, že cenový rozptyl je velký, i když na první pohled vypadají skoro všechny pily stejně.

Ale liší se hodně: silou a objemem motoru, kvalitou válce i provedením. Proto ve specializované prodejně zaměříme svoje dotazy:

Na výkon a délku lišty: neúměrně dlouhá lišta vůči slabšímu motoru snižuje jeho výkon. Motor se rychle dusí, opotřebovává, snižuje se jeho životnost.

Foto: Stihl

Lehká a komfortní je elektrická motorová pila k řezání palivového dříví. Stroj je vybaven elektromotorem typu AC - synchronním elektrickým s uhlíkovými kartáčky na střídavý proud. Cena 6390 Kč.

Provedení válce a pístu: aby měl motor dlouhou životnost, bývá vnitřek potažený vrstvou tzv. tvrdokovu (nikasil). Ty levnější tuto vrstvu nemají a životnost jde dolů.

Napínání řetězu k boku: šikovné pro lidi, kteří s pilou pracují opravdu často. Je to rychlejší a snazší.

Skvělými pomocníky při štípání dřeva jsou nejen sekery, ale i štípače, buď horizontální, nebo vertikální. Platí, že na dlouhá polena potřebujeme vertikální štípač, na krátká postačí horizontální.

Foto: Al-ko

Malý, kompaktní a silný je štípač AL-KO KHS 5204, který spolehlivě připraví polínka do krbu. Je stabilní, vhodný pro práci na nerovném terénu, vybavený doplňkovým stolem pro dvě délky polen nebo 3stupňovým výškovým nastavením stolu. Cena 7590 Kč.

Než cokoliv pořídíme, uvážíme délku a průměr polen, která budeme pravděpodobně štípat. Čím delší a tvrdší dřevo, tím potřebujeme samozřejmě lepší stroj. Zejména sukovité dřevo vyžaduje štípač s naddimenzovaným výkonem.

Tip na kompost

Nadrcený odpad zkompostujte. Jak to správně provést? Dbejte na to, aby kompostovaný materiál byl co nejpestřejší a ten suchý se dobře promíchal s mokrým. Tak se vytvoří vyrovnané klima, které kompost potřebuje, aby vzniklo kvalitní hnojivo na naši zahrádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám