Hlavní obsah

Designové nádoby podtrhnou krásu rostlin, zahradě dodají styl

Právo, Sylva Svobodová

Nádoby pro zahradní rostliny fungují jako výtvarný prvek. Umějí zeleň zdůraznit, upozornit na její proporce, podpořit zajímavé zbarvení. Velikost, tvar a materiál volíme v souladu s designem zahrady a stylem domu.

Foto: Bonami (4x)

Lahodí oku i květině. I když květináč vypadá jako žulový, je z odolného plastu, který vydrží mrazy i intenzivní sluníčko. Tvar je v ladných a elegantních křivkách, hodí se na terasu, k bazénu, před vchod.

Článek

Pro nádoby umístěné venku je důležitá odolnost a mrazuvzdornost. K dispozici jsou plast, kov, sklolaminát, keramika nebo terakota. Čím větší je nádoba, tím větší rostlinu si můžeme dovolit.

Foto: La Natura

Keramika do přírody. Atmosféru, pohodu a vůni venkova miluje v létě každý. K dobrému odpočinku patří pohodlný zahradní nábytek, nízký stolek na kávu a stylový keramický květináč na stálezelený buxus.

Foto: Ikea

Umí se zazelenat. Kbelík a zároveň květináč, který se snadno přenáší a lze jej použít kdekoliv. Objem 10 l, výška 27 cm, vnější průměr 27 cm, cena 199 Kč.

Foto: Living in green

Kouzelná stěna z rostlin. Kolem ochranného zábradlí na terase můžeme vytvořit hezkou stěnu z rostlin. Pohled do zeleně nás zklidní, kochat se můžeme celý rok. Střídáme stálezelené rostliny s listnáči a trvalkami.

K pěstování v nádobě jsou vhodné snad všechny rostliny, vždy záleží na kvalitní péči. Náchylnost k namrzání je z největší části dána polohou terasy, podle toho sázíme vhodné rostliny.

Foto: Living in green

Usaď buxus do nádoby. Jednoduché nádoby na stálezelené rostliny kreativně aplikujte i do okrasného záhonu. S citem a vkusem vyniknou zejména na větší terase.

Foto: Ikea

Truhlík na zábradlí. Bojujete s místem, protože na lodžii je tak akorát prostor na posezení a malý gril? Tento truhlík lze chytře zavěsit na zábradlí a pěstovat v něm bylinky. Délka 51 cm, šířka 19 cm, materiál ocel, cena 299 Kč.

„Chybou je, když v zimě rostliny nezaléváme, zejména ty stálezelené. To je častý důvod úhynu zeleně, spíše než umrznutí,“ vysvětluje Lenka Vyhnálková z firmy Living in green.

Foto: Bella Rose

Nenápadný, ale užitečný. Plechový kyblík na první pohled asi nezaujme, ale věřte, dokáže divy! Když ho využijeme jako netradiční nádobu na jehličnany nebo uvážeme kytici lučních rostlin, bude na stole aranžmá vypadat nádherně. Cena od 209 Kč.

Foto: Bonami

Květináč XXL. Sníte o zeleninové a bylinkové zahradě? Tento polypropylenový květináč má čtyři nohy a nabízí dostatek prostoru pro zahradnickou vášeň. Velikost 104 x 80 cm, bílé provedení, cena 6999 Kč.

Foto: Bonami

Nápad od designéra. Designéři přemýšleli, jak nechat rozkvést zahradu uprostřed města. Chtěli se obejít bez těžkých keramických květináčů, a proto vyvinuli textilii – ekologický květináč. Je voděodolný a zároveň prodyšný, k rostlinám šetrnější.

„Důležité je rovněž, aby z nádoby mohla odtékat voda, zvláště když do ní prší. Myslíme i na drenáž a kvalitní substrát se složkou, která udrží vodu,“ dodává odbornice.

Foto: Bonami

Svítí jako světluška. Na terasy, balkony, u zahradních cest i do interiéru jsou skvělé svítící květináče, jejichž součástí je LEDka. Květináč je odolný vůči vodě a UV, vydrží výkyvy teplot, cena od 3499 Kč.

Foto: Living in green

Klasikou je terakota. Glazovaná keramika nebo terakota patří mezi prověřené stálice. Zejména ta ručně vyráběná, mohutná a těžká, které nehrozí povalení větrem. Sesázet k sobě můžeme různě vysoké rostliny, vytvoří zajímavou aranž.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám