Hlavní obsah

Postřikovače využijete po celý rok

Novinky, Dana Novotná

Každý zahrádkář ví, že správný čas na první postřik je v březnu – postřikovače však užijte s průběhu celého roku. Mohou být dvojího druhu.

Foto: Mountfield, .

Článek

Zahradní mechanické a automatické postřikovače usnadní aplikaci hnojiv i ochranných prostředků, aby rostliny prospívaly. Ocení je především drobní zahrádkáři.

Pokud se staráte o větší plochy, je namístě uvažovat o motorových postřikovačích, které zvládnou aplikovat velké množství hnojiv nebo ochranných prostředků. Mají význam hlavně pro ty, kdo se starají o rozlehlé zahrady, sady či vinohrady. Uspějí také při údržbě komunální zeleně. A často bývají používány k deratizaci obytných a sklepních prostor, například po záplavách.

Kdy se postřikuje?

Postřikovače využijete v průběhu celého roku podle toho, jakou náplň do nich dáte: březnový jarní postřik proti přezimujícím škůdcům, postřik proti chorobě padlí ke konci jara, proti plevelům průběžně celé léto nebo třeba postřik mědnatými přípravky proti kadeřavosti broskvoní na zimu. Stačí jen splnit tři dvě základní podmínky:

  • Nesmí pršet, aby voda postřik nesmyla.
  • Venkovní teplota musí dosáhnout alespoň nad deset stupňů nad nulou, aby postřik stihl zaschnout.
  • Musí být bezvětří, aby případný vítr neroznesl postřik tam, kde není třeba.
Foto: Archiv, .

Postřikovač s nastavitelnými polstrovanými popruhy a ergonomické držadlo pro pohodlí uživatele.

Jaký postřikovač vybrat?

Vyplatí se vsadit na kvalitní materiály, patentované technologie a výrobce se silným technickým zázemím. Jak už bylo zmíněno, volit můžete různé druhy postřikovačů na míru svým potřebám.

Pokud uvažujete o automatickém postřikovač, vyplatí se vybrat takový, který má regulační tlakový ventil. Ten zajistí stálý koncový tlak a stejnou velikost kapek, čímž docílíte přesné a efektivní aplikace postřiku s minimem ztrát aplikované látky. V konečném důsledku tak ušetříte finanční prostředky za drahé aplikační látky a zároveň přispíváte k ochraně životního prostření.

Zajímavostí je automatický elektrický postřikovač, který pohání akumulátorová baterie: nádobu nemusíte ručně tlakovat, stačí zapnout elektrickou hlavici a baterie vytvoří tlak za vás.

Pokud postřikujete ve velkém jsou pro vás tím pravým motorové postřikovače, které díky výkonným spalovacím motorům zvládnou aplikovat velké množství hnojiv nebo ochranných prostředků.

A určitě využijete i šikovné příslušenství. Pořídit si můžete sadu trysek, teleskopický nástavec, zvon na plevel nebo už zmíněnou elektrickou hlavu, díky které nebudete muset vytvářet tlak pumpováním.

Reklama

Související články

Zahradní nábytek: Trendy v materiálech

Komerční článek - Potřebujete si na chvilku odpočinout v zeleni a zapomenout na svět? Stačí najít v zahradě tichý kout a mít pohodlný zahradní nábytek.

Všehochuť grilů

Komerční článek - Ať si říká, kdo chce, co chce, příjemné chvíle strávené u jídla na čerstvém vzduchu s rodinou nebo přáteli jsou k nezaplacení. Jen si to...

Výběr článků

Načítám