Hlavní obsah

Sněhové frézy: Narovnejte ztuhlá záda

Novinky, Dana Novotná

Tak nám konečně nasněžilo! Už bylo na čase… Děti a lyžaři jásají, ale chalupáři, obyvatelé horských samot a majitelé horských penzionů to spíš vidí jako Jarek Nohavica ve své známé písničce Ladovská zima: „Zas padá!“

Foto: Archiv, .

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield.

Brodíte se i u vás závějemi sněhu? Záchrana je na cestě! Se sněhovou frézou ušetříte spoustu času a energie a vyhnete se bolavým zádům.

V dosahu elektrické zásuvky

Jednostupňové elektrické sněhové frézy představují levné a funkční řešení. Pokud bydlíte v nížině a odklízíte čerstvý sníh z terasy nebo ze zpevněných ploch okolo domu, bohatě postačí tam, kam dosáhne šňůra. Jsou lehké, kompaktní a snadno ovladatelné, takže s nimi budou v pohodě zacházet i ženy nebo starší osoby.

Bez omezení vzdálenosti

Benzinové sněhové frézy vás osvobodí od elektrické zásuvky. Pohání je spalovací motor, tudíž s nimi projedete kamkoli, kde je to potřeba. Podle systému odklízení sněhu se dělí na jednostupňové a dvoustupňové.

Jednostupňové sněhové frézy

Tyto stroje jsou mistry v odklízení čerstvého nebo neudusaného sněhu z menších zpevněných ploch jako asfalt, dlažba a beton. „Jejich princip spočívá v tom, že rotující lopatky z tvrzené gumy nabírají sníh z odklízeného povrchu a přes odhozový komín jej odhazují do vzdálenosti, kterou si sami nastavíte. Vynikají malými rozměry, takže nezaberou příliš místa,“ upřesňuje Pavel Staník, odborník ze společnosti Mountfield.

Foto: Ariens, .

Sněhová fréza Ariens Path Pro 208

Dvoustupňové sněhové frézy

Dvoustupňové frézy potom využijete i v těch nejnáročnějších sněhových podmínkách, například v horách. Jako sněžní dravci neznají slitování: odřezávají, nabírají a odhazují závěje, zvládnou i mokrý, udusaný či přemrzlý a zledovatělý sníh a odklidí ho klidně třeba z travnaté polní cesty.

Foto: Mountfield, .

Dvoustupňová sněhová fréza Ariens Compact 22 E

Proč vybrat kvalitnější model?

„Stejně jako u jiného zboží platí – čím delší záruka, tím lépe. Osobně bych vybíral frézu, na kterou je alespoň sedmiletá záruka. Některé modely fréz jsou navíc vybaveny technickými vychytávkami pro pohodlnější práci. Můžete u nich třeba sami zvolit směr, kam odhazovat sníh, v mrazech si zahřejete ruce na vyhřívaných rukojetích nebo si za tmy posvítíte na cestu,“ radí Pavel Staník.

Kvalitní dvoustupňové frézy mají více výhod:

  • Pevný, robustní bunkr. Při silném zatlačení shora oběma rukama se ani nepohne. Zvládne i zledovatělý sníh.
  • Stabilně ukotvený ocelový šnek s bytelnými lopatkami a zuby. Dokáže rozdrtit a odhodit i silné kusy ledu.
  • Snadné ovládání: Všechny modely jsou vybaveny vlastním pojezdem s několikarychlostní převodovkou včetně zpátečky. Díky tomu se dokážou pohybovat v různých terénech.
  • Precizní a hladké řazení rychlostí. Co nejkratší dráhy řazení umožňují změnu rychlosti za jízdy.
  • Řadicí páka na hlavním ovládacím panelu. Nemusíte se k ní shýbat.
  • Snadné nastavení komínu. Ovládací klička, případně joiystick umožňují rychlé natočení.
  • Velká kolečka pro hladký pohyb na nerovném povrchu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám