Hlavní obsah

Jak si užít zimu na terase i lodžii

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada majitelů teras tyto venkovní prostory přes zimu nevyužívá. Lidé mají totiž obavy, že by je nedokázali dostatečně vytopit. Technologie ale v současnosti hodně pokročily a není problém sehnat levná, energeticky účinná a navíc i designová topidla, ať již to jsou konvektory, sálavá topidla, nebo plynová.

Foto: Řídící systémy (2x)

Správně zvolené topidlo může proměnit terasu v příjemné místo pro relaxaci nebo grilovačku i v zimě.

Článek

„Pro vytápění teras (ale třeba i lodžií) bych preferoval topení s ventilátorem, který rychle zahřeje vzduch. Může to být klasický horkovzdušný ventilátor, ale i přímotopný panel – konvektor – vybavený malým ventilátorem. Výhodou takového řešení je vyšší energetická účinnost i atraktivnější vzhled oproti běžnému ventilátoru,“ radí Petr Štursa, produktový manažer nákupní galerie Kasa.cz.

„Topné panely lze kromě klasické bílé barvy získat i v módním černém designu. Některé modely mají navíc praktický časový spínač, jenž dokáže začít s vyhříváním terasy už před příchodem majitelů domů,” doplňuje Pavel Janů ze sítě prodejen Euronics.

Foto: Euronics

Teplovzdušný konvektor AEG-HC WKL 3003 U lze umístit jen na chráněné terasy, nebo například na zasklené lodžie. Má termostat pro plynulé nastavení teploty mezi 6 až 30°C a ochranu proti mrazu. Jeho cena činí 2790 Kč.

Je-li na terase vlhko, nebo na ní majitelé často zalévají květiny, je vhodné volit konvektor s certifikací odolnosti proti vlhku a stříkající vodě.

Sálavá topidla ohřejí přímo člověka, ne vzduch

Jinou možností je pořídit si na terasu tzv. elektrické sálavé topidlo. Jeho výhodou je skutečnost, že neohřívá vzduch, ale přímo předměty a lidi. Tím se šetří energie, a zároveň je účinek mnohem rychlejší.

Foto: Sencor

Výkonný topný zářič z uhlíkových vláken s dlouhou životnost má robustní rám pro dobrou stabilitu, ale nízkou hmotnost pro lepší manipulaci. Je odolný pro proti povětrnostním vlivům, bezhlučný. Vyzařovací úhel 360°, úsporný. Dostupný za cenu 1999 Kč.

Další předností je fakt, že při provozu tyto přístroje nevíří prach, a intenzitu tepla, které vydávají, lze snadno regulovat pomocí zabudovaného termostatu.

Foto: Řídící systémy

Infrazářič Heatscope MHS-SM1600WT.100 v bílé barvě produkuje příjemné sálavé teplo. Výrobce jej dodává se dvěma držáky pro montáž na ze´d nebo na strop. Rozměry: 600 x 184 x 82 mm. Cena: 13 953 Kč.

Sálavá topidla lze směrovat a jejich montáž není nijak složitá. O výběru konkrétního modelu je ovšem nejlepší se nejprve poradit s odborným prodejcem. Ten doporučí vhodné topidlo nejenom s ohledem na velikost prostoru terasy, který by klient rád vytápěl, ale především povětrnostní podmínky na ní.

Plynová zahradní topidla

Na terase lze využít také topidla na plyn. Praktická je u nich možnost umístit PB láhev („bombu”) přímo do základny, takže se tím zlepší stabilita topidla.

Foto: Activa

Elegantní plynové topidlo z nerezové oceli s hořákem Eco-Plus a malými pojezdovými kolečky pro snadnou manipulaci. Výrobce k němu dsodává zdarma PB hadici s regulátorem. Cena 4500 korun.

Výhodou jsou pak kolečka umožňující snadnou manipulaci. Na rozdíl od topidel na elektřinu jsou plynová volně stojící, a tak je lze snadno přesunout přesně tam, kde je jich nejvíce zapotřebí.

Plyn se v topidle zapaluje piezzo zapalovačem, speciální hořák uvolňuje teplo, které se odráží do celého okolí.

Sedět v teple a na teplém...

Nábytek na terasu, kterou chceme využívat celoročně, by měl být z přírodních materiálů, jako je třeba bambus nebo ratan.

Efektní kovový nábytek může v zimě studit, protože kov se zahřívá mnohem pomaleji než okolní vzduch.

Foto: Sencor

Elektrická vyhřívací deka SUB 181 je vhodná i na terasu jako spodní deka na lehátko či židli. Má rozměr 150x80 cm. Barva béžová nebo modrá. Cena: 499 Kč.

Také existuje ještě další elegantní řešení, jak si zajistit příjemné teplé posezení, a to pomocí elektrické deky.

Grilování na terase je v zimě příjemnější než v horkých dnech

Mnoho Čechů má grilování na terase nebo na balkóně spojené výhradně s létem. Díky použití kontaktních elektrických grilů ale můžeme grilovat celoročně.

Foto: Campingaz

Ideálním společníkem na zahradu či terasu je například gril Campingaz 2 Series RBS LXS, použitelný jak na letní, tak ale i zimní grilování za 13 500 korun.

„Zatímco v létě nám grilované maso přehřívá organismus, v zimě skvěle zahřeje a dodá energii. Lidé v Asii se tím úspěšně řídí dodnes, ale Evropané na to už většinou ke své škodě zapomněli,“ upozorňuje odbornice na lidské tělo Hana Fedora Smejtková.

K zimnímu grilování masa a zeleniny na terase doporučuje i zahřívací nápoje, jako je teplý zázvorový čaj nebo svařené červené víno. Pak může být zimní idyla dokonalá.

Foto: Catler

Rychlovarná konvice s funkcí nastavení teploty KE 8010 po dosažení bodu varu nechá vodu chladnout na nastavenou teplotu a při ní ji bude udržovat 20 minut. Doporučená cena 2990 Kč.

Její slova pak doplňuje Lukáš Horovitz ze společnosti Campingaz: „Pokud necháváte gril venku celoročně, tak s dostatečnou ochranou. Určitě si pořiďte obal. Je dobré ho používat i z důvodu prevence a k ochraně před okolními vlivy, jakými jsou déšť, sníh, prach, vítr apod. Určitě tím prodloužíte životnost vašeho grilu.”

Foto: Campingaz

Obaly na gril se vyplatí nejenom v zimě, ale i v ostatních ročních obdobích.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám