Hlavní obsah

Starou kůlnu, v níž chovali králíky, proměnili majitelé ve venkovní kuchyň

Novinky, nes

Rodina naší čtenářky Marie bydlí v rodinném domě s velkou zahradou. Na ní stávala i stará kůlna. Ta sloužila k různým účelům, tím posledním bylo přístřeší pro chov králíků. V loňském roce se ovšem majitelé rozhodli, že kůlnu upraví a promění v něco užitečnějšího. Tak vznikla praktická venkovní kuchyň, z níž se všichni mohou těšit po celý rok.

Foto: Archiv čtenářky (6x)

Čelní stěna kůlny byla původně otevřená. Majitelé ji nechali zasklít, aby kuchyň mohli využívat po celý rok.

Článek

Rodina paní Marie žije v malé vesničce kousek od rakouských hranic. Všichni tráví rádi čas na velké zahradě, ale dosud měly takové společné chvíle jistou chybu - pro veškeré občerstvení se muselo do domu. Jeho příprava také byla možná jen v domě, což čtenářku oddělovalo od společnosti.

Když se v rodině začalo přemýšlet, co se starou kůlnou, navrhla, že by se hodila venkovní kuchyň, a to s možností celoročního provozu. Nápad se ujal.

Foto: Archiv čtenářky

Posezení je před kuchyní i v kuchyni.Všude po celý rok dopadá příjemné sluníčko.

„Měla jsem podmínku, že zde chci vodu a odpad, a tak jsme museli vše od domu přes zahradu vykopat," upřesňuje Marie. Není proto divu, že práce na nové kuchyni zabraly takřka rok. Ne vždy byl zrovna čas a také bylo třeba přizpůsobit postup prací aktuálním finančním možnostem rodiny.

Foto: Archiv čtenářky

Interiér je zařízen v útulném rustikálním stylu.

Kuchyň je situovaná na jihovýchod a na jih. Díky tomu je její plocha prakticky po celý rok příjemně prosluněná.

Foto: Archiv čtenářky

Čtenářka si prosadila přivedení vody a odpadu do nově upravených prostor.

Zařízení interiéru odpovídá stylu, který se rodině čtenářky líbí. „Vše jsme pojali ve starém stylu. Plno věcí jsme našli na půdě. Něco jsme renovovali, například umyvadlo a kamínka, ale mnohé předměty mohly zůstat tak, jak byly,” píše čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Obklady za kamínky a za komínem jsou nejenom praktické a zvyšují bezpečnost, ale zároveň vypadají skvěle.

Původní kůlna měla čelní část trvale otevřenou. Majitelé ji nově zasklili, aby mohli prostor využívat po celý rok a nebyla v něm zima. Díky této úpravě je v nové venkovní kuchyni nejenom příjemně teplo i v chladných měsících, ale také dostatek světla. A navíc - z okna je nádherný výhled na Novohradské hory.

Foto: Archiv čtenářky

Většinu vybavení stačilo prostě snést z půdy.

„První posezení jsme si mohli dopřát v únoru. Venku mrzlo, my jsme zatopili a na kamínkách se vařil bylinkový čaj,” popisuje na závěr slavnostní a zároveň romantickou atmosféru zahájení provozu své venkovní kuchyně paní Marie.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám