Hlavní obsah

Pomocníci pro podzimní úklid zahrady

Právo, Karolina Černá

V říjnové zahradní nadílce je nejen ovoce, ale i spadané listí. V tomto období zároveň zbavujeme stromy uschlých a nemocných větví. Co uděláme se získaným odpadem?

Foto: Mountfield (6x)

U štěpkovače Powersilent 2800 oceníme tichý chod a pohodlné ovládání s bezpečnostní pojistkou. Odolný řezný kotouč zpracovává větve o průměru až 45 mm. Součástí stroje je integrovaný průhledný plastový box.

Článek

Opadané listí, které shrabujeme během října a listopadu, rozhodně nevyhazujeme. Bude prospěšné v kompostu, podobně jako malé větve stromů.

Z ořezaných větších větví získáme štěpku nebo špalky. Máme-li kotel, poslouží jako topivo.

Na listí hrábě a fukar

Hrabání spadaného listí někteří považují za vítanou relaxaci. Aby ruce brzy nebolely, pomohou klasické odlehčené hrábě s tzv. prsty nebo vějířem, který využijeme k hrabání a zároveň k pohodlnému sběru shrabaného materiálu.

Foto: Gardena

Plastové vějířovité hrábě XXL Vario lze rozdělit na dvě části pro pohodlný sběr shrabaného materiálu. Jsou součástí tzv. combisystemu, takže se na tyči mohou střídat různé násady. Cena 755 Kč

Z terasy a chodníků odstraníme listí smetákem nebo fukarem, který funguje také jako vysavač. Sfoukáme listí, větvičky, hlínu a další odpad na hromadu, přepneme na zpětný chod a vše nasajeme do vaku.

Foto: Gardena

Smeták na terasy combisystem má pracovní šířku 32 cm. V závislosti na výšce postavy se doporučuje násada délky 130 cm. Cena 425 Kč

Řada výrobků přitom umí objem nasávaného materiálu zmenšit až o 85 %.

Myslíme také na okapy. Pokud se zanesou listím, větvičkami, mechem, dešťová voda si najde cestu přes okap po fasádě či krovu.

Foto: Fieldmann

Zahradní vysavač/ fukar si poradí s listím i s čerstvým sněhem. Disponuje funkcí drcení, což je praktické třeba u vysávání listí s větvičkami.

Foto: Mountfield

Vysavač listí/fukar Levita BV 2500 s výkonem 2500 W je lehký. Má dvoukomorovou trubici – horní část slouží k nasávání, spodní jako fukar. Objem vaku až 45 l

Listí můžeme odstranit fukarem ze žebříku. Bezpečnější variantu nabízejí čističe okapů s teleskopickou násadou, díky nimž zvládneme úklid okapů ze země. Preventivně ošetříme okapy a svody proti nečistotám a listí ohebnou síťkou nebo mřížkou.

Veškeré zdravé suché listí nemusí skončit v kompostu. Směs listí a drobných větviček ochrání rostliny a jejich kořeny před mrazem, jak je to běžné ve volné přírodě.

Foto: Gardena

Čistič okapů využívá kartáč s tuhými štětinami na jedné straně a plastovou škrabku na straně druhé. Úhel lze nastavovat podle aktuální potřeby. Cena 570 Kč

Dřevo řežeme a drtíme

Před zimou odstraňujeme suché větve stromů a keřů zejména z bezpečnostních, ale i z estetických důvodů. Stromy zbavíme nemocných a škůdci napadených větví, aby se choroby nešířily na ostatní dřeviny.

Foto: Mountfield

Benzínová motorová pila Oleo-Mac GS 410 CX se spalovacím motorem je vybavena lištou dlouhou 40 cm, což spolu s motorem o výkonu 1,8 kW dovoluje zpracovávat polena s větším průměrem. Napínání řetězu usnadňuje napínací šroub na boku pily.

Klasické zahradnické nože a nůžky si poradí se slabšími větvičkami. Hodit se bude i lehká ruční pilka. Na staré větve použijeme nůžky se srpovitou čelistí, pákové nůžky umožní vynaložit větší sílu při odstraňování silnějších větví.

Foto: Mountfield

Vertikální hydraulická štípačka Powerlog 8t je volbou pro všechny, kteří pravidelně přitápějí v krbu či krbových kamnech, ale i pro ty, kteří dřevo využívají jako primární zdroj tepla.

Nářadí na teleskopické tyči usnadní práci ve vyšších patrech korun stromů a u vysokých živých plotů. Spolehnout se můžeme na akumulátorové nebo elektrické plotostřihy a křovinořezy.

Foto: Husqvarna

Tichá, snadno ovladatelná, lehká pila pro majitele ovocných sadů. Je vybavena bezkomutátorovým motorem s dlouhou životností a napínáním řetězu bez použití nářadí. Akční cena 8390 Kč.

Drobnější větve zpracuje drtič zahradního odpadu na užitečný mulč, kterým pokryjeme záhony. Štěpkovač s vysoce odolným ozubeným kolem zpracuje větve o průměru až 4,5 cm. Rozřeže je na větší kousky, s nimiž zatopíme třeba v krbových kamnech.

Foto: Husqvarna

Univerzální sekyrka H900 se hodí pro přípravu palivového dřeva a zahradní práce. Topůrko je vyztužené polyamidovými vlákny, hlavu sekery pokrývá nepřilnavá vrstva pro snížení tření a snadné proniknutí do dřeva. Cena od 891 Kč

Nejsilnější větve řežeme klasickou nebo řetězovou pilou. Na trhu jsou přístroje s elektromotorem, s benzinovým motorem. Během řezání nezapomínáme na bezpečnost a ochranné pomůcky!

Bioodpad do kompostu

Podzim je ideální pro založení nového kompostu. Během jarního tání se totiž vlhkost a rostoucí teplota postarají o rychlý rozklad bioodpadu nahromaděného přes zimu.

Máme-li kompost již založený, pak ho na podzim přeházíme, nejlépe odkrajováním vidlemi z boku – každá odebíraná část tak obsahuje všechny vrstvy. Materiál přehazujeme přes hrubé síto. Nezetlelé stonky, větvičky přidáme ke kompostu novému. Poměr listí a zeleného odpadu k drceným větvičkám by měl být přibližně 3:1.

Foto: Mountfield

Vidle WOLF-Garten AG-E s robustními hroty z ušlechtilé oceli a rukojetí pro obouruční použití jsou ergonomicky tvarované. Délka vidlí je 115 cm.

Do kompostu dáváme pouze zdravé listí! Necháme-li ho tlít pod plachtou na speciálně vyčleněném místě, přičemž jednotlivé vrstvy proložíme zeminou, získáme tzv. listovku. Je to kvalitní a ekologické hnojivo pro květiny i skleník. Díky rychlému tlení ho použijeme už za rok. Názory se různí, ale většina zahrádkářů nepřidává do listovky ořešák ani dub kvůli vysokému obsahu tříslovin.

Chorobami napadený materiál spálíme nebo kompostujeme odděleně v perforovaných pytlích či v kompostéru. Na kompost jej můžeme dát, ovšem pod podmínkou, že ho necháme tlít zasypaný hlínou několik let.

Foto: Mall

Patrol Multi Composter 650L na výrobu vlastního kompostu má základnu 89×89 cm, výšku 113 cm. Pomocí prodlužovacího dílu lze kompostér rozšířit až na 880 litrů. Cena 1125 Kč

K výrobě hnojiva z bioodpadu můžeme využít otevřené nebo uzavřené kompostéry, které se vyrábějí nejčastěji z plastu, ale k dostání jsou i dřevěné nebo kovové.

Uzavřené kompostéry zvyšují tepelnou izolaci. Jejich větrací systém urychluje průběh kompostování, zrání trvá čtyři týdny. V otevřených kompostérech lépe prosychá vlhčí materiál, např. tráva ze sekačky.

Bezpečnost

Při shrabování listí máme ochranné rukavice, vyztužené pak na hrubší práce se dřevem.

Foto: Mountfield

Pracovní rukavice ochrání ruce při hrubší práci s pilami, štípačkami, drtiči a dalším nářadím. Přitom zachovají citlivost úchopu.

Na oči nasadíme ochranné brýle. Hrozí-li vymrštění větve nebo špalku z přístroje, je dobré mít na hlavě ochrannou helmu se štítem.

Foto: Husqvarna

Komfortní mušlové chrániče sluchu s konstrukcí, která umožňuje 20% seřízení přítlaku na hlavu.

Proti hluku motorové pily použijeme sluchátka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám