Hlavní obsah

Bez čeho se při úpravě trávníku neobejdeme

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně od jara do podzimu nám nezbývá nic jiného než trávníku podat pomocnou ruku. Čeká nás pravidelné sekání, hnojení, odplevelování, uhrabávání, provzdušňování a zalévání.

Foto: Viking

Elektrická sekačka série 2 (4790 Kč) zaujme kompaktními rozměry, snadnou ovladatelností a hmotností 13 kg. Lehce se tak s ní manévruje mezi keři a záhony. Výšku sečení lze nastavit v pěti stupních. Travní koš (30 l) má integrovaný ukazatel naplnění.

Článek

Jsou to práce, které se v tomto období opakují. Vyžadují různé druhy zahradních pomocníků, bez nichž bychom práce na zahradě nezvládli.

Ať už to jsou sekačky, nůžky na trávu pevné nebo otočné, vyžínače, křovinořezy, plotostřihy na stříhání živých plotů, vertikutátory či multifunkční kultivátory.

Foto: Mountfield

Elektrická motorová kosa Oleo-Mac TR 101 E k dosekávání okrasných trávníků na nedostupných místech, k sečení trávy kolem zdí, plotů keřů, cest a v zákoutích domu. Má poloautomatickou vyžínací hlavu s dvěma strunami a výškově nastavitelnou spodní rukojeť.

Ani ránu bez sekačky

Sekačka patří k vybavení každého zahrádkáře, který má alespoň kousek upraveného zeleného porostu. Záleží na nás, abychom vybrali vhodný typ právě pro tu naši zahradu.

Při výběru sekačky se řídíme velikostí plochy a její dostupností. K dispozici jsou sekačky mechanické, s elektrickým nebo benzínovým motorem, akumulátorové či solární.

Foto: Mountfield

Benzínová sekačka G 48 TK Comfort A – skvělý design, výkonný motor, odolné ocelové šasi, kola s kuličkovými ložisky a se speciální povrchovou úpravou, materiálově kombinovaný koš a perfektní sběr trávy.

Nejjednodušší jsou mechanické vřetenové sekačky, kterými upravujeme malé rovné plochy s nízko rostoucími druhy trav.

Elektrické sekačky

Jejich výhodou je minimální hlučnost při sečení. Používáme je na zahradách, kde nám postačí kabel dlouhý 50 m. To neznamená, že nemůžeme nainstalovat další zásuvku do terénu.

Foto: Al-Ko

Sekačka Highline 46.5 SP-A (8590 Kč) je skvělým řešením pro zahrady do 1400 m2. Má šíři záběru 46 cm a umožňuje 7 poloh nastavení pracovní výšky, a to od 3 do 8 cm. Postará se o sečení, sběr trávy nebo její případné mulčování.

Při sekání však musíme být obezřetní, abychom nepřesekli kabel. S elektrickou sekačkou nesečeme mokrou ani vlhkou trávu.

Nový trend představují sekačky na vzduchovém polštáři, jež posečou trávník bez kolejí.

Motorové sekačky

Pracují i na nerovném terénu. Oproti elektrickým jsou hlučnější, vyžadují větší údržbu a hůře se startují. Jsou vybaveny spalovacím čtyřtaktním benzínovým motorem s výkonem od 3 do 4,5 kW, většinou chlazeným vzduchem.

Rozlišujeme sekačky bez pohonu, které používáme na plochy do 1000 m2 a sekačky s pohonem na plochy od 1000 m2. Jejich výhodou je lehká obsluha a možnost sečení vlhké trávy.

Foto: Robomow

Řada robotických sekaček pro letošní rok je výkonnější a zvládá plochy až do 3500 m2. Modely jsou silné, rychlé, uživatelsky přívětivé a navíc se dají programovat smartphonem, mají silná kola pro lepší manévrovatelnost a tříletou záruku.

Sekačky s osazeným válcem, který nahrazuje zadní kola a zároveň trávník provzdušňuje a zarovnává, patří ke špičce.

Travní traktory

Používají se na plochy nad 1500 m2. Díky bohatému příslušenství zajistí kompletní péči o zahradu v zimě i v létě. Vybírat lze mezi traktory s bočním odhazováním trávy (i do zásobníku) a s odhazováním trávy dozadu. Záleží na nás, zda chceme trávu sbírat či nikoli.

Traktory mají kromě rozdílného výkonu a záběru méně či více komfortní ovládání.

Další chytré nástroje

Práci ulehčí vyžínač a křovinořez

K dotváření estetického vzhledu zahrady nám poslouží vyžínače. Podle zdroje energie se dělí na elektrické a motorové.

Elektrické používáme především na dokončovací práce po sečení v blízkosti stromů, keřů, zdí a skalek.

Foto: Brill

Benzínový křovinořez 427 B (5990 Kč), zdvihový objem: 42,7 ccm, výkon: 1,1 kW, při 6500 ot./ min, šířka záběru 41 cm, struna/25 cm nůž, nastavení struny poklepem, stavitelná řídítka Bike, dvojitý popruh, součástí balení je také třízubý žací kotouč.

Oproti motorovým jsou lehčí, méně hlučné. Nelze je používat na dlouhodobé sečení, vydrží pracovní zatížení maximálně 15 minut. Odborníci doporučují stroje s výkonem nad 300 W.

K sečení rozlehlejších a vyšších travnatých ploch jsou vhodné motorové vyžínače. Možným úrazům zabráníme, když si opatříme bezpečnější a dražší motorový vyžínač s odstředivou spojkou.

Foto: Gardena

Akumulátorové teleskopické nůžky na živý plot THS Li-18/42 (4550 Kč) se hodí pro stříhání živých plotů ve výškách i při zemi. Disponují lehkou teleskopickou násadou, která umožňuje pohodlně a bez námahy dosáhnout do všech míst.

Na rozdíl od vyžínačů jsou křovinořezy vybaveny speciální převodovkou. K pohonu používají výkonnější dvoj- a čtyřtaktní motory a posečou kromě trávy a keříků i méně přístupné porosty.

Při práci chráníme kromě očí také sluch a obličej.

Foto: Stihl

Moderní výkonné akumulátorové nůžky Stihl HSA 66 (6990 Kč) pro majitele velkých zahrad udržující živé ploty hlavně v oblastech, kde je potřeba pracovat tiše.

Hodně vyřeší vertikutátor

Vertikutátor se používá zejména k odstranění mechové vrstvy trávníku a plevele. Pracovním nástrojem je několik ocelových nožů, které jsou volně či pevně uloženy na liště, poháněné elektromotorem.

Nože prořezávají pásy trávníku v nastavené hloubce a rozrývají neprodyšnou půdu.

Foto: Gardena

Elektrický vertikutátor EVC 1000 (4390 Kč) pro travnaté plochy do cca 600 m2. Jeho velkou předností je dlouhá životnost vertikutačních nožů z kalené pozinkované oceli a elektromotor s vysokým výkonem, který zajistí průtažnou sílu a intenzivní práci.

Foto: Fieldmann

Robustní elektrický vertikutátor FZV 4001-E (2490 Kč) s příkonem elektromotoru 1300 W má na šířku záběr 320 mm a je ideálním pomocníkem pro trávníky plochy cca 600 m2.

Vertikutátor se používá dvakrát ročně. V zahradách se uplatní hobby vertikutátory mechanické, elektrické i motorové.

Foto: Gardena

Gardena kypřič trávníku z řady combisystem (1650 Kč) slouží k odstraňování mechu, travní plsti a plevele. Nože kypřiče s kluzným hřbetem jsou vyrobené ze speciálně kalené a pozinkované nerezové oceli.

Kultivátory pro rostliny i trávník

Příprava a kultivace půdy jsou rozhodující pro prospívání rostlin a trávníku.

Kultivací půdy vytvoříme rostlinám zázemí pro rychlý a kvalitní růst. K dispozici jsou výkonné kultivátory a kypřiče půdy pro kypření do hloubky a pro přípravu povrchu.

Foto: Mountfield

Kultivátor MS 16 IN je velmi výkonný malotraktor, ideální pomocník na zahradu. Lze ho využít na kypření a přípravu půdy, přepravu nákladu, travní sekání i úklid sněhu. Stačí vybrat jen vhodné přídavné příslušenství.

S kultivátorem vykonáme práci dokonale a s minimální námahou. Také ovládání, manévrování, přeprava a skladování kultivátoru jsou vzhledem k jeho optimální hmotnosti a velikosti snadné.

Plotostřihy tvarují rychle

Při tvarování živých plotů či zastřihávání keřů se osvědčily účelné plotostřihy. Vybírat lze mezi mnoha typy elektrických a motorových s rozličnou délkou žacích lišt.

Foto: Husqvarna

Multifunkční křovinořez H 525LK (12 690 Kč) je lehký pro profesionální využití se speciálním systémem tlumení vibrací. Lze připojit nástavec na stříhání živých plotů, kultivátor, vyvětvovací pilu či zametací válec.

Pro elektrické nůžky mluví tichý chod, podmínkou je ovšem přístup ke zdroji elektrické energie. Některé plotostřihy disponují elektrickými nástavci pro stříhání vysokých plotů.

Foto: Husqvarna

Akumulátorové zahradní nůžky HSA 86 (7499 Kč bez akumulátoru a nabíječky) jsou výkonné a přitom tiché. Hodí se pro údržbu živých plotů, keřů a jiné zeleně. Oboustranně ostřené nože s délkou střihu 62 cm jsou zárukou perfektního výsledku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám