Hlavní obsah

Jak pečovat o zahradní nábytek?

Novinky, Dana Novotná

Stačí jen málo, aby zahradní nábytek sloužil léta a stále vypadal jako nový: odstranit nečistoty a ošetřit ho vhodným přípravkem. Jaký vybrat? „To záleží na druhu nábytku a jeho povrchové úpravě,“ konstatuje Martin Veselý, specialista na nábytek.

Jen správně ošetřený nábytek bude správně sloužit. Zdroj: Archiv

Článek

Kovy pro ty, kdo neradi uklízejí

Nábytek z kovu nebo hliníku je v podstatě bezúdržbový, čas od času ho otřete vlhkým hadrem, víc nepotřebuje.

Také s vyplétanými plasty je to jednoduché – po otření od prachu je ošetříte speciálním čističem, který spolehlivě zvládne všechny druhy plastového nábytku s výpletem nebo umělým ratanem. Snadno odstraňuje mastnotu, olej, saze, prach i otisky prstů a dlouhodobě zabraňuje opětovnému znečištění.

Nábytek z masivu už však vyžaduje údržbu: napřed použijete speciální čistič dřeva, poté ho ošetříte údržbovým olejem, případně lakem či lazurou. Tuto péči byste dřevu měli dopřát alespoň dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim.

Čisticí přípravky na dřevo a plast. Zdroj:

Na dřevo: olej, lak, lazura

Oleje jsou vhodné pro evropské dřeviny (smrk, jedle, borovice, modřín, dub) i pro tropické dřevo (teak, eukalyptus, mahagon). Obvykle jde o přírodní přípravky, které se rychle vpíjejí do dřeva, chrání ho před UV zářením i povětrnostními vlivy. Nehodí se ovšem pro lakované povrchy.

Lazura je tenká vrstva poloprůhledné barvy, která se nanáší na předchozí barevné vrstvy. Ty skrz ni prosvítají a vytvářejí nové odstíny, které se často plynule mění. Bývá to světlostálá, voděodolná barva s účinným UV filtrem a nelepivým povrchem, umožňujícím regulaci vlhkosti dřeva. Barevný odstín musí samozřejmě respektovat původní podklad, takže na mahagon patří načervenalý odstín, zatímco třeba na borovici lazura zlatavá.

Olej na dřevo a lazura na mahagonový nábytek. Zdroj:

Další možnost ošetření představují laky na dřevo. Samozřejmě musíte zvolit přípravky pro exteriérové použití. Mohou být akrylátové (ředitelné vodou) nebo syntetické (potřebují ředidlo), lesklé i matné, bezbarvé či lazurovací. V případě jejich vrstvení bez důkladného proschnutí ale hrozí odlupování nátěru.

Věčný teak: medový, nebo se stříbrnou patinou?

Kapitolu samu pro sebe potom představuje péče o teakový nábytek. Pokud máte rádi patinu, lze ho nechat zcela bez údržby. Medová barva se postupem času změní na stříbřitou, kterou mají tradici milující Britové ve velké oblibě.

Teaku sluší stříbrná patina i medová barva po údržbě. Zdroj:

Jestliže ale dáváte přednost původnímu medovému zbarvení, musíte k údržbě použít teakový olej nebo moderní přípravky. Olej časem ztmavne, protože se na něj nalepí nečistoty ze vzduchu. Proto je třeba nejdříve povrch nábytku lehce očistit brusnou houbičkou a teprve pak ošetřit novou vrstvou oleje. Jednodušší práce je s moderními přípravky, které dřevo dlouhodobě chrání a krásně zvýrazňují jeho kresbu.

Teakový olej je přirozenou ochranou teakového dřeva. Zdroj:

Sázíte-li raději na moderní chemii, použijte moderní přípravky na vodní bázi: Teak cleaner nábytek snadno vyčistí, Teak protector zajistí jeho dlouhodobou ochranu. V porovnání s teakovým olejem udrží původní barvu až 4× déle, jsou nehořlavé a ekologické. Zabraňují také vzniku plísní a nemastí, takže při práci nezanechávají skvrny na oblečení.

Teak cleaner s houbičkou a Teak protector s hadříkem. Zdroj:

Jak při údržbě postupovat? Pokud jste právě koupili nový teakový nábytek, nechejte ho stát minimálně týden venku, aby trochu vybledl. Poté ho ošetřete protectorem. Když máte teakový nábytek na zahradě už nějakou dobu, vyčistěte ho napřed cleanerem, který zároveň oživí kresbu dřeva. Teprve poté naneste protector. Stejně postupujte, jestliže jste doposud ošetřovali dřevo teakovým olejem.

Reklama

Související články

Chytré stoly Variant: Kombinujte bez omezení

Komerční článek - Zahradní nábytek už dávno nepředstavuje jen pohodlné spočinutí, reprezentuje také zahradu a vkus jejích majitelů. Problém s výběrem už dávno...

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Výběr článků

Načítám