Hlavní obsah

Jmelí pro štěstí a klidné sny i jako elegantní ozdoba domácnosti

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmelí má prý čarovnou moc, přináší štěstí a klidné sny, ke všemu i dobře vypadá. Právě proto se k němu každý rok o Vánocích rádi vracíme. Jednu větvičku zavěste, aby bylo pod čím se políbit, z další vytvořte dekorace, které dají domovu sváteční punc.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

O magickou atmosféru večera se postarají skleněné svícny ovázané krajkovou stužkou, za kterou byly vsunuty krátce střižené výhonky jmelí.

Článek

Jmelí bílé (Viscum album) je zvláštní, trochu záhadná, stálezelená rostlina s fascinujícím způsobem života. Svým zevnějškem může směle konkurovat okrasným keřům.

Dorůstá až do jednoho metru v obou směrech, což je na dřevinu bez tradičních kořenů hodně slušný výkon. Ve volné přírodě jmelí potkáme v lesích, na remízcích v polích či u rybníka, ale jen tam, kde rostou stromy. Při troše štěstí se nám ho podaří vypěstovat i na zahradě.

Keř v korunách stromů

V trávníku nebo v záhonu růží se jmelí neuchytí. Je to sice keř, dává však přednost životu v korunách stromů, na jejichž větvích většinou vysoko nad zemí vytváří spletité chumáče, které svým tvarem na první pohled připomínají veverčí hnízda.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tady žije jmelí. V holých korunách dokonale vynikají stálezelené keříky závislé na vláze a živinách svého hostitele.

Stromy jimi mohou být posety a vypadat jako z jiného světa, zvlášť teď, když jsou vysvlečené z listí. Kromě listnáčů roste jmelí taky na borovicích a jedlích, a podle toho se dokonce dělí na jednotlivé poddruhy s drobnými odchylkami.

Nevšední soužití

Jak to, že prosperuje bez půdy? Žije z vody a živin, jimiž ho zásobuje strom – hostitelská rostlina. Jmelí je totiž poloparazit. Probíhá u něj fotosyntéza, ale závislé je na hostiteli, pod jehož kůru proniká nepravými kořeny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tradiční snítce zavěšené na dveřích či u stropu sluší pentle nebo korálkové řetízky zakončené jednoduchými vánočními ozdobami.

Nevšední soužití zdravému dospělému stromu neubližuje, k poškození by mohlo dojít jen tehdy, pokud by jmelí v koruně převládlo.

Jmelí z vlastní zahrady

V přírodě ho po okolí rozšiřují ptáci, semínko buď vytrousí, nebo jim ulpí na zobáčku, který otřou o větev a semeno tak přenesou. Tento způsob můžeme napodobit a jmelí vypěstovat ve vlastní zahradě třeba na jabloni, lípě, bříze, hlohu, vrbě, jeřábu či javoru.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jmelí můžeme sami namnožit nebo trpělivě čekat, až to za nás udělá pták, který zavítá do zahrady ke krmítku.

Semínko v zimě jednoduše vymáčkneme z čerstvého plodu a opatrně ho prsty očistíme od většiny lepkavé dužniny. Pak ho přitiskneme na spodní stranu mladé větve a tu si označíme kouskem motouzu. Nic víc, nic míň.

Semena neschováváme do hlubokých vrásek ani pod naříznutou kůru, klíčí pouze na světle. Z deseti semen může být úspěšné jediné anebo žádné, proto jich připravíme dostatek na několika větvích a nejlépe i druzích stromů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Z několika větviček jmelí, chvojí a svazečků okrasných jablíček vznikne během několika minut nepřehlédnutelné aranžmá do vázy na střed stolu či krbovou římsu.

Jelikož jmelí je dvoudomé, takže k tvorbě plodů jsou zapotřebí jak samičí, tak i samčí rostliny. První klíčky se objeví na jaře. Teprve čtvrtým rokem začínají semenáčky kvapem růst.

Sváteční výzdoba

Barevně se jmelí nemůže k Vánocům hodit lépe. Jiskřivě zelená barva s nazlátlým přelivem zdobí nejen podlouhlé, občas zvlněné, kožovité listy, ale i typicky vidlicovitě uspořádané výhony, na kterých se jako kouličky uplácané ze sněhu blyští dužnaté bobule.

Při aranžování dáváme pozor, aby plody neopadaly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vánoční baňky na stromeček poslouží coby stylové vázičky pro snítky s bohatou nadílkou bobulí. Pěkně vypadají v míse s umělým sněhem.

Větvičky ve vodě vydrží čerstvé déle než měsíc. Lze je rovněž usušit a přelakovat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pozor, dekorace ze jmelí postavte tak, aby na ně nedosáhly děti, protože je ve všech částech jedovaté!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám