Hlavní obsah

Zahradní nářadí musí dobře padnout do ruky

Novinky, Dana Novotná

Přesadit květiny, zastřihnout keře či živé ploty nebo prokypřit květinové záhony – zahrada se už dávno probudila a od jara až do podzimu potřebuje vaši péči. Jak si práci na zahradě ulehčit a udělat z ní relax? Výběrem správných pomocníků.

Foto: Mountfield, .

Pomocí nůžek na živý plot, které mají dlouhé ostré čepele z kvalitní oceli, vytvarujete živé ploty i keře přesně podle svých představ. Ergonomicky tvarované rukojeti navíc perfektně padnou do ruky.

Článek

Pravidlo č. 1 - osahat a potěžkat

Ať už vybíráte nůžky nebo kypřič, ruční zahradní nářadí by mělo být lehké a dobře padnout do ruky. Čepele zahradních nůžek a kovové části motyček či lopatek musí být vyrobené z kvalitní pevné oceli, která odolá tlaku i ohybu. Čepele nůžek by měly být ostré, kvalitně nabroušené a potažené mohou být nepřilnavou vrstvou, která zamezuje ulpívání větviček či zbytků trávy.

„U některých typů zahradních nůžek je možné najít čepele potažené speciální vrstvou – tzv. xylanem. Ten povrch čepelí nejenže chrání před vnějšími vlivy, jako jsou změny teplot či vlhkost, ale zajistí minimálně o 30 % snazší průnik čepele do dřeva,“ vysvětluje specialista na zahradní nářadí Michal Makalouš. V neposlední řadě je u nářadí dobré vyzkoušet funkčnost bezpečnostních prvků, jako jsou např. bezpečnostní zámky.

Nůžky jsou základ

Zahradní nůžky je vhodné vybírat tak, aby průměr větviček, které s nimi budete stříhat, byl uprostřed uváděného maximálního rozsahu. Dvoučepelové nůžky jsou určené pro přesný střih čerstvých větví, květin či bylin. Jednočepelové nůžky se pak hodí na suché a tvrdé větve. Pro střih slabších větví či rostlin si vystačíte s jednoručními zahradními nůžkami, v případě střihu silnějších větví se ale určitě vyplatí sáhnout po nůžkách obouručních.

„Pákové obouruční nůžky jsou vybavené převodovým mechanismem, díky kterému umožňují střih s vynaložením až třikrát menší síly. Jsou určeny pro střih větví silných až 45 mm a některé modely jsou navíc vybaveny teleskopickými rukojetěmi, u kterých lze nastavit délku každého ramene přesně podle potřeb uživatele,“ dodává Makalouš.

Foto: Patriot, .

Pákové dvouruční nůžky na suché i čerstvé větve jsou vybaveny dvoufázovým střihem a umožňují efektivní práci s vynaložením minimální síly. Mohou mít navíc teleskopické provedení, kdy se dá u každého ramene nůžek nastavit jiná délka.

Na trávu či živý plot

Se zastřiháváním okrajů trávníků si snadno poradíte pomocí nůžek na trávu, které mají dlouhé čepele opatřené nepřilnavou vrstvou. Dostanete se s nimi prakticky do všech sekačkou nedostupných míst v zahradě. Manipulaci i práci s nimi usnadní možnost otáčet čepele o 180 nebo 360°. Keře a živé ploty pak jednoduše do požadovaného tvaru upravíte pomocí nůžek na živý plot. Snadnější střih větviček zajistí dlouhé vlnité čepele a pohodlnou práci pak ergonomicky tvarované rukojeti.

Foto: Archiv, .

Praktický pomocník do každé zahrady – skládací pilka WOLF-Garten RE-K s kvalitní 16 cm dlouhou čepelí si poradí s řezáním suchých i čerstvých větví. A můžete ji mít všude po ruce.

S čím na květinové záhony

Sázet, kypřit a plít je potřeba hned několikrát během vegetace. Při výběru motyček, lopatek, provzdušňovačů či kultivátorů se určitě vyplatí volit kvalitní pevné nářadí, které díky svému provedení vydrží v zahradní výbavě roky. Zvolit je potřeba správnou pracovní šířku nářadí, ujistit se o tom, že je pevnost ocelové části opravdu dostatečná, a vyzkoušet si ergonomii rukojeti, která by pro pohodlnou práci měla být měkčená a správně tvarovaná.

Reklama

Související články

Tryskový jarní úklid. A za pár kaček

Také jste přijeli po zimě na chalupu a málem ji nepoznali? Všude jsou nánosy listí, větviček, zaschlého bláta a hustých pavučin. Pustit se do jarního úklidu...

Brácho, vyber mi sekačku

„Brácho, potřebuju sekačku, vyber mi nějakou,“ volal mi nedávno můj mladší sourozenec, který má o sekací technice asi takové povědomí jako básník o běžném...

Malý velký stroj zdokonalí vaši zahradu

Najdou se na vaší zahradě místa, kam se s běžnou sekací technikou nemáte šanci dostat? Vadí vám, že máte v těchto místech neupravený trávník? Ruší vás vysoká...

Výběr článků

Načítám