Hlavní obsah

Purpurové dřeviny jsou šperkem zahrady

Právo, Adéla Taitlová

Představte si situaci: Díváte se na zelený živý plot. Je pěkný, ale žádné zvláštní pocity nevyvolá. Pak do něj zahradník vysadí dřevinu s listy v purpurové barvě. A živý plot bude hned zajímavější. To platí i pro zahradu. Jakmile se v ní objeví strom nebo keř v tajuplném odstínu, už nikdy nebude fádní.

Foto: Adéla Taitlová (8x), Právo

Myrobalán třešňový

Článek

Šlechtitelé přicházejí s bohatou nabídkou purpurově olistěných dřevin - od mohutných stromů po zakrslé keříky s listy v nejrůznějších tvarech a velikostech.

Podle světelných podmínek hrají bronzovými, rudými až téměř černými tóny. Rozruch vzbuzují už v době rašení, ale nejdramatičtější tvář předvádějí v létě. Než opadají, rozžehnou se ještě červenavými tóny.

Tvůrčí řešení

Purpurová barva vzniká sloučením modré s červenou. Proto tak výtečně ladí s modře a červeně kvetoucími rostlinami. Kdo má rád pronikavé kontrasty, přidá k ní žlutou či oranžovou, naopak fialová s růžovou ji přirozeně doplňují.

Stejně jako s barvami si můžeme pohrávat i s velikostmi rostlin. Drobnější druhy klidně použijeme plošně. Zajímavé efekty vzniknou, když purpurové listnáče vysadíme do zeleného porostu v přímých, cikcak či zvlněných liniích.

Vytvoříme-li z nich kulisu pro květiny a okrasné trávy, podpoříme strukturu a sytost jejich barevných květů a listů. Velké exempláře uplatníme v místě, kterému chceme dát zvláštní význam.

Pozor na množství

Žádná jiná neobvyklá barva stromů a keřů - zlatá, modrá ani stříbrná - nevyžaduje u zahrádkáře takovou sebekázeň jako purpurová. Zahradě okamžitě dodá vznešený a osobitý styl, napětí i pocit tajemna, ale nesmíme jí dát příliš velkou volnost. Purpurová totiž vizuálně přibližuje, což na menších plochách může vyvolávat pocit stísněnosti.

Důležitá je také rovnováha, protože dominantní barva soustředěná do jediného bodu působí tvrdě a ruší harmonický dojem. Zapamatujeme si tedy pravidlo, které říká, že harmonii do zahrady přináší opakování. To znamená, že do výsadby promítneme purpurově vybarvené prvky vícekrát. Ať už jsou to dřeviny samotné, nebo zkombinované třeba s lavičkou či trvalkami vyvedenými ve stejných odstínech.

Osm purpurových dřevin

1. Myrobalán třešňový (Prunus cerasifera) Nigra

Bývá nejčastěji vícekmenný, 4 až 7 m vysoký strom se široce zaoblenou korunou (viz úvodní foto).

Svou tvář ukazuje brzy na jaře, kdy se na holých, řepově červených větvích probouzejí jednoduché bledorůžové kvítky. Je ideální do skupin. Daří se mu všude vyjma mokré a mělké půdy. Z kmínků pravidelně odstraňujeme plané výhony.

2. Dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii) Red Pillar

Pochází z bohatého rodu s početnou nabídkou purpurových kultivarů.

Vyznačuje se útlou siluetou se vzpřímenými, bohatě olistěnými, okolo 1 m dlouhými výhony s ostrými trny. Působí strnulým, skulpturálním dojmem. Statečně odolává suchu, v trvalém mokru strádá. Od léta přináší červené plůdky oblíbené u ptáků.

Dřišťál Thunbergův

3. Buk lesní (Fagus sylvatica) Purple Fountain

Nese název purpurová fontána, protože ji svými kaskádovitě převislými větvemi a štíhlou siluetou věrně napodobuje.

Je dlouhověký, tolerantní ke všem typům půdy s volným odtokem vody, roste pomalu do výšky 5 až 8 m. Stříháme pouze v případě nutnosti. Vejde se i do předzahrádky.

Buk lesní

4. Líska obecná (Corylus avellana) Red Majestic

Dokazuje, že i v tomto rodě se najde neokoukaná varieta.

Podobně jako u oblíbeného kultivaru Contorta nese zkadeřené větve, které spolu s růžovofialovými jehnědami obohacují zahradu v zimních měsících. Na podzim plodí vínové oříšky. V dospělosti měří asi 3 m.

Líska obecná

5. Javor mléč (Acer platanoides) Crimson King

Okouzluje svými velkými pětilaločnými listy, které se po vyrašení pěkně lesknou v jarním slunci.

Než se listy koncem dubna rozvinou, rozkvetou svazečky žlutooranžových kvítků. Roste rychle. Prospívá v běžné, dobře propustné zahradní zemině. Koruna dorůstá do výšky okolo 10 m a šířky 6 m. Při suchu je náchylný k padlí.

Javor mléč

6. Tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius) Diabolo

Nikdy nezklame svým prostým, zároveň nesmírně dekorativním půvabem.

Roste bujně do výšky až 4 m. Dobře snáší tvarovací řez, bez něj své dlouhé výhony elegantně ohýbá. Listy mají krásný tvar i strukturu, a když se mezi nimi ve druhé půlce jara objeví záplava krémových polokulovitých květenství, každý užasne.

Tavola kalinolistá

7. Vajgélie květnatá (Weigela florida) Alexandra

Zaujme kombinací temných listů s romanticky růžovými nálevkovitými květy.

Hlavní vlna kvetení připadá na květen až červen. Až 2 m vysoký rozkladitý keř prořezáváme každoročně po odkvětu, jelikož se nová poupata tvoří na loňském dřevě. Výtečná do živých plotů i na záhony! Snadno se množí dřevitými řízky.

Vajgélie květnatá

8. Ruj vlasatá (Cotinus coggygria) Royal Purple

Patří ke špičce mezi dekorativními keři. Časem dorůstá asi 5 m na výšku a stejně na šířku.

Uplatníme ji ve volně rostoucích živých plotech, v úloze solitéry a za předpokladu pravidelného seřezávání i jako součást trvalkového záhonu. V létě ji zdobí načechraná květenství, později stříbřitá plodenství, vhodná k řezu do vázy.

Ruj vlasatá

Víte, že…

Chlorofyl v purpurových listech nechybí, jen je dobře maskovaný převažujícími antokyany čili pigmenty, které u rostlin způsobují červené, purpurové a modré zabarvení.

Purpurové listy se vybarvují tím intenzivněji, čím více slunečních paprsků přijímají. Ve stínu vypadají spíš mdle, jelikož rostlina produkuje více chlorofylu čili zeleného barviva potřebného ke správné funkci fotosyntézy.

Občas se můžeme setkat s neposlušnými pigmenty, kdy se list nebo celá větev navrací ke své původní zelené barvě. Neznačí to nic závažného, jde spíš o estetický problém. Zelené části jednoduše odstraníme.

Reklama

Související témata:

Související články

Když pelargonie představí svou krásu

Více než tisícovka pelargonií byla k vidění na výstavě v Okrasné a ovocné školce ve Vysokém Újezdu-Kozolupech u Berouna. Rozmanitost a atraktivita květů...

Výběr článků

Načítám