Hlavní obsah

Když se řekne drtič a štěpkovač

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demolovat, přemáhat (nepřítele) nebo ničit – i taková jsou synonyma pro slovo „drtit“. A takhle nekompromisně si se zahradním odpadem umí rázně poradit zahradní drtič i štěpkovač.

Foto: Mountfield, .

Kvalitní drtiče jsou vybaveny průhledným boxem. Ty umožňují kontrolu plnění, navíc jej můžete snadno vyjmout a obsah vysypat tam, kam potřebujte.

Článek

Zpracování dřevního odpadu navíc šetří nejen přírodu, ale i peníze. Takový drtič pojme a rozdrtí větve až o průměru 4,5 cm. Mechanismus stroje strouhá a drtí vložený odpad na jemnou dřevní drť, která nezůstane jen tak ležet ladem. Kromě umístění do kompostu se dá totiž zužitkovat i jako kvalitní mulč, pro který nemusíte jezdit do zahradnictví. Ušetříte tak nejednu korunu.

Pokud spíše než drť využijete větší kousky dřevní hmoty – asi 2,5 centimetru velké drobné odřezky a kousky větví – které se hodí nejen jako mulčovací materiál, ale po proschnutí i jako palivo do kamen, pak je pro vás ideální štěpkovač. Stroje s  ozubeným kolem, vlastně jakousi frézkou, která automaticky vtahuje větve do vnitřního mechanismu stroje a vytváří z nich praktické štěpky.

Komfort při práci je základ

Součástí kvalitních drtičů a štěpkovačů jsou záchytné koše, díky kterým máte pod kontrolou množství nadrceného odpadu, který můžete odnést, kamkoli potřebujete. Velká kola, díky kterým je manipulace se strojem po zahradě zcela nenáročná, práci zpříjemní. Drtič či štěpkovač totiž přemístíte z místa na místo bez složitého přenášení, ke kterému je zapotřebí fyzické síly.

Kvalitní drtiče a štěpkovače se rovněž neobejdou bez bezpečnostní pojistky, která zabraňuje samovolnému znovuspuštění při náhlém výpadku proudu, při kterém se stroj automaticky vypne, a pojistky pro zabránění zapnutí stroje, když není pod výstupem právě umístěn záchytný koš. Motor kvalitních modelů drtičů a štěpkovačů je vybaven jističem a při přetížení se samočinně vypíná. Po zhruba pětiminutovém ochlazení, je možné jej opět zapnout.

Velmi oblíbenou součástí drtičů je tzv. pěchovač, který slouží k posouvání a pohodlnému zatlačování větví do drtícího ústrojí.

Vhodné brýle i pracovní rukavice

Pokud si chcete zahradní drtič nebo štěpkovač pořídit, mějte na paměti, na co si při nákupu zaměřit. „Stroje musí mít dobrou stabilitu, za všech okolností musí stát pevně na zemi. Nesmí se kývat. Kvalitní stroj se neobejde bez pojistky proti znovuspuštění při výpadku proudu a pojistky proti uvedení stroje do provozu, když není pod výstupem umístěn sběrný koš, “ říká Aleš Mostecký, specialista na drtiče a štěpkovače.

Kousky větví kolem sebe mohou občas šlehnout, proto je dobré pracovat s ochrannými brýlemi a pracovními rukavicemi pro zabránění poranění dlaní.

Reklama

Související články

Jdete si pro pilu? Vybírejte pečlivě

Stále víc domácností topí dřevem. Je snadno dostupné a v porovnání s plynem či elektřinou i levnější. Ale tomu, než si do kamen přiložíte, je potřeba dřevo...

Stroje pro úsporu času a peněz

Podzim. Pro někoho čas barev, čas velkých přírodních proměn a příprav na zimní spánek, pro někoho čas melancholie a hlubokých kontemplací. A pro někoho období...

Výběr článků

Načítám