Hlavní obsah

Keramika na zahradě

Novinky, R. Borovičková, FLÓRA NA ZAHRADĚ

V lednovém článku jsme vám ukázali, jak zahradu může osvěžit přítomnost víl, skřítků či andělů. Zcela jinou poetiku dávají zahradnímu prostoru realističtější keramické objekty inspirované zvířaty. Na zahradě se mohou uplatnit ptáci všech velikostí, ale také kočky, psi a dokonce i rybičky.

Foto: Z. Roller

Keramický beran střeží schodiště.

Článek

Velmi nosná je zejména kategorie ptáků – od slepic, stylizovaných ptáků Nohů až po holubice. Ptáci přímo lákají k použití nadsázky. Jsou to především dlouhé nohy, mohutný zobák či zvědavé, velikostně nadsazené oči. Efekt dalších artefaktů staví na barvě – ptáka „oživí“ křiklavé proužky nebo puntíky, zajímavá glazura či naopak rustikální hliněný vzhled.

Foto: Z. Roller

Ptáka s puntíky v zahradě rozhodně nepřehlédnete.

Slepice a jiní ptáci

Keramičtí ptáci mohou být všech velikostí – od těch, které jejich autoři vytvořili ve skutečných proporcích, až po fantazijní opeřence vytvořené s notnou dávkou nadsázky a s komickým vzhledem. Důležité je umístění. Stinné zákoutí například vytváří tu správnou náladu pro keramickou seanci dvou šamotových koroptví, které ze svého roští jen velmi decentně vykukují. V podrostu svažitého terénu nad klikatící se pěšinou zase velmi dobře „vyznívá“ docela obyčejná, lehce stylizovaná a udiveně kdákající slepice, kterou jsme měli možnosti obdivovat na lesní zahradě u Valašského atelieru U HOFMANŮ na Soláni u Velkých Karlovic.

Foto: Z. Roller

Keramická slepice „královská“ každého překvapí svou mohutností.

Autorka Marcela Hofmanová-Vajceová svoji slepici obdařila kouzelnou bílo-hnědou glazurou a jen jemně nadsadila nosný tvar ptačího těla. Slepice je usazená v podrostu ze skalníků a ježatých klečí, hloubku zátiší dávají mohutné udatny a oválné listy rododendronu. Podobu ptáka mohou převzít miniaturní a vkusně tvarovaní stylizovaní ptáčci zastávající funkci jmenovky na záhonku s levandulí, šalvějí či mátou.

Foto: Z. Roller

Zahradu může zdobit také krásná kočka.

Kočky a psi

Vedle poetického ptactva lze zahradu oživit i kočkami (nejhezčí je, když vedle té keramické opodál sedí i jedna živá), psy, nejlépe i s kostí, ale hodí se třeba i ovce. Ti všichni přece na zahradu patří. Pěknou keramickou kočku jsme objevili na jihočeské zahradě keramiků a milovníků koček, manželů Luďka a Ludmily Klimešových. Je vyvedená v jejich oblíbené kobaltově modré glazuře. Kontrapunktem k dekorativnímu kočičímu artefaktu je miniatura rustikálně pojatého berana ze zahrady paní Hofmanové.

Foto: Z. Roller

Pes jako živý má dokonce i svou kost.

V tomto případě je zajímavé všimnout si umístění – zatímco barevnou kočku majitelé usadili uprostřed záhonu hýřícího barvami, beran si našel to správné a vtipně vybrané místo pod patinou pokrytým schodištěm vedoucím na jednu z teras na zahradě.

Foto: Z. Roller

Na zahradu si můžete pořídit třeba hejno rybiček.

A na závěr jedna lahůdka: tou jsou nonšalantní jemně pruhované ryby, lehounce plovoucí nad hustým zeleným podrostem kapradin, cypřišků, jalovců a kakostů. Zdánlivě nemožný úkol vyřešila sochařka tak, že rybky instalovala na tenká bidla. Ukazuje se, že lehká antropomorfizace není na škodu - ryby se lehce a šibalsky usmívají.

Reklama

Související články

Zásoby dřeva kdykoli si vzpomenete

Došlo vám uprostřed topné sezony palivové dřevo? Nevadí. Máme pro vás tip, jak tento problém rychle a s minimálními náklady vyřešit. Se štípačkami dřeva...

Nejznámější pokojové orchideje

Pěstování pokojových orchidejí se stalo poměrně snadnou záležitostí a těší se velké oblibě. Na trhu je zastoupeno několik rodů, jejichž nároky se však v mnohém...

Jak se nejlépe zbavit sněhu

Tipovali byste, že jedním z nejpoužívanějších strojů pro práci kolem domu v zimě jsou zahradní traktory? Je to logické. Po připojení čelní radlice s ním totiž...

Výběr článků

Načítám