Hlavní obsah

Zásoby dřeva kdykoli si vzpomenete

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Došlo vám uprostřed topné sezony palivové dřevo? Nevadí. Máme pro vás tip, jak tento problém rychle a s minimálními náklady vyřešit. Se štípačkami dřeva docílíte jakéhokoli množství dřeva, kdykoli bude potřeba. Jde o moderní a kultivovaný způsob přípravy palivového dřeva, který je fyzicky i časově nenáročný.

Foto: Mountfield

S horizontální štípačkou dřeva lze zvládnout zásoby dřeva na celou sezonu za jediné odpoledne.

Článek

Pokud vám v zimním období dojde dřevo, máte v podstatě dvě možnosti: buď si ho sami naštípáte, anebo zakoupíte již zpracované. Přestože dřevo patří už dlouhodobě k těm nejlacinějším zdrojům tepla, může se druhá možnost v porovnání s nákupem nezpracovaných polen prodražit. I z těchto důvodů patří štípačka do kategorie investic, které se v rámci běžné domácnosti vyplácejí už po krátkém čase.

Štípání dřeva se štípačkami je až 5x rychlejší než tradiční způsob se sekyrou, což znamená, že během několika málo hodin zvládnete tolik paliva, které vám bez problémů vystačí až do konce zimy.

Foto: Powersplit

Horizontální štípačka dřeva

Současný trh nabízí horizontální a vertikální varianty. Základním hlediskem při výběru konkrétního stroje by nemělo být pouze množství štípaného dříví, ale také otázka mobility, bezpečnosti a celkového komfortu při práci. Proto vždy vybírejte štípačky s robustní a celokovovou konstrukcí, které jsou vybaveny množstvím chytrých technických prvků.

U vertikálních štípaček, jež jsou určeny pro zpracování větších objemů dřeva, by měl být samozřejmostí pracovní stůl, který umožní štípání polen široké škály rozměrů, a obouruční bezpečnostní úchop. Jednou z nejvyhledávanějších variant je „šestitunka“, která si poradí s poleny dlouhými 20 až 104 cm. Štípačka s tlakem 10 tun se nezastaví ani před poleny s průměrem 40 cm a délkou 20 až 130 cm. U strojů s větším štípacím tlakem (8 tun a více) je na místě elektrický motor s třemi fázemi, který daleko méně zatěžuje elektrickou síť. Velkou výhodou je také variabilní konstrukce klínu, která dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit.

Foto: archiv firem

Variabilní konstrukce štípacího klínu umožňuje polena půlit i čtvrtit

Horizontální štípačka vyhoví uživatelům, kteří si přitápějí příležitostně. Tlak pěti tun rozpůlí i více než půlmetrová polena. Výhodou těchto strojů je jejich nízká hmotnost, ideálně do 45 kg.

Vodítkem při výběru konkrétního stroje by měly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jen u kvalitních výrobků si může prodejce takovouto zodpovědnost dovolit. Současné dny nákupům podobných strojů přejí – někteří, i ti největší prodejci, nabízejí v rámci povánočních výprodejů velmi zajímavé ceny.

Reklama

Související články

Grilování v zimě? Proč ne

Pod stromečkem na Štědrý den nemusíte překvapit jen knihou, novými lyžemi či parfémem, radost můžete udělat i dárkem, který by vaši blízcí očekávali možná spíš...

Výběr článků

Načítám