Před prvním grilováním je však třeba, abyste svůj plynový či uhelný gril pečlivě odzimovali. Jak na to?

Na konci loňské grilovací sezony jste měli seškrábat všechen popel připečený na dně topeniště. Jestliže jste na to zapomněli, udělejte to před prvním grilováním. Pomocí jemného kartáčku a mýdlové vody odstraňte všechny nečistoty. Hořáky a mřížky na pečení očistěte od usazeného prachu a potřete je kuchyňským olejem.

Jestliže grilujete na plynovém grilu, zapojte přívod plynu. Zkontrolujte knoflíky hořáků a rozvody, jestli se na nich přes zimu nevytvořily pavučiny nebo vrstvy prachu, a vše odstraňte. Prověřte, zda jsou všechny přípojky utěsněné a všechny hadičky neporušené.

Neuniká plyn?

Na dobře větraném místě, nejlépe venku, zkontrolujte, zda z místa připojení plynové láhve ke grilu neuniká plyn. Na kontrolu úniku používejte směs vody a tekutého mýdla v poměru 1:1. Po připojení plynové láhve ke grilu prověřte, zda jsou všechny regulátory hořáků nastaveny na OFF (vypnuto). Otočte 1x ventilem plynové láhve a potřete připraveným mýdlovým roztokem všechny její spoje. Mýdlové bubliny znamenají, že dochází k úniku plynu. Pokud se vám nepodaří případný únik opravit, gril nepoužívejte. Zavřete ventil plynové láhve, odpojte ji a požádejte o pomoc kvalifikovaného pracovníka.

Při péči o plynový gril nezapomeňte odstranit prach a ostatní nečistoty, které se přes zimu nashromáždily v miskách Aromaz systému.

FOTO: archiv

Při přípravě plynového grilu na sezonu nezapomínejte na jeho odkládací skříňku a na misky Aromaz systému, jestliže jimi je váš gril vybaven. Odstraňte prach a ostatní nečistoty, které se v nich přes zimu nashromáždily.

Příprava uhelných grilů na první grilování

I z topeniště grilů na dřevěné uhlí seškrábejte před prvním grilováním všechen připečený popel. Jemným kartáčkem vyčistěte grilovací mřížku jedlou sodou nebo speciálním čisticím prostředkem. Až bude grilovací rošt čistý, namažte ho bohatou vrstvou oleje. Máte-li uhelný gril s ventilačním systémem v podobě kovové nohy, podívejte se do části, kam běžně vyléváte směs vody a popele, zda tam nejsou usazeny nečistoty. Vše, co do nohy grilu nepatří, odstraňte.

Připravujete-li grilované pochoutky na uhelném grilu s ventilačním systémem v podobě kovové nohy, podívejte se do části, kam běžně vyléváte směs vody a popele, zda tam nejsou usazeny nečistoty.

FOTO: Barbecook

Příprava grilu na sezonu není nic složitého ani časově náročného. Díky správnému odzimování bude váš gril připraven během jara a léta ugrilovat jakoukoli pochoutku, která vás napadne. Nezapomeňte však, že různé modely grilů se mohou řídit různými pravidly údržby. Řiďte se proto vždy pokyny z manuálu od výrobce.