Hlavní obsah

Podpěry pro záhonové květiny

Novinky, A. Taitlová, časopis Flóra na zahradě

Rostliny, které nejsou dostatečně silné na to, aby odolaly větru nebo tíze květů, vyžadují oporu. S instalací neotálíme, ušetříme si práci a květiny zůstanou přirozeně krásné.

Článek

Proč podpíráme

Na správné podpoře závisí zdraví a vzhled rostlin i záhonu. Pár zlomených stonků ještě není žádná pohroma, ale pohled na krásné zdravé květy válející se v blátě je smutný. Déšť nebo silný vítr může vést k celkovému zborcení rostliny a jednou položená rostlina se už nezvedne. Není-li poškozená, bude pokračovat v růstu, ale v poněkud zdeformovaném tvaru.

Kdy podpíráme

S instalací začínáme při rašení výhonů. Pozdější manipulace ohrožuje mladé listy a květní pupeny. U jiřin a mečíků zasuneme opěry přímo při sázení, abychom nepropíchli podzemní orgány.

Jak a jaké trvalky podpíráme

Extrémně vysoké rostliny (topolovky, stračky, lilie, slézy) vyvazujeme k jednotlivým tyčím. Úvaz nesmí být příliš těsný, uděláme osmičku a ujistíme se, že jím prostrčíme prst.

Jednotlivými tyčkami a holemi podpíráme vysoké rostliny s velkými těžkými květy (jiřinky a chryzantémy). K opoře je připevníme několika úvazky po celé délce stonku. Praktické jsou kovové tyče se speciálním spirálovitým zakončením, do kterého se květy bezpečně usadí.

Trsnatě rostoucí rostliny (astry, krásnoočka, zápleváky, řebříčky) podepřeme tak, že kolem trsu zapícháme rovné pruty (obvykle 4 – 6 kusů, záleží na velikosti rostliny), které dokola omotáme provázkem nebo lýkem. Další variantou je usazení kovové mřížky mezi kolíky ve výšce 15 – 20 cm nad trsem. Kolíky později posouváme vzhůru spolu s rostoucí rostlinou. Prefabrikované podpěry z potahovaného drátu – celokruhové (pro řídké trsy) nebo půlkruhy, které se postaví proti sobě (pro velké trsy) stojí od 60 do 200 Kč za kus. Speciální podpěry se vyrábějí pro pivoňky.

Rostliny s tenkými měkkými lodyhami (kopretiny, oměje, orlíčky) necháme prorůstat skrze syntetickou síť nataženou na tyčkách. Efektivní je rovněž klec z tenkých propletených větviček.

Rostliny přepadávající do trávníku nebo cestičky podepřeme nízkými plůtky. Mezi dřevěné hranoly napneme provázek nebo řetízek. Romanticky vypadají kovové panýlky. Účinné jsou překřížené bambusové hole a větve, které se za čerstva dají ohýbat do zdobných obloučků.

Nepodpíráme zbytečně

To, že je rostlina vysoká ještě neznamená, že potřebuje podpěru. Bez pomoci se obejde zlatobýl, sporýš, slunečnice či náprstník. Přílišné rozmazlování je spíše na škodu. Pohupováním se ve větru totiž rostliny utužují své kořeny. Nakonec jsou tu i statné sousedící trvalky nebo dřeviny, které skýtají slabším jedincům přirozenou podporu.

Pozor na oči

Neslouží-li podpěra zároveň k dekorativním účelům, měla by být takřka neviditelná. Aby nedošlo ke zranění, konce tyček zakryjeme. K dostání jsou ploché umělohmotné a pryžové násady, použít můžeme i hliněné květináčky, golfové míčky apod.

Reklama

Související články

Na cestě zahradou

Možná vám cesta po vaší zahradě přijde jako samozřejmost, kterou se nezabýváte. Ale možná přemýšlíte, jak stávající pěšinku či deštěm zničený chodník upravit...

Bylinková spirála na zahradě

Ekologický přístup k zahradničení využívá v nejvyšší míře to, co příroda nabízí vlastně zadarmo. Bylinková spirála napodobí různé přírodní podmínky na docela...

Výběr článků

Načítám