Hlavní obsah

Co zasadit k plotu

Novinky, A. Taitlová, časopis Flóra na zahradě

Někde si vystačíme s pěkným dřevěným či kovovým plotem, jinde k němu potřebujeme zasadit vyšší rostliny a vytvořit takzvaný živý plot.

Článek

Před něj můžeme předsadit i některé trvalky či letničky, které jeho určitou strohost zmírní. Při výběru rostlin se orientujeme nejen podle vzhledu, ale také podle toho, jaké podmínky k životu jim dokážeme poskytnout.

Stín za domem

Záludnost zastíněných stanovišť spočívá v nedostatku nebo naopak přebytku vláhy. Půdní podmínky je nutné vylepšit, jinak se sázení živého plotu raději vyvarujeme. Azyl zde najdou druhy, jejichž listy snadno popálí slunce.

Buk lesní (Fagus sylvatica) je skromný, vitální a robustní, toleruje těžké půdy a pravidelný střih. Seschlé měděné listy tlumí ledový vítr i v zimě. Efektivní jsou červenolisté kultivary, například ‘Atropunicea’. Vypadá dobře s  předsazenou metlicí trsnatou a čechravou.

Ptačí zob (Ligustrum vulgare) ‘Atrovirens’ je zcela nenáročný keř s temně zelenými, vejčitými listy. Při mírných zimách zůstává obvykle zelený. Při pravidelném střihu vznikají neproniknutelné husté stěny a netvoří se černé bobule. Vypadá dobře s červenolistými dlužichami a omějem šalamounek.

Cesmína Meserveové (Ilex meserveae) je vysoce okrasná, u nás stále ještě spíše raritní dřevina se stálezelenými, lesklými, osténkatými listy. Je skvělá do takzvaných bezpečnostních plotů. Dospělé rostliny jsou spolehlivě mrazuvzdorné. Vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost. Vypadá dobře s náprstníkem červeným a panašovanými bohyškami.

Sluneční lázně

Na celodenně osluněných místech uplatníme rostliny, které jsou po úspěšném zakořenění skromnější na spotřebu vody. Jedná se zpravidla o opadavé druhy s malými listy.

Rakytník úzkolistý (Hippophae rhamnoides) je atraktivní a zároveň užitkový keř se stříbřitým olistěním, které nechává vyniknout zářivě oranžovým jedlým podzimním plodům, k jejichž produkci je zapotřebí jak samčích, tak samičích jedinců. Nevadí mu silné větry ani chudá písčitá půda. Předsadit můžeme česnek kulatohlavý a šantu.

Ruj vlasatá (Cotinus coggygria) ‘ Royal Purple’ je kultivar populární pro své purpurově zabarvené vejčité listy a nadýchané obláčky letních květů. Střih sice snáší, ale nejkrásnější je v přirozeném stavu. Doplnit ji můžeme kontrastní zlatolistou odrůdou ‘Golden Spirit’. Vypadá dobře s třtinou ostrokvětou ‘Karl Foerster’ a sápou Russelovou.

Tamaryšek drobnokvětý (Tamarix parviflora) je vzdušný, křehce vyhlížející opadavý keř, jež potěší nejen zapřísáhlé romantiky. V létě se zahaluje drobounkými růžovými kvítky, které vydrží až několik týdnů. Husté koruny dosáhneme pravidelným střihem po odkvětu. Rostliny nehnojíme. Hodí se před něj máky a pampová tráva ‘Pumila’.

Vlhké prostředí

Partie s vysokým sloupcem spodní vody, okraje jezírek nebo úpatí svahu představují pro mnohé rostliny do živých plotů problém, protože trvale nebo dlouho zamokřená půda ničí kořeny. Naštěstí existuje pár výjimek.

Hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata) ‘Grandiflora’ je bujně rostoucí plně mrazuvzdorný vzpřímený keř. V srpnu vytváří nádherné, nezřídka i 30 cm dlouhé kuželovité laty smetanově bílých květů. Podobně jako kalině obecné jí vyhovují slunečné i polostinné pozice. Hodí se před ni upolín a kosatec sibiřský ‘Cambridge’.

Kalina obecná (Viburnum opulus) ‘Roseum’ je široký vzpřímený keř, na němž se v květnu objevují krémově bílé květy v nápadných koulích. Vykrajované listy získávají na podzim fialovočervený odstín. Vypadá dobře s ozdobnicí čínskou ‘Variegatus’ a kyprejem prutnatým.

Vajgélie (Weigela) je absolutně bezproblémová bujně rostoucí dřevina s rozkladitými větvemi. Od konce jara vykvétá typickými trubkovitými květy. Bílý je kultivar ‘Candida’, červená je ‘Eva Rathke’ a růžově kvete ‘Boskoop Glory’. Existují i odrůdy s panašovanými a zlatožlutými listy. Bude vypadat pěkně s předsazenou vrbinou tečkovanou a kontryhelem.

Ploty do městské zahrady

Živé ploty jsou v městské zástavbě zvláště cenné. Upřednostňujeme zde rostliny tolerující častý střih, jednak proto, že je nutné kontrolovat jejich velikost a také proto, že čisté, strohé, elegantní linie do moderního prostředí patří.

Tis červený (Taxus baccata) je univerzální stálezelený jehličnan s výtečnou regenerační schopností. Mezi zahradními sochaři platí jednoznačně za hvězdu. Vyžaduje velice dobře drenážovanou půdu. Prospívá i v hlubokém stínu. Zlatožluté jehlice nabízí kultivar ‘Aurea’. Bude vypadat hezky s ostřicí vyvýšenou ‘Aurea’ a kakostem.

Zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens) je oblíbený druh, který se hodí pro bytelné, vysoké ploty, ale dorůstá poměrně pomalu. Díky lesklým stálezeleným lístkům je vzhledově výrazný i v zimě. Stříháme až v době, kdy rostliny dosáhnou požadované výšky. Pěkně mu to sluší s předsazenými stračkami.

Cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana) ‘Columnaris’ je vděčný relativně rychle rostoucí, sloupovitý strom s přitažlivě namodralým odstínem šupinovitých jehlic. Nemá rád sucho. Vypadá dobře s pryšcem himalájským a žlutou kniphofií.

Divoké, volně rostoucí, smíšené a pestrobarevné mohou být živé ploty na venkově a okrajích měst. Zahradu pomáhají jemně začlenit do okolní přírody.

Brslen evropský (Euonymus europaeus) ‘Red Cascade’ je opadavý keř s listy přes léto zelenými, nikterak zvláštními. Obrat nastává na podzim, kdy září červeným odstínem a uzrávají pronikavě růžové tobolky s oranžovými semeny. Předsadit před něj můžeme třeba třtinu a rozchodník.

Šeřík obecný (Syringa vulgaris) je hustý vzpřímený opadavý keř oblíbený zejména pro své velké v závislosti na kultivaru bílé, růžové, fialové až načervenalé laty květů a příjemnou intenzivní vůni. Po řezu znovu vykvétá až napřesrok. Skvěle se před něj hodí bílá plamenka latnatá a zvonek broskvolistý.

Slivoň trnka (Prunus spinosa) je domácí robustní keř s dubnovými sněhově bílými nádherně voňavými květy, které nabízejí včelám dostatek nektaru. Opeřencům poskytuje bezpečný úkryt a potravu v podobě modře ojíněných jedlých bobulí. Roste v každé půdě na slunci i v polostínu. Řez je možný, ale pozor na trny. Vypadá dobře s diviznou a kohoutkem chalcedonským.

Reklama

Související články

Půvabné předzahrádky

Prostoru před domem jsme se naučili říkat půvabným slovem – předzahrádka. Některé jsou sice svými rozměry dost velkorysé, povětšinou však předzahrádky tvoří...

Podle Valašského střihu

V zahradě Josefa Kováře nejsou pečlivě tvarované keře ani cesty vysypané kačírkem, ale posekaný trávník poskytuje dostatek místa pro volný pohyb a hry dětí...

Prvosenky rozzáří každý jarní záhon

Petrklíč, primule, prvnička, nebeklíček, kačenka a ještě další lidové názvy patří oblíbené a nenáročné jarní květině, která se správně botanicky nazývá...

Výběr článků

Načítám