Hlavní obsah

Přichází čas odpočívat na zahradě nebo terase

Novinky, Dana Novotná

První jarní den je za dveřmi a s ním i možnost trávit volný čas s rodinou a přáteli na zahradě nebo terase. A kde jinde si lépe vychutnáte odpočinek než v pohodlném zahradním nábytku.

Článek

Jestliže chcete, aby dlouho vydržel a zároveň pěkně vypadal, přemýšlejte o nábytku ze dřeva. Dobře odolává slunci i dešti a při správné péči bude vypadat jako nový dlouhá léta. Díky své své barvě se stane přirozenou součástí vaší zahrady.

Za nábytek z plastu sice zaplatíte méně než za ten ze dřeva, není však příliš stabilní a pevný. Řada jeho majitelů má navíc nepříjemnou zkušenost s nalomením židle či stolu. A navíc – ať už pálí slunce, nebo je chladné počasí, dřevěný zahradní nábytek se nerozpálí, ani vás nebude nepříjemně studit.

Důležité není jen to, jak se nábytek na zahradě vyjímá

Na trhu najdete nábytek z celé řady nejrůznějších dřevin. Jestliže přemýšlíte o tom, že si nábytek na svou zahradu pořídíte, pak věnujte při výběru pozornost především trvanlivosti materiálu a jeho odolnosti proti povětrnostním vlivům. Například nábytek z eukalyptu nebo ze smrkového dřeva na zahradě hezky vypadá, neporadí si však s vlhkostí našeho klimatu tak dobře jako třeba dřeviny z jihovýchodní Asie nebo dřevo švédské borovice.

Svou vysokou odolností je typické například tropické dřevo meranti, teak využívaný dokonce i pro stavbu lodí, nebo nábytek z balau žádaný jak v evropských zemích, tak v USA.

Pokud chcete mít na své zahradě nábytek z evropských dřevin, mezi ty oblíbené patří například borovice. Před středoevropským druhem dejte však přednost její švédské příbuzné – je podstatně tvrdší a trvanlivější. A protože je zvyklá na drsné severské podmínky, velmi dobře odolává tuzemskému počasí.

Nejen dřevo se hodí na zahradu či terasu

Jistotu elegance a pohodlí v jednom vám nemusí poskytnout jen nábytek ze dřeva. Na svou zahradu či do interiéru si můžete pořídit i nábytkovou sestavu s lehkou a pevnou hliníkovou konstrukcí s pláštěm z trvanlivého ratanu. Velkou výhodou tohoto materiálu jsou minimální požadavky na údržbu a nízká hmotnost.

Aby byl relax v zahradním nábytku opravdu příjemný, věnujte při nákupu pozornost tomu, zda jsou židle, křesla a lehátka polohovatelná. Možnost hýbat s částí pro záda i nohy jistě oceníte. Zeptejte se také, jakou tloušťku má deska stolu, jenž si pořizujete. Aby byla opravdu pevná a odolná, měla by dosahovat tloušťky alespoň 2,8 centimetru.

Dopřejte si i doplňky

Příjemný chladivý stín vám při odpočinku na zahradě poskytne elegantní slunečník, jenž spolehlivě chrání před ostrými slunečními paprsky. Na trhu vedle tradičních typů najdete také moderní slunečníky s  kloubem, který umožňuje naklápět střechu až do 90 stupňů. Celou konstrukcí pak můžete otáčet o celých 360 stupňů. Navíc si můžete vybírat z nejrůznějších barev střechy slunečníku, která tak může ladit s barvou fasády vašeho domu či dlažby na terase.

A čím ještě zvýšit komfort při posezení v zahradním nábytku? Součástí vašeho lehátka, židle nebo křesla se mohou stát polstrované potahy. Na trhu je najdete i v oblíbeném oboustranném provedení a v nejrůznějších vzorech. Některé z nich jsou vybavené praktickým zipem, takže je možné je po vyjmutí vnitřku bez obav prát.

Postavte svůj nábytek na pěkný a odolný základ

Jestliže se chystáte umístit svůj nábytek na terasu či balkón, hezky s ním splynou jednoduše smontovatelné podlahové dlaždice z teaku nebo akátu. Ty bez problémů snášejí střídání suchého a vlhkého prostředí, navíc odolávají vlhkosti i hmyzu. Vaší podlaze poskytnou přirozenou krásu a nohám vašeho nábytku pak pevný základ.

Nezapomeňte svému zahradnímu nábytku věnovat potřebnou péči, kterou si právem zaslouží. Pravidelná údržba vhodnými ošetřovacími prostředky ho ochrání a prodlouží jeho životnost.

Reklama

Související články

Při nákupu pilek i pil se vyplatí uvážlivost

Na zahradě se bez pomocníků se zubatým ostřím jednoduše neobejdete. Vybavit byste se měli nejen ruční pilkou, které vám skvěle poslouží při ošetřování dřevin,...

Bazén změní vzhled celé zahrady

Mnoho majitelů zahrad a rodin s dětmi sní o příjemném relaxu a radovánkách ve vlastním bazénu. Pokud si hodláme svůj sen splnit, výběru budoucí oázy ke koupání...

Výběr článků

Načítám