Hlavní obsah

Rostliny, které rozzáří zahradu už před rozkvětem

Právo, Adéla Taitlová

Nečekejte na to, až přijde jaro. Zachyťte okamžik, kdy se zahrádka probouzí k životu. Byla by totiž škoda propásnout půvabná poupata, která v sobě všechnu krásu, nový začátek a někdy možná i překvapení ukrývají.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zimolez

Článek

Zimolez

Svazky hladkých prohnutých prstíků na sebe upozorňuje zimolez. Jedním z nejjasněji vybarvených je holandský kultivar zimolezu ovíjivého,Belgica‘ (Lonicera periclymenum). K purpurově růžové se později přidává bílá, která zdobí vnitřek květu, a nakonec ještě meruňková, to když květ odkvétá, takže se nakonec zdá, jako by byla tato statná, svižně rostoucí ovíjivá liána tříbarevná. Zimolez kvete přerušovaně od května do října.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zimolez

Denivka

Zprvu zelenkavá poupata denivek (Hemerocallis) získávají postupem času odstín, který nechává tušit barvu budoucích květů. Jak známo, denivkový květ vydrží pouhý den (někdy kvetou dokonce přes noc), ale poupat se na osluněném stanovišti s vlhkou půdou tvoří po několik týdnů mnoho.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Denivka

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Denivka

Stračka

Typicky venkovská zahrada není jen zdánlivý chaos - stačí se podívat na stračky (Delphinium) ze skupiny Elatum (Belladonna variety jsou pravda poněkud uvolněnějšího rázu), které řadí své pupeny jako na povel pěkně nad sebe, ve správné vzdálenosti od vysokých vzpřímených lodyh. Rostliny nakvétají zespodu, kde jsou pupeny a následně i květy největší. Také platí: čím tmavší květy, tím tmavší pupeny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stračka

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stračka

Krásenka

Vzácné perly usazené na podušce z pevných, svěže zelených kališních lístků připomínají květní pupeny populární letničky s kouzelným jménem krásenka (Cosmos). Nezapomeňte si ji letos také vysít - koncem dubna rovnou do země. Velké nápadné květy mohou být klasicky růžové, ale i bílé ,Sonata White‘, žluté ,Lemon Cream‘, oranžové (C. sulphureus), růžovobílé ,Candy Stripe‘ nebo úžasně čokoládově červené (C. atrosanguineus).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásenka

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásenka

Reklama

Související témata:

Související články

Cesmíny jako malované

Aby byla zahrada pěkná po celý rok, to je touha všech jejích majitelů. Proto zahradní tvůrci sáhnou často do sortimentu stálezelených dřevin, které jsou krásné...

Proč narcisy někdy nekvetou

Už jste to někdy určitě zažili: těšili jste se na rozkvetlou přehlídku narcisů, netrpělivě vyčkávali první květ nové odrůdy a ono – nic. Absence květů nebo...

Výběr článků

Načítám