Hlavní obsah

Chcete letos dokonalý trávník? Pak je čas jednat

Novinky, Jitka Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima dala zahradám zabrat. Přívaly sněhu kombinované s tuhými mrazy se podepsaly především na našich trávnících. Kdo je chce mít v sezoně opět výstavní, měl by si pospíšit s ozdravnou kúrou zvanou vertikutace.

Článek

Sněhu a mrazu jsme si užili až dost. Odnesly to především naše trávníky. Zatímco ještě před pár měsíci byly chloubou zahrady, často jsou teď spíš pro ostudu. Vidíme, jak se na nich holá místa střídají s čerstvě rašícím mechem nebo kusy udusané holé hlíny. A aby toho nebylo dost, mnohde se k tomu dopuštění přidává i sněžná plíseň, pro kterou jsou takové podmínky přímo ideální. Kdo si nepospíší, může se dočkat i toho, že bude na jaře muset trávník zakládat nanovo.

Ale nic není ztraceno. Kdo chce mít trávník v sezoně opět krásný, hustý a hlavně zdravý, tedy v dokonalé kondici, měl by mu několikrát do roka dopřát speciální ozdravnou kúru zvanou vertikutace. A právě teď je na tento moderní ozdravný postup nejvyšší čas.

Travní plsť musí pryč

„Velmi často se mě klienti ptají, proč se jim nedaří vypěstovat takový trávník, jaký si vysnili. Investovali do kvalitní sekačky, osiva a pravidelně hnojí dobrými hnojivy,“ říká majitelka zahradnictví Petra Kolná. „Moje odpověď je většinou stejná. Pokud se ke kořenům nedostávají živiny, tak se porost doslova dusí a nemůže prospívat.“

Jak je to možné? Na trávníku se tvoří několikacentimetrová nepropustná vrstva, které se říká travní plsť. Přes ni se do půdy nedostane voda ani ostatní důležité látky. Tvoří ji odumřelé rostliny, zbytky posekané trávy a plevel. Aby trávník prosperoval, je nutné ho několikrát ročně provzdušnit.

K tomu poslouží stroj s názvem vertikutátor. Je podobný sekačce, ale na rozdíl od ní má horizontálně uložený válec a na něm řadu tenkých svislých nožů, které se šetrně zařezávají 2 až 4 mm hluboko do porostu. Vyhrabují z něj plsť, mech i zbytky posečené trávy. Veškerý odpad putuje do sběrného koše a následně třeba na kompost. Kromě provzdušnění má procedura další význam. Jak nože přesekávají travní výběžky, podporují tvorbu nových.

Elektřina nebo benzin

O tom, jestli koupit vertikutátor s elektrickým nebo spalovacím motorem, nerozhodujete ve finále vy, ale velikost a členitost vašeho pozemku. Obecně platí, že na menší zahrádku stačí některý z elektrických modelů. Na střední a větší pozemek už se vyplatí pomocníci s benzinovým motorem. Práce s nimi je rychlejší, protože mají podstatně silnější motory a větší záběr. A hlavně se při práci netrápíte s přívodním kabelem. Nejvýkonnější modely jsou mimo nožů navíc vybaveny i pružinkami, které trávník dokonale vyčesávají.

Při pohledu na ošetřený trávník se možná někdo trochu zalekne, protože oku právě nelahodí. Ale je to jen na chvilku. „Na holá místa stačí přidat kvalitní travní osivo a na celou plochu dlouhodobé hnojivo. A za pár dnů se nebude stačit divit, jak dokonalý pažit budete mít,“ uklidňuje zahradnice Kolná.

Reklama

Související články

Bojovat se sněhem můžete i jinak

První letošní sníh pokryl chodníky, terasy, verandy i parkoviště. A lidé už řeší, jak ho co nejrychleji a bez námahy odklidit. Jedním z řešení může být lopata...

Nasekat dříví na otop, jde to i bez dřiny

Stojíte před hromadou nařezaného dřeva a víte, že vás čeká několikahodinová dřina s čím dál těžší sekerou v ruce. Jenže cesta k úhlednému rázu polínek, který...

Při nákupu pilek i pil se vyplatí uvážlivost

Na zahradě se bez pomocníků se zubatým ostřím jednoduše neobejdete. Vybavit byste se měli nejen ruční pilkou, které vám skvěle poslouží při ošetřování dřevin,...

Výběr článků

Načítám